Αισχύλεια 2012: Οι τρεις όψεις της Περσεφόνης

arriti_kori_aischyleia_2012
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η ηρωίδα ως έφηβη, τρομερή σύζυγος του Αδη και τραγική μάνα στην παράσταση «Αρρητη κόρη» που ξεδιπλώνει το δράμα της ανθρώπινης φύσης στο Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Το θέατρο συναντά διαφορετικές τεχνικές χορού, αλλά και την ψαλτική τέχνη και την ηλεκτρονική μουσική στην παράσταση «Αρρητη κόρη» της ομάδας «Αιμιλία Μπουρίτη, συν+εργασία»

Στην τριπλή υπόσταση της Περσεφόνης αναφέρεται η χοροθεατρική παράσταση «Αρρητη κόρη» που παρουσιάζει η ομάδα «Αιμιλία Μπουρίτη, συν+εργασία», στις 5 Σεπτεμβρίου, στο Φεστιβάλ Αισχυλείων, στο Παλαιό Ελαιουργείο-Παραλία Ελευσίνας. Η παράσταση είναι μία περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη της προηγούμενης καλλιτεχνικής δουλειάς της χορογράφου, «Δυτικά Βήματα στα βήματα της Ιεράς Οδού». Η Περσεφόνη ως έφηβη, ως τρομερή σύζυγος του Αδη, και ως τραγική μάνα του Ζαγρέως (Διονύσου). Η πλοκή ξεδιπλώνει το δράμα της ανθρώπινης φύσης, όπου το αγαθό και το κακόβουλο, το θετικό και το αρνητικό, το ανθρώπινο και το θεϊκό συνομιλούν δημιουργώντας τον χώρο και τη διαδρομή της ψυχικής κάθαρσης.Πρόκειται για μία σύνθεση από σωματικό θέατρο σε συνδυασμό με διαφορετικές τεχνικές χορού, όπως ο χορός μπούτο, ο σύγχρονος χορός και ο κινητικός αυτοσχεδιασμός. Το κινητικό αυτό λεξιλόγιο, μαζί με τον λόγο, με τις μουσικές συνθέσεις ιδιόφωνων οργάνων, την ψαλτική τέχνη και την ηλεκτρονική μουσική, σε συνδυασμό με την εικαστική εγκατάσταση συντελούν ώστε η παράσταση να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ του αρχαίου δράματος και της σύγχρονης τέχνης.

Ομηρικός ύμνος

Τα κείμενα στα οποία βασίζεται το έργο είναι τα ακόλουθα: «Ομηρικός ύμνος στη Δήμητρα» μετάφραση Δημήτρης Παπαδίτσας και Ελένη Λαδιά, Δημήτρης Παπαδίτσας «Απαντα», Ελένη Λαδιά «Οι Ελληνες παίδες στην αρχαιότητα», «Μυθολογικά Παράδοξα και ένα διήγημα». Τη σκηνοθεσία, χορογραφία, δραματουργική επεξεργασία, εικαστική εγκατάσταση υπογράφει η Αιμιλία Μπουρίτη. Χορευτές-περφόρμερ: Θάλεια Δήτσα, Μυρτώ Μπουρίτη, Αιμιλία Μπουρίτη.

Ηθοποιός-περφόρμερ: Παναγιώτης Γαρμπής. Μουσικοί πεφόρμερ: Τάσος Φωτίου, Γιώργος Κατσάνος. Ψαλτική: Νίκος Στάθης. Κατασκευή μάσκας: Γιώργος Μαυρίκος. Φωτογραφία: Βούλα Ανδρώνη. Κουστούμια: Ντομινίκ Ντελκός.

Πριν και παράλληλα με την παράσταση (έως τις 9 Σεπτεμβρίου στον Πολυχώρο «Red Dot» παρουσιάζεται η εικαστική εγκατάσταση και βίντεο με υλικό από το οδοιπορικό της Αιμιλίας Μπουρίτη κατά μήκος της Ιεράς Οδού και από το χοροθεατρικό δρώμενο «Αρρητη κόρη» από την «Ομάδα Αιμιλία Μπουρίτη συν+εργασία». Φωτογραφίες: Βούλα Ανδρώνη. Στον ίδιο χώρο, στις 29 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί λογοτεχνική συζήτηση με την Ελένη Λαδιά. Η λογοτέχνης Ελένη Λαδιά κάνει μία ανάλυση της Ιεράς Οδού και των κειμένων της παράστασης.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.