Η Ελληνική Μουσική Οικογένεια χτίζει εκ του μηδενός τη Μουσική Βιβλιοθήκη της Αλεξανδρούπολης

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μερικές φορές μια σπίθα – μια ιδέα – έχει δύναμη τεράστια… νάτο που βγαίνει αληθινό αυτό που είπε ο Σοφοκλής αιώνες πριν. Η επιθυμία μερικών σπουδαίων γυναικών της Αλεξανδρούπολης να μετατρέψουν μια αποθήκη σε πολιτιστικό χώρο ήταν αρκετή για να σπείρει την δημιουργική αντίδραση. Η Κομοτηνή θα ακολουθήσει την Αλεξανδρούπολη.

Θα συγκεντρώσουμε λοιπόν παρτιτούρες, εκπαιδευτικού χαρακτήρα βιβλία και βιβλία για τη μουσική, πρώτα στη χάρτινη – έντυπη μορφή και ακολούθως όσα έχουμε σε ηλεκτρονική μορφή, πάντα με βάση τα ισχύοντα για τα πνευματικά και τα εκδοτικά δικαιώματα και θα τα χαρίσουμε σε πόλεις με όραμα και δυναμικές ποιοτικές αγωνίες, όπως της Αλεξανδρούπολης. Κάθε συνάδελφος, κάθε φιλόμουσος, κάθε δάσκαλος, κάθε παράγοντας και φίλος της μουσικής, κάθε μαθητής παλιός και νέος, γιατί βέβαια σε όλους απευθυνόμαστε, ανεξάρτητα αν γνωριζόμαστε προσωπικά ή όχι, θα φέρει σε σημεία συγκέντρωσης του υλικού όσα βιβλία θέλει να προσφέρει, παλιά ή νεότερα, χρησιμοποιημένα ή σε καινούρια κατάσταση, αυτός αποφασίζει. Θα τα συνοδεύσει με κάποιες σκέψεις του, με μια σύντομη ευχή προς στους φίλους της Αλεξανδρούπολης και τα στοιχεία του. Στη συνέχεια θα μεριμνήσουμε να ταξιδέψει η ψυχή μας και οι αναμνήσεις μας από τα βιβλία αυτά, στους άγνωστους φίλους που με δίψα περιμένουν.

Είμαστε βέβαιοι ότι όλοι οι άμεσα ή έμμεσα ενδιαφερόμενοι θα κάνουν τη συμβολική κίνηση!

Ίσως είναι περιττό αλλά ας σημειώσουμε ότι δεν συγκεντρώνουμε χρήματα, συγκεντρώνουμε βιβλία. Ίσως, επίσης, να είναι περιττό να απαντήσουμε στην συνήθη έκφραση: όλα τα είχε η Μαριορή… Ναι, οι καλλιτέχνες θεωρούνται ουρανοβάτες αλλά (και) αυτή η ενέργεια της επαγγελματικής μας οικογένειας δεν δείχνει παρά ρεαλιστική, δυναμική, πρακτική στάση μπροστά στην απόλυτη υποτίμηση του καλλιτεχνικού και του ανθρωπιστικού ιδεώδους χάρη στο οποίο, εδώ που τα λέμε, πορευτήκαμε για χιλιάδες χρόνια. Ο φερετζές λοιπόν, θα προστατέψει ας την κάθε Μαριορή από την αποβλάκωση και την άνευ όρων παραίτηση και σε αυτήν εδώ την περίπτωση. Μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες υλοποιήσιμες ιδέες!

Την Τετάρτη 18 Ιουλίου σε μια πρώτη συγκέντρωση ενδιαφερόμενων συναδέλφων στο σπίτι του ανθρώπου που άναψε πρώτος τη σπίθα, της Σόνιας Θεοδωρίδου, είχαμε την χαρά να ιδωθούμε για έναν διαφορετικό -από ό,τι συνήθως- σκοπό και να ανταλλάξουμε σχετικές σκέψεις και ιδέες υλοποίησης. Αυτές συνοψίζονται στα εξής σημεία: ορίζουμε προθεσμία για την συγκέντρωση των βιβλίων την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Τα βιβλία θα συγκεντρωθούν στα σπίτια μερικών από μας, με κριτήριο την περιοχή. Με άλλα λόγια κάποιος από εμάς θα στεγάσει τις προσφορές στα νότια προάστια, κάποιος στα βόρεια κλπ. 

Οι φωτοτυπίες δεν θα γίνονται δεκτές. 

Θα μπορούσαμε επίσης να δωρίσουμε βιβλία τέχνης, γενικού ενδιαφέροντος. Μας ενδιαφέρουν εξ ίσου και οι δίσκοι ακτίνας (CD) που ενδεχομένως θα μας δοθούν. Τα προσφερόμενα βιβλία θα συνοδεύονται από στοιχεία επικοινωνίας του δωρητή και ονομαστική καταγραφή τους από τον ίδιο σε μια σελίδα. «Σας προσφέρω τα εξής βιβλία: τίτλος, συγγραφέας ή συνθέτης ». Το ίδιο ισχύει και για τους δίσκους.

Ταξινομώντας στα τέλη Σεπτεμβρίου τα βιβλία και το άλλο υλικό θα φροντίσουμε σε συνεργασία με τους ανθρώπους που παρακίνησαν την πρωτοβουλία μας να αποσταλούν στον προορισμό. Ενημέρωση θα έχει ο κάθε δωρητής και σε αυτή την τελική φάση. Ειδική βιβλιοθηκονόμος θα μας προσφέρει τις υπηρεσίες της.

Θα αποταθούμε ασφαλώς στους ανθρώπους του τύπου, του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης να μας βοηθήσουν με την προβολή του συγκεκριμένου θέματος, στο να ενημερωθούν και όσοι άλλοι, προφανώς οι περισσότεροι, δεν μπόρεσαν να ενημερωθούν ονομαστικά στην πρώτη συγκέντρωση μας.

Δάσκαλοι και μαθητές ωδείων και μουσικών σχολείων θα ενημερωθούν τον Σεπτέμβριο και ευελπιστούμε ότι θα συνεισφέρουν. Η πράξη μας έχει πρώτιστα παιδαγωγική αξία και περνάει μηνύματα ουσιαστικά, ειδικά στην δύσκολη εποχή που διάγουμε.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι η προσπάθεια θα ευοδωθεί σε πολύ λίγο χρόνο αρκεί να δράσουμε άμεσα και πρακτικά. Σας καλούμε όλους λοιπόν να συμμετέχετε δίνοντας βιβλία, να την προωθήσετε σε όσο περισσότερους ενδιαφερόμενους μπορείτε, να την υποστηρίξετε προς όλες τις κατευθύνσεις. 

Το καλό αποτέλεσμα θα το μοιραστούμε πριν από το αναγνωστικό και το φιλόμουσο κοινό των βιβλιοθηκών, εμείς, οι δωρητές.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.