Ψηφιακή (και) πολιτική… – Το παρόν και το μέλλον της εργασίας στα ΜΜΕ

media_cubes
Facebook
Twitter
LinkedIn

Απόψεις από τον κόσμο των media…

Ψηφιακή (και) πολιτική…

Χωρίς καμπάνια η ψηφιακή TV, κανένα ενδιαφέρον για τους πολίτες**

** Αφήστε με να ολοκληρώσω

Για την αντιγραφή Ματίνα Παπαχριστούδη

Α, όλα κι όλα. Από το πρωί η τηλεόραση μου έχει άλλο αέρα. Άλλο τουπέ. Πως να το κάνουμε. Ήρθε το ψηφιακό σήμα από τον Υμηττό. Τέλεια εικόνα, τέλειος ήχος. Διάλογοι στα τούρκικα σε ά-ρι-στη ποι-ό-τη-τα. Cut.

Τιιιι; Δεν μάθατε ότι από τα ξημερώματα απόψε σβήνει το αναλογικό σήμα των ιδιωτικών καναλιών κι ανάβει το ψηφιακό; Μα, που ζείτε;. Δεν βλέπετε τις διαφημίσεις; «Κίνδυνος! Θα χάσετε τη συνέχεια της «Σιλά», προμηθευτείτε τον αποκωδικοποιητή σας»! Cut.

Κάπως έτσι είναι το μήνυμα στις διαφημίσεις των προμηθευτών ψηφιακών δεκτών. Αφού η Digea και τα κανάλια δεν υλοποίησαν τελικά την έτοιμη διαφημιστική καμπάνια τους. Cut.

Το γιατί δεν το έκαναν αναζητείται στις κρίσιμες οικονομικές συνθήκες που ζει ο πολίτης σήμερα. Cut.

Καλά για το κράτος δεν μιλάμε. Σιγά μην σκεφθεί το κράτος, όπως στη Γερμανία ή τις ΗΠΑ να επιδοτήσει την αγορά των αποκωδικοποιητών. Σιγά. Εδώ κύριε μου έχουμε τρόϊκα, έχουμε Βουλή TV και περιφέρειες που δαπανούν 83.000 ευρώ για μια εφαρμογή στο face book. Για επιδότηση αποκωδικοποιητών θα μιλάμε; Για τους πολίτες; Μπανάλ. Tres banal. Cut.

Δυο μέρες πάντως πριν το switch off(ναι καλέ έτσι το λένε) του Υμηττού, να και ο πολιτικός καβγάς. Cut. Φωνάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος, για το «χαράτσι» της ψηφιακής τηλεόρασης. Cut.

Α, όλα κι όλα. Απαντά ο υπουργός πως είναι υποχρέωση της χώρας μας. Το 2012 πρέπει να γίνει η τηλεόραση ψηφιακή. Cut.

Τι λέτε κύριε υπουργέ μου; Πως θα γίνει ψηφιακή στο τέλος του 2012. Άδειες εκπομπής θα δώσετε; Ψηφιακό χάρτη έχετε; Ακούει κανείς; Cut.

Μπα. Αφού το ξέρουμε και το ξέρετε. Η ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα καλώς εχόντων των πραγμάτων θα έρθει το 2015. Αν καταφέρει το κράτος να βρει άκρη έτσι όπως τα έκανε με νόμους, αποφάσεις, εγκυκλίους και Προεδρικά Διατάγματα. Cut.

Για αυτό σου λέω ποιο εύκολο είναι να μιλάς για την τηλεόραση της Βουλής. Τέσσερα εκατομμύρια στοιχίζει, παλιό το στοιχείο. Έλα όμως που ξαναβγήκε στην επιφάνεια γιατί έτσι έπρεπε. Την παρτίδα, πριν πάρουν φωτιά οι διάδρομοι του Κοινοβουλίου, την έσωσε ο Μεϊμαράκης. Πήρε πάνω του την ευθύνη και διαμήνυσε: Κάτω τα χέρια από τις συχνότητες της Βουλής TV! Cut.

Τελικά, θα κόψουν κι από εδώ θα κόψουν από εκεί, θα κόψουν μισθούς, εκπομπές, κάτι ντοκιμαντέρ, θα μειωθεί το κόστος, θα πέσει πάλι το θέμα στην αφάνεια.

Cut. Αφήνει κανείς τέτοια εποχή τηλεοπτική συχνότητα; Δεν αφήνει.

Cut. Εδώ το ΚΚΕ και μετά τις εκλογές αλλάζει στάση για τα social media. Ελεύθερο το πουλάκι για τα tweet του στο Διαδίκτυο. Μη σας πω ότι θα ανοίξει και επίσημα λογαριασμό για τις θέσεις του. Μόνο εκείνος ο έρμος ο «902 TV» θα παραμείνει στην αναλογική τηλεόραση. Μέχρι να αποφασίσει το κράτος αν θα δωρίσει πάλι με κάποιο τρόπο, ψηφιακή εκπομπή στα πολιτικά κόμματα.

Cut. Στην Ελλάδα όλα τα πολιτικά θαύματα για την TV συμβαίνουν. Ακόμη και με μνημόνια.

