Δέκα χρόνια Γιορτή Παραμυθιών στην Κέα

10o_festival_paramythion_kea
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η αφήγηση έχει την τιμητική της, στην Κέα, από τις 26 Ιουλίου ως τις 29 Ιουλίου

«Πηγαίνετε να ακούσετε επαγγελματίες αφηγητές να διηγούνται τοπικές ιστορίες. Δεν είναι φολκλορική εκδήλωση, η εμπειρία αξίζει τον κόπο», διαβάζαμε τις προάλλες σε ταξιδιωτικό ρεπορτάζ για τη Βρετάνη. Με τα ίδια λόγια προτείνουμε κι εμείς στους επισκέπτες της Κέας να παρακολουθήσουν τις αφηγήσεις της Γιορτής Παραμυθιών, που πραγματοποιείται στο νησί από την Πέμπτη 26 Ιουλίου ως την Κυριακή 29 Ιουλίου.

Η Γιορτή, την οποία διοργανώνει το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, κλείνει εφέτος την πρώτη δεκαετία της και το γιορτάζει με ένα τετραήμερο εκδηλώσεων και πλούσιο πρόγραμμα αφηγήσεων. «Με την αφήγηση περιγράφουμε τη δική μας εικόνα για τον κόσμο με όσο το δυνατόν πιο όμορφα λόγια», έτσι ορίζει την τέχνη της αφήγησης στο «Βήμα» ο Γιώργος Ευγενικός, πρόεδρος του Κέντρου.

Στην Κέα, επαγγελματίες αφηγητές από τη Γαλλία, την Ουγγαρία, τη Νορβηγία και άλλες χώρες θα συναντηθούν με τους έλληνες συναδέλφους τους για να αφηγηθούν ιστορίες εμπνευσμένες από την παράδοσή τους, από την «Οδύσσεια», από τις «Χίλιες και μία νύχτες», από τα παραμύθια των Αδελφών Γκριμ. Θα πουν παραμύθια για δράκους και πλάσματα από μέρη εξωτικά, ιστορίες για τη γέννηση των παραμυθιών, του παραμυθάδες, τις παραξενιές και τα ψέματά τους, αφηγήσεις για ήρωες, βασιλόπουλα και μάγισσες, αλλά και ιστορίες για την καθημερινότητα που μας απασχολεί, για πλούσιους και φτωχούς, για τα πάθη της αγάπης, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας “άνοιξε” πολύ ο χώρος της αφήγησης στην Ελλάδα», εξηγεί ο Γιώργος Ευγενικός, «τη δεκαετία του ’90 οι έλληνες επαγγελματίες αφηγητές ήταν πολύ λίγοι». Τα μαθήματα στο Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, τον χειμώνα στην Αθήνα, και η Γιορτή Παραμυθιών, στην Κέα το καλοκαίρι, έχουν συμβάλει σε αυτό. Περίπου 2.000 άτομα παρακολούθησαν την περσινή Γιορτή Παραμυθιών, άκουσαν επαγγελματίες αφηγητές και δοκίμασαν ενώπιον κοινού τις δικές τους δυνάμεις στην αφήγηση μιας ιστορίας. Χρειάζεται ειδική εκπαίδευση για να γίνει κάποιος αφηγητής; αναρωτιόμαστε. «Ίσως θεωρείτε ότι είναι έμφυτο το ταλέντο της αφήγησης. Και εν μέρει είναι έτσι», απαντά ο Γιώργος Ευγενικός. «Όταν όμως ο αφηγητής δώσει ραντεβού για να πει μια ιστορία μπροστά σε κοινό, η άνεση δεν είναι αρκετή. Δίνει μια παράσταση και χρειάζεται να γνωρίζει κάποιες τεχνικές, να έχει κάποια εκπαίδευση για να επικοινωνήσει την ιστορία του με τον αποτελεσματικότερο τρόπο σε όλους».

Στη Κέα έχουν όλοι την ευκαιρία, στο ήρεμο και ευχάριστο νησιωτικό περιβάλλον, να γνωρίσουν τα θέλγητρα της αφήγησης και να τα εξασκήσουν. «Όλοι αναζητούν στην αφήγηση την παρηγοριά της επιστροφής στον λόγο, σε μια αρχετυπική διαδικασία κοινωνικοποίησης, και ταυτόχρονα ψάχνουν να βρουν στις ιστορίες απαντήσεις για τα προβλήματα της καθημερινότητας, για την οικονομική κρίση, την επισφάλεια, τα προβλήματα στις ανθρώπινες σχέσεις», καταλήγει ο Γιώργος Ευγενικός.

Το εορταστικό πρόγραμμα για τα γενέθλια της Γιορτής Παραμυθιών συμπληρώνουν επετειακή έκθεση με σπάνιο υλικό που συγκεντρώθηκε στη διάρκεια της δεκαετούς πορείας της Γιορτής, μουσικές διαδρομές στην ελληνική και στην κάντρι μουσική, στα ισπανικά φλαμένκο και στις αραβικές μελωδίες, συζητήσεις, αφιέρωμα στους Αδελφούς Γκριμ, συνάντηση με τον τηλεοπτικό «Παραμυθά» των παιδικών μας χρόνων Νίκο Πιλάβιο και μεγάλο γλέντι.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.