Ο Ντάστιν Χόφμαν στο… ελληνικό σανίδι

kramer_enantion_kramer_dustin_hoffman
Facebook
Twitter
LinkedIn

Αλλά και «Οι ζωές των άλλων» στο αθηναϊκό θέατρο

(φωτό) Ο Ντάστιν Χόφμαν με τον κινηματογραφικό γιο του στην ταινία «Κράμερ εναντίον Κράμερ»

Ο Ντάστιν Χόφμαν είναι, εις διπλούν, ο πρωταγωνιστής της προσεχούς θεατρικής σεζόν στην Αθήνα. Κι αυτό γιατί και οι δύο ταινίες στις οποίες κέρδισε Οσκαρ ερμηνείας Α΄Ανδρικού Ρόλου θα παιχθούν, διασκευασμένες, στο σανίδι. «Κράμερ εναντίον Κράμερ» και «Ο άνθρωπος της βροχής» -ή «Rainman», μεταφέρονται τον χειμώνα στις σκηνές των θεάτρων Εμπορικόν και Βρετάνια, αντιστοίχως. Με διαφορά μιας δεκαετίας, η πρώτη είναι παραγωγή του 1979 και η δεύτερη του 1988, ενώ είναι αυτές που του χάρισαν, για τον ρόλο του Τεντ Κράμερ και του Ρέιμον Ράμπιτ τα δύο Οσκαρ της καριέρας του, ως τώρα τουλάχιστον….

Πλάι σ΄αυτές τις δύο κινηματογραφικές διασκευές, και μια τρίτη, γερμανικής παραγωγής, έρχεται στη θεατρική Αθήνα από το φθινόπωρο: Στο θέατρο Θησείον θα ανέβει η βραβευμένη με Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας (2006) του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ «Οι ζωές των άλλων» -που παράλληλα σημείωσε ρεκόρ υποψηφιοτήτων στα Γερμανικά Βραβεία Κινηματογράφου.

Αναλυτικότερα, σε σκηνοθεσία της Ελένης Σκόττη -που παράλληλα με τις δουλειές της στο θέατρο Επί Κολωνώ με την ομάδα ΝΑΜΜΑ- και σε απόδοση της Μιρέλλας Παπαοικονόμου οι Κράμερ θα ζωντανέψουν από τον Δημήτρη Αλεξανδρή και τη Μαρία Ζορμπά -η Μέριλ Στριπ κέρδισε τότε το πρώτο της Οσκαρ, για τον Β΄γυναικείο ρόλο, ως σύζυγος και μητέρα. Με θέμα τη ζωή ενός ζευγαριού μετά το διαζύγιο και κυρίως τον τρόπο που το βιώνει ο μικρός γιος τους, η παραγωγή κέρδισε και το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας το 1979 ενώ σημείωσε και μεγάλη εισπρακτική επιτυχία. Τη σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει ο Ρόμπερτ Μπέντον _βασισμένος στο βιβλίο του Έιβερι Κόρμαν. Η ελληνική παραγωγή της Ελληνικής Θεαμάτων για τη σκηνή του θεάτρου Εμπορικόν, περιλαμβάνει στους συντελεστές της τον Δημήτρη Παπαδημητρίου (μουσική) και τον Γιώργο Γαβαλά (σκηνικά). Παίζουν επίσης οι Αθηνά Μαξίμου, Χριστόδουλος Στυλιανού, Δημήτρης Μαύρος και (εναλλάξ) τρία παιδιά.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης μεταφέρει στη σκηνή του κεντρικού θεάτρου Βρετάνια τον «Ανθρωπο της βροχής» με τους Χρήστο Χατζηπαναγιώτη και Γιάννη Στάνκογλου, στους ρόλους των δύο αδελφών που ερμήνευσαν ο Ντάστιν Χόφμαν και ο Τομ Κρουζ, στα τέλη της δεκαετίας του ΄80. Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Μπάρι Λέβινσον και σενάριο έγραψαν των Μπάρι Μόροου και Ρόναλντ Μπας έλαβε τότε διθυραμβικές κριτικές ενώ πλάι στο Οσκαρ του Χόφμαν κέρδισε και Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου. Θέμα της η ιστορία ενός εγωιστή γιάπη, του Τσάρλι Μπάμπιτ, ο οποίος ανακαλύπτει ότι ο αποξενωμένος του πατέρας πέθανε και άφησε όλη του την περιουσία στον άλλο του γιο, τον αυτιστικό Ρέιμοντ, του οποίου την ύπαρξη αγνοούσε πλήρως. Εισπρακτικά η ταινία γνώρισε επίσης μεγάλη επιτυχία…

Τέλος στο Θησείον της οδού Τουρναβίτου, η Αλίκη Δανέζη – Knutsen, την οποία γνωρίσαμε μέσα από το θεατρικό «Festen», στον ίδιο χώρο πριν από έξι χρόνια, προτείνει τις «Ζωές των άλλων», στη μετάφραση της Ερις Κύργια και τα σκηνικά της Κικής Πίττα. Πρόκειται για το θεατρικό έργο του Αλμπερτ Όστερμάγιερ που βασίζεται στην ταινία του Φλόριαν Χένκελ Φον Ντόνερσμαρκ: Με έδρα το ανατολικό Βερολίνο του 1984, το έργο πραγματεύεται την ιστορία του διάσημου θεατρικού συγγραφέα Γκεόργκ Ντρέιμαν και της ηθοποιού συντρόφου του Κρίστα – Μαρία Σίλαντ που παρακολουθούνται από τον κατάσκοπο της Στάζι, Γκερντ Βίσλερ μετά από έμμεση προτροπή του ερωτοχτυπημένου υπουργού Μπρούνο Χέμπφ. Όταν ο κατάσκοπος ως απρόσκλητος «επισκέπτης» και μάρτυρας της ζωής των άλλων αρχίζει να τρέφει αισθήματα συμπάθειας για το ανύποπτο ζευγάρι, τίποτα δεν μπορεί να μείνει πια το ίδιο. Παίζουν οι ηθοποιοί: Άννα Μάσχα (Κρίστα – Mαρία Σίλαντ), Μανώλης Μαυροματάκης (Γκερντ Βίσλερ), Φάνης Μουρατίδης (Γκεόργκ Ντρέιμαν), Κώστας Μπερικόπουλος (Μπρούνο Χέμπφ), Γιώργος Συμεωνίδης κ. α. Πρόκειται για μια παραγωγή της εταιρείας Λυκόφως του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.