Περιοχή Μακρόνησου – Λαυρεωτικής: Κατάδυση στα έξι ναυάγια

archaio_nauagio_makronisos1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σε βάθη που κυμαίνονται από 37 έως και 47 μέτρα, τα περισσότερα, κρύβουν αρχαίους αμφορείς από Σικελία, Ιταλία, Βόρεια Αφρική και Ρόδο

Εξαιρετικά σημαντικό για τη σπανιότητα του φορτίου του είναι ένα ναυάγιο ύστερης ρωμαϊκής περιόδου, χρονολογούμενο στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ., με φορτίο αμφορέων που προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική και τη Σικελία

Εξι αρχαία ναυάγια, σωζόμενα ως επί το πλείστον σε καλή κατάσταση, έχουν εντοπιστεί και τεκμηριωθεί κατά τις δύο τελευταίες ερευνητικές περιόδους στη θαλάσσια περιοχή Μακρονήσου – Λαυρεωτικής.

Τέσσερα από τα ναυάγια αυτά βρίσκονται στη θαλάσσια περιοχή της Μακρονήσου σε βάθη που κυμαίνονται από 37 έως και 47 μέτρα.

Εξαιρετικά σημαντικό για τη σπανιότητα του φορτίου του είναι ένα ναυάγιο ύστερης ρωμαϊκής περιόδου, χρονολογούμενο στα μέσα του 4ου αιώνα μ.Χ. με φορτίο αμφορέων που προέρχονται από τη Βόρεια Αφρική και τη Σικελία. Εξίσου σημαντικό για το μέγεθος και την αρτιότητα του φορτίου του, είναι ένα δεύτερο ναυάγιο με ροδιακούς αμφορείς, που εντοπίστηκε στην ανατολική πλευρά της Μακρονήσου, και χρονολογείται στα τέλη 3ου ή τις αρχές του 2ου αιώνα π.Χ.

Σε όμορη περιοχή εντοπίστηκε το τρίτο ναυάγιο σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, με μεικτό φορτίο από αμφορείς της Ιταλίας και της Ρόδου, χρονολογούμενο στα τέλη του 2ου αιώνα π.Χ. Το τέταρτο ναυάγιο της Μακρονήσου ανήκει σε μικρό πλοίο του 1ου αιώνα μ.Χ. που επίσης μετέφερε αμφορείς.

Ερευνες

Οι φετινές έρευνες μόλις ολοκληρώθηκαν. Διενεργούνται στο πλαίσιο της υποβρύχιας αναγνωριστικής έρευνας του Ν. Ευβοϊκού, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κουτσουφλάκη, καταδυόμενου αρχαιολόγου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (Ε.Ε.Α.) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εναλίων Αρχαιολογικών Ερευνών (ΙΕΝΑΕ).

Στις ακτές βόρεια του Θορικού (Λαυρεωτική) εντοπίστηκαν δύο ακόμα ναυάγια, το πρώτο χρονολογούμενο τον 1ο-2ο αιώνα μ.Χ., έμφορτο με οικοδομικό υλικό (κεράμους και πλίνθους) και το δεύτερο με αμφορείς της ελληνιστικής περιόδου.

Πέραν όμως του εντοπισμού τους, ολοκληρώθηκε και η αποτύπωση όλων των επιφανειακών ευρημάτων των ναυαγίων της Μακρονήσου και ανελκύστηκαν δειγματοληπτικά αμφορείς και χρηστική κεραμική. Ο εντοπισμός και η καταγραφή των έξι ναυαγίων της Μακρονήσου – Λαυρεωτικής έρχεται να προστεθεί στα ήδη δεκαοκτώ εντοπισμένα ναυάγια του Νότιου Ευβοϊκού, είκοσι τέσσερα στο σύνολο.

Η παρουσία των ναυαγίων αυτών φαίνεται να υποδηλώνει ένα σημαντικό θαλάσσιο δρόμο υπερτοπικής σημασίας, με τον οποίο ενωνόταν το Βόρειο με το Νότιο Αιγαίο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.