«Όρνιθες» σε κόσμο ονειρικό

ornithes_charalampopoulos_papaspiliopoulos1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Έργο «τόσο επίκαιρο όσο και η ανάγκη του ανθρώπου να… δημιουργήσει μιαν άλλη κοινωνία», λέει ο Γιάννης Κακλέας για την κωμωδία του Αριστοφάνη που ανεβαίνει σήμερα και αύριο

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος στους ρόλους του Πεισθέταιρου και Ευελπίδη αντίστοιχα

«Ω, καλή μου ξανθιά/συντροφιά μου γλυκιά/που μαζί σου λαλώ/κάθε ωραίο σκοπό/ήρθες, ήρθες, εφάνης/με σουραύλι να υφάνεις/ύμνους, κελαηδισμούς/ήχους εαρινούς/εμπρός, αρχίνα, πέσ’ τους/γλυκά τους αναπαίστους…».

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Κακλέας με ένα επιτελείο αξιόλογων ηθοποιών και σύμμαχο τη θρυλική μουσική του Χατζιδάκι αναζητεί τη Νεφελοκοκκυγία του σήμερα στην παράσταση των «Ορνίθων» του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης που θα παρουσιαστεί σήμερα και αύριο, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Κωμωδία εξαιρετικά επίκαιρη, οι «Ορνιθες» γράφτηκαν το 414 π.Χ., εποχή που ο πόλεμος, η πείνα, τα χρέη και η παρακμή μάστιζαν την Αθήνα. Η απόγνωση οδηγεί δύο ηλικιωμένους Αθηναίους στη φυγή και στη δημιουργία της ιδανικής πόλης σε συμμαχία με τα πτηνά. «Ενα ταξίδι στην επιθυμία για έναν κόσμο ελεύθερο, έναν κόσμο δίκαιο, με αίτημα την ευτυχία» είναι οι «Ορνιθες» του Αριστοφάνη, υπογραμμίζει ο Γιάννης Κακλέας.

Πρόκειται για ένα έργο «τόσο σύγχρονο όσο και η ανάγκη του ανθρώπου να πετάξει πάνω από τις ατομικές και κοινωνικές δεσμεύσεις του και να δημιουργήσει μιαν ”άλλη” κοινωνία, χωρίς υποκρισία, φόβο, καταστροφική μανία και κοινωνική αδικία. Ουτοπικό; Από εμάς εξαρτάται!», υποστηρίζει.

Ο μεγάλος αυτός σατιρικός ποιητής μας διηγείται μια ιστορία «ανατροπής μιας κοινωνίας διεφθαρμένης, παρακμιακής, μιας κοινωνίας που υποβαθμίζει την επιθυμία για ζωή, σε αγωνιώδη προσπάθεια για επιβίωση». Και προσθέτει ότι εάν η ουτοπία αποτελεί το ένα αρχετυπικό μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίζεται το αριστοφανικό πνεύμα, το άλλο είναι η «πολύ δυνατή σύγκρουση ενός κόσμου άγονου και επιθετικού και ενός φανταστικού κόσμου, που τον έχουμε ανάγκη όσο και την επιθυμία να ζήσουμε και να ονειρευτούμε».

Οι «Ορνιθες» είναι ένα «κείμενο πολιτικό και ταυτόχρονα μια ποιητική παραβολή που καυτηριάζει έναν κόσμο απάνθρωπο και ονειρεύεται ”μια κοινωνία πουλιών”, δηλαδή μια κοινωνία με φαντασία, που υιοθετεί τις αρχετυπικές αξίες του δικαίου, της αξιοκρατίας και της διαρκούς κίνησης. Μια κοινωνία που μπορεί να φαντάζει απραγματοποίητη, αλλά που ο Ανθρωπος, αν σταματήσει να την επιθυμεί, κινδυνεύει με αφανισμό».

Τη σκηνοθεσία-απόδοση κειμένου υπογράφει ο Γιάννης Κακλέας, τη μουσική ο Μάνος Χατζιδάκις, τα σκηνικά ο Μανόλης Παντελιδάκης, τα κοστούμια η Βάλια Μαργαρίτη και ο Μανόλης Παντελιδάκης, τις χορογραφίες ο Κυριάκος Κοσμίδης και τη μουσική επιμέλεια/διδασκαλία ο Αλέξιος Πρίφτης.

Παίζουν: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Κώστας Μπερικόπουλος, Γιώργος Χρυσοστόμου, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, Σωκράτης Πατσίκας, Αγορίτσα Οικονόμου, Σταύρος Σιόλας, Μάρα Βλαχάκη, Προκόπης Αγαθοκλέους. Χορεύουν: Ιβαν Σβιταΐλο, Σοφία Μιχαήλ, Αλέν Ριβερό.

«ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ… Ο ΠΕΙΣΘΕΤΑΙΡΟΣ»

«Ο Πεισθέταιρος είναι ένας άνθρωπος που ονειρεύεται κάτι πιο όμορφο, κάτι καλύτερο, για να ξεφύγει από τη διαφθορά σε μια πόλη όπου η αδικία τον κάνει να θέλει να δραπετεύσει. Κυνηγάει το όνειρο, μια δίκαιη και ειρηνική ζωή, μια ζωή που όλοι θα ονειρευόμασταν, ένα άπιαστο όνειρο. Αναζητάει την ουτοπία του, έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο. Μαζί με τα πουλιά, ιδρύει μια πολιτεία που θα διαφεντεύει και το ανθρώπινο γένος και τους θεούς. Είναι σαν να εμπνεύστηκε ο Θερβάντες τον Δον Κιχώτη του από τον Πεισθέταιρο με έναν τρόπο. Το πιο όμορφο είναι να συνεχίζεις να αναζητάς, κι ας μη φτάσεις στον στόχο σου…», λέει ο Β. Χαραλαμπόπουλος.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Θέατρο Ρεματιάς (29, 30/8), Αρχαίο Θέατρο Αργους (31/8), Νεμέα (1/9), Θέατρο Αλέξης Μινωτής (3/9), Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη (4/9), Θέατρο Αλσους Βεΐκου (5/9), Θέατρο Πέτρας (6/9), Νέα Μάκρη (8/9), Θέατρο Παπάγου (10, 11/9), Αρχαίο Ωδείο Πατρών (12, 13/9), Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης (15/9) κ.ά.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.