Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Cosmote «ενηλικιώνεται»

oi_teleytaies_meres_tou_sogounatou_18o_festival_athinas
Facebook
Twitter
LinkedIn

19 έως 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

18 ετών οι Νύχτες Πρεμιέρας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Cosmote «ενηλικιώνεται» με «ταξίδι» στην Ιαπωνία, ελληνικό σινεμά, φιλμ νουάρ και ντοκιμαντέρ

«Οι τελευταίες μέρες του Σογκουνάτου» ξεχωρίζουν στο αφιέρωμα στο επιδραστικό στούντιο Nikkatsu, καθώς το ιαπωνικό σινεμά έχει την τιμητική του και στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote»Φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote, που θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, κλείνει τα 18 του χρόνια και γιορτάζει την ενηλικίωσή του με 12 μέρες γεμάτες σινεμά στους κινηματογράφους Odeon Οπερα 1 & 2 (Ακαδημίας 57), Δαναός 1 & 2 (Λ. Κηφισίας 109) και Ιντεάλ (Πανεπιστημίου 46).

Με ένα πλήρες κινηματογραφικό μενού που θα περιλαμβάνει ατμοσφαιρικά φιλμ νουάρ, επαναστατικά ρομάντζα, θρυλικές κλασικές παραγωγές, απροσδόκητα διασκεδαστικά κινηματογραφικά ντεμπούτο, εναλλακτικές αφηγήσεις, διεθνείς υπερπαραγωγές, μουσικές εκπλήξεις και ανατρεπτικά ντοκιμαντέρ, το φεστιβάλ μπαίνει στην τελική ευθεία για το φθινοπωρινό του ραντεβού (ενώ συνεχίζεται σε εβδομαδιαία βάση η αδελφική διοργάνωση του Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας).

Τι θα δούμε φέτος; Κατ’ αρχάς, ελληνικό σινεμά. Το φεστιβάλ θα βραβεύσει για τέταρτη συνεχή χρονιά τις πιο αξιόλογες δημιουργίες, απονέμοντας τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών ελληνικών ταινιών, σκηνοθέτη και ηθοποιών (άνδρα και γυναίκας).

Τη φετινή κριτική επιτροπή απαρτίζουν οι Σωτήρης Γκορίτσας (σκηνοθέτης και πρόεδρος της επιτροπής), Αργύρης Παπαδημητρόπουλος (σκηνοθέτης), Μαρία Ναυπλιώτου (ηθοποιός), Ηλίας Αδάμης (διευθυντής φωτογραφίας) και Κωνσταντίνος Κοντοβράκης (παραγωγός). Επιπλέον, υπάρχει το νέο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα ελληνικών μικρού μήκους ταινιών με το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ. Για την ανάδειξη του νικητή θα αποφασίσει η ειδική επιτροπή των Βένα Γεωργακοπούλου (δημοσιογράφος), Φένια Κοσοβίτσα (παραγωγός) και Ελισάβετ Χρονοπούλου (σκηνοθέτις).

Ανάμεσα στις ελληνικές παραγωγές που θα παρακολουθήσουμε, βρίσκεται η «Ελκυστική ψευδαίσθηση» του Πέτρου Σεβαστίκογλου γύρω από την παράνομη και νόμιμη μετανάστευση στην Ελλάδα (η ταινία πραγματοποίησε το ντεμπούτο της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου), αλλά και το «Αίμα» του Διαμαντή Καραναστάση, που έχοντας μηδενικό προϋπολογισμό και πρωταγωνίστρια τη Βίκυ Βολιώτη απέσπασε το ειδικό βραβείο της επιτροπής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Αμστερνταμ.

Για το τμήμα του Πανοράματος του φεστιβάλ ανακοινώνονται προς το παρόν τρεις ταινίες. Η ανατρεπτική κομεντί «Η ασφάλειά σας δεν είναι εγγυημένη» του Κόλιν Τρεβορόου, το «Κράτα το φως αναμμένο» του Αϊρα Σακς, με τον δικό μας Θύμιο
Μπατακάκη του «Κυνόδοντα» στην άρτια διεύθυνση της φωτογραφίας (το φιλμ βραβεύτηκε με Teddy στο Φεστιβάλ Βερολίνου), και το «Αγάπη, πίστη και ουίσκι» της Κριστίνα Νικόλοβα από τη Βουλγαρία.

Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Cosmote μάς συστήνει και αφιερώματα, όπως κάνει κάθε χρονιά. Φέτος προτάσσει το σινεμά του σκηνοθέτη, παραγωγού και σεναριογράφου Γουίτ Στίλμαν, με αφορμή την τελευταία του κομεντί «Δεσποινίδες εν συγχύσει», με άρωμα παλιού Χόλιγουντ και με πρωταγωνίστρια την Γκρέτα Γκέρουιγκ. Το αφιέρωμα απαρτίζεται ακόμη από τις ταινίες «Metropolitan», «Barcelona» και «Οι τελευταίες ημέρες της ντίσκο».Την τιμητική του έχει φέτος και το ιαπωνικό σινεμά. Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια ακατάπαυστης δημιουργίας του επιδραστικού στούντιο Nikkatsu, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας προβάλλει μερικές από τις πιο σημαντικές ταινίες του: «Οι τελευταίες μέρες του Σογκουνάτου» (1957), «Η άρπα της Βιρμανίας» (1956), «Λάσπη και στρατιώτες» (1939), «Αγρια νιάτα» (1956), «Γουρούνια και θωρηκτά» (1961), «Φονική επιθυμία» (1964) και «Χάρισμα» (1999).

Η Χρυσή Αθηνά παραμένει το βραβείο του φεστιβάλ και στα δύο διαγωνιστικά του τμήματα, ενώ, όπως κάθε χρόνο, οι ίδιοι οι θεατές θα αναδείξουν την αγαπημένη τους ταινία με το Βραβείο Κοινού, ψηφίζοντας ύστερα από κάθε προβολή.

Το 2ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας πραγματοποιεί την αυριανή του εκδήλωση με τίτλο Rev(e)olution στις 9.00 μ.μ. στην Πλατεία Αβησσυνίας.

Ροκ και ντίσκο

Στο διαγωνιστικό τμήμα τής πολύ δημοφιλούς κατηγορίας «Μουσική & Φιλμ» σημειώνουμε ήδη την προβολή του «Σκάσε και παίζε» για τις τελευταίες 48 ώρες των LCD Soundsystem, των πρωτοπόρων της πανκ ντίσκο, ενώ εκτός διαγωνιστικού θα προβληθεί στο φεστιβάλ το ντοκιμαντέρ «Τα ταξίδια του Νιλ Γιανγκ» από τον Τζόναθαν Ντέμι, που ολοκληρώνει την τριλογία του για τον ζωντανό θρύλο της ροκ.

ΑΝΤΑ ΔΑΛΙΑΚΑ
adaliaka@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.