(αναδημοσίευση από Παρασκευή&13)

Πηγή:http://greektv-com.blogspot.gr/2012/07/tv_22.html#more

Το παρόν και το μέλλον της εργασίας στα ΜΜΕ

“Δεν θέλουμε εργασιακή ειρήνη”, δήλωσαν με κάθε σοβαρότητα οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών στα σωματεία των τεχνικών. Δήλωση απόλυτα ειλικρινής των προθέσεων και των πράξεων τους. Γιατί για δεύτερη φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που ξεκίνησε με ορμή η πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο των ΜΜΕ, οι μειώσεις μισθών, οι απολύσεις, οι ατομικές συμβάσεις στη νέα φάση τους αρχίζουν από τον κλάδο των τεχνικών. Στην τηλεόραση.

Οι “συνεργάσιμοι” δημοσιογράφοι και διοικητικοί υπάλληλοι, ανοιχτοί σε ατελέσφορες -για τους ίδιους και τα συμφέροντα τους- διαπραγματεύσεις, θα ακολουθήσουν σε ύστερο στάδιο. Εξάλλου τα σωματεία σε αυτούς τους κλάδους βοηθούν τις χωρίς αποτέλεσμα συζητήσεις αφού οι εκδότες περικόπτουν και οι δημοσιογράφοι αποδέχονται. Συζητώντας.

Η κατάσταση στα Μέσα Ενημέρωσης δεν θυμίζει διόλου βαρέλι έτοιμο να εκραγεί. Τουναντίον. Οι ιδιοκτήτες των Μέσων, τα παλαιά και νέα διαπλεκόμενα έχουν ήδη τελειώσει με τους εργαζόμενους τους, για αυτό και μόνο οι τεχνικοί αποτελούν το τωρινό πρόβλημα τους. Επειδή είναι οι μόνοι που συνεχίζουν να αντιστέκονται.

Η πρώτη φάση της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων έχει ολοκληρωθεί. Στην πλειονότητα των μεγάλων εφημερίδων και του συνόλου των ραδιοφωνικών-τηλεοπτικών σταθμών, όπως επίσης και στα περιοδικά ισχύουν πλέον ατομικές συμβάσεις συμβάσεις. Επιβλήθηκαν σε ένα χρόνο χωρίς να ανοίξει συνδικαλιστικό ρουθούνι, αντιθέτως απομακρύνθηκαν βίαια οι αγωνιστικές φωνές σε Τύπο και τηλεόραση.

Οι ατομικές συμβάσεις ισχύουν στα Μέσα που συνεχίζουν να πληρώνουν. Γιατί σε πλειάδα εφημερίδων, περιοδικών και σταθμών η στάση πληρωμών είναι καθεστώς. Από την κατάρρευση του Alter και της “Ελευθεροτυπίας”, βρίσκονται σε μετέωρο καθεστώς ανεργίας, όντας όμηροι μιντιακών εταιρειών σε πτωχευτικό στάδιο, περισσότεροι από 1.500 εργαζόμενοι όλων των κλάδων.

Εδώ και πολλούς μήνες δεν πληρώνουν ή συνεχίζουν να λειτουργούν με “έναντι”ποσών της μισθοδοσίας οι εφημερίδες Αυριανή, Αδέσμευτος Τύπος, Αξία, Παρασκευή και 13, Ισοτιμία, Espresso, Φίλαθλος, Βραδυνή, κ.λ.π. Δυσκολίες καταβολής μισθοδοσίας υπάρχουν στις εφημερίδες της αριστεράς, στον Ριζοσπάστη και την Αυγή. Δεν ισχύει η συλλογική σύμβαση εργασίας σε όλες τις εφημερίδες που εκδίδονται και σε όλους τους σταθμούς, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς.

Η νέα, δεύτερη φάση των διαπλεκόμενων μιντιαρχών που δίνουν μάχη με νύχια και με δόντια για να διατηρηθούν στην ηγεσία της διαπλοκής με το πολυεθνικό πλέον κεφάλαιο προσφέροντας γη και ύδωρ στην τρόϊκα και τις τράπεζες, περιλαμβάνει την πλήρη σχεδόν εξαθλίωση των εργαζομένων τους. Εργασιακά και επαγγελματικά.

Τον τόνο δίνει μάλλον η περιφέρεια όπου οι τοπικοί διαπλεκόμενοι απαιτούν για τους νεοεισερχόμενους στην δημοσιογραφική εργασία 3χρονη απλήρωτη εργασία και κλιμακωτές μειώσεις μισθών για όσους ήδη εργάζονται ως και 30%. Κεντρικά από τις κινήσεις του ΑΝΤ1, Mega και Alpha διαφαίνεται το συνολικό σχέδιο. Οι μισθοί στα ΜΜΕ θα πέσουν κατά 50% στο ύψος των συλλογικών συμβάσεων του 2009, θα ακολουθήσει νέος γύρος απολύσεων και δεν αποκλείεται σταδιακά να κλείσουν ημερήσιες εκδόσεις εφημερίδων. Στους τηλεοπτικούς σταθμούς αναστέλλεται η ελληνική παραγωγή με αποτέλεσμα να βυθίζεται στην ανεργία και εξαφάνιση ολόκληροι κλάδοι της τηλεοπτικής παραγωγής.

Όσοι εργαζόμενοι παραμείνουν στη βιομηχανία των ΜΜΕ θα είναι οι “ενσωματωμένοι δημοσιογράφοι” χωρίς απαιτήσεις και άποψη.

Πηγή: http://greektv-com.blogspot.gr/2012/07/blog-post_22.html#more

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.