Ελληνικοί μύθοι στο Βερολίνο

archaio_agalma_kouros1
Facebook
Twitter
LinkedIn

1.000 εκθέματα από 13 μουσεία, εκ των οποίων 577 από ελληνικά, «μιλούν» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στη συνέχεια ταξιδεύουν σε Κατάρ και Αθήνα

577 εκθέματα από ελληνικά μουσεία θα ταξιδέψουν στο Μάρτιν Γκρόπιους Μπάου για την έκθεση «Ολυμπία: Μύθος, λατρεία, αγώνες»

Ακριβώς απέναντι από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, η Ελλάδα ετοιμάζεται να παρουσιάσει ένα πολύ μεγάλο γεγονός, στις 30 Αυγούστου. Δεν πρόκειται για διαδήλωση «αγανακτισμένων», ούτε για κάποιου είδους αντίδραση, αλλά για μια μεγάλη αρχαιολογική έκθεση, με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον μύθο τους.

Μόλις σβήσουν τα φώτα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, το Βερολίνο θα συγκεντρώσει την προσοχή του κοινού με την έκθεση που τιτλοφορείται «Ολυμπία: Μύθος, λατρεία, αγώνες» και θα λειτουργεί στο Μάρτιν Γκρόπιους Μπάου έως τις 7 Ιανουαρίου. Περίπου 1.000 εκθέματα από 13 μουσεία, εκ των οποίων 577 από ελληνικά, θα εκτεθούν, όπως είπε η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, σε 3.000 τετραγωνικά μέτρα. Στη συνέχεια, πλαισιωμένα με εκθέματα από σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες θα πάνε στην Ντόχα του Κατάρ (Μάρτιο-Οκτώβριο του 2013).

Θα ακολουθήσει παρουσίασή τους στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στην Αθήνα, από τον Δεκέμβριο του 2013 και μέχρι την άνοιξη του 2014. Η έκθεση δεν θα στοιχίσει ούτε ευρώ. Εχουν αναλάβει οι χορηγοί. Για την Ελλάδα, το Ιδρυμα Λάτση, το Ιδρυμα Λεβέντη κ.ά. Επίσης, υπάρχουν «και οι πολύ σημαντικοί χορηγοί, οι επισκέπτες της έκθεσης» όπως τόνισε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του Μάρτιν Γκρόπιους Μπάου, δρ Γκέρεον Σίβερνιχ.

Η έκθεση θα παρουσιάζει «το μήνυμα του αγώνα, που δεν εξαντλείται με τη λέξη game» είπε ο αναπληρωτής υπουργός κ. Κώστας Τζαβάρας. «Η Ολυμπία, ο κάλλιστος της Ελλάδος τόπος κατά τον Λυσία, γέννησε μύθους, ενέπνευσε μοναδικά έργα τέχνης και, κυρίως, έδωσε στον παγκόσμιο πολιτισμό το μοναδικό δώρο της ευγενούς άμιλλας» είπε.

Ο διευθυντής του γερμανικού μουσείου περιέγραψε τη συνεργασία με την ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία και τα αμέτρητα τηλεφωνήματα (τουλάχιστον δύο την ημέρα) ώστε να λυθούν ή να διευκρινιστούν ζητήματα. Ανέφερε πως στην έκθεση παρουσιάζονται κάποια δώρα της ελληνικής κυβέρνησης προς τη Γερμανία κατά τον 19ο αιώνα από τις ανασκαφές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου που μόλις είχαν αρχίσει στην Ιερά Αλτη. Τα δώρα αυτά θα παρουσιασθούν μαζί με άλλα ευρήματα.

Η κ. Βλαζάκη είπε πως 150 εκθέματα παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά. Η γενική διευθύντρια στάθηκε ιδιαίτερα στα 140 χρόνια γόνιμης συνεργασίας του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, της τοπικής εφορείας αρχαιοτήτων Ολυμπίας και της ελληνικής αρχαιολογικής υπηρεσίας. Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο, Ελευθέριος Οικονόμου, σημείωσε πως η προετοιμασία ξεκίνησε το 2009.

Τέλος, η γενική γραμματέας Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είπε ανάμεσα σε άλλα: «Η παρούσα έκθεση δεν στοχεύει απλά να συμπυκνώσει το απόθεμα της γνώσης ή να αφηγηθεί στο κοινό την ιστορία της Ολυμπίας, αρχαία και σύγχρονη, αλλά κυρίως να παρουσιάσει τη διαχρονική Ολυμπία γύρω από την οποία συναντώνται και συμπλέκονται επίκαιρες και πανανθρώπινες αξίες».

Η βοήθεια και οι αλλαγές

Το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικού Εργου (ΤΔΠΕΑΕ) περνά στο υπουργείο Παιδείας και παύει να είναι αυτόνομος οργανισμός. Ο κ. Τζαβάρας ερωτηθείς χθες είπε πως αυτό θα βοηθήσει το υπουργείο, καθώς το ταμείο έχει εξειδικευμένα στελέχη. Ειδική μέριμνα, όπως είπε, απαιτείται για το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, ώστε να φέρει χρήματα στο κράτος (υπενθυμίζουμε, ωστόσο, ότι τα αποθεματικά του ταμείου κουρεύτηκαν πρόσφατα). Τέλος, ο Δημ. Παντερμαλής, οικοδεσπότης της συνέντευξης (έγινε στο Μουσείο Ακρόπολης), είπε ότι θα δρομολογηθεί νομικά το πέρασμα των εξουσιών στο Δ.Σ. με την κατάργηση του Οργανισμού Ανεγέρσεως (ΟΑΝΜΑ).

Αίθριο

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στο ισόγειο του μουσείου με κύριο πυρήνα το αίθριο, όπου θα βρίσκονται σε αντίγραφα τα αετώματα του ναού του Διός (έργο Φειδία) και η Νίκη του Παιωνίου, που δεν μετακινούνται από την Ολυμπία.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
akotti@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.