Κύπρος:Ένα στα πέντε παιδιά θύματα σεξουαλικής βίας – Δράστες με ιστορικό

Facebook
Twitter
LinkedIn

Λευκωσία: Το 25% των υποθέσεων κακοποίησης των παιδιών που εξέτασε η Αστυνομία το 2010 (46 από τις 160), και το 20% το 2011 (31 από τις 152), αφορούσαν σεξουαλική βία, ενώ στοιχεία, που εξασφάλισε ο «Φ» επιβεβαιώνουν ότι και στην Κύπρο ισχύει ο ευρωπαϊκός υπολογισμός ότι ένα στα πέντε παιδιά θα πέσουν θύματα αυτού τους είδους βίας μέχρι την ενηλικίωσή τους.

Οι διαπιστώσεις αυτές ενισχύουν άλλωστε και τα αποτελέσματα των κυπριακών ερευνών με βάση τις οποίες το 10% των παιδιών στην Κύπρο έχουν κακοποιηθεί ή κινδυνεύουν να κακοποιηθούν σεξουαλικά.

Από την Αστυνομία εξάλλου, αλλά και από την τελευταία υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου που σόκαρε το Παγκύπριο, επιβεβαιώνεται ότι και στην Κύπρο ισχύει ο διεθνής «κανόνας» ότι οι δράστες σε υποθέσεις σεξουαλικών αδικημάτων σε ένα μεγάλο ποσοστό, επαναλαμβάνουν τις πράξεις τους ακόμα και εάν έχουν καταδικασθεί και εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Και στις περιπτώσεις αυτές, το προφίλ του δράστη δεν διαφέρει μεταξύ Κυπρίων, κοινοτικών ή αλλοδαπών καθώς η Κύπρος δεν εξαιρείται από τους παγκόσμιους υπολογισμούς.

Τα στοιχεία για τα έτη 2010 και 2011 αποτελούν μάλλον μια μικρή ένδειξη για το μέγεθος του προβλήματος στην Κύπρο αφού ως γνωστόν, δεν υπάρχει κοινό αρχείο καταγραφής αυτών των υποθέσεων. Για παράδειγμα, η Αστυνομία τηρεί το δικό της αρχείο, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έχουν τα δικά τους δεδομένα, αν και τον τελευταίο ένα χρόνο δεν υπήρξε καταγραφή (παρά το γεγονός ότι υποθέσεις υπήρξαν), το Υπουργείο Υγείας (Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας) λειτουργούν στη βάση δικών τους δεδομένων και το ίδιο ισχύει και για το Υπουργείο Παιδείας.

STOIXEIA-ASTYNOMIA

Φιλελεύθερος 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.