Ο Δ. Σάββόπουλος τραγουδά Μ. Χατζιδάκι

dionysis_savopoulos1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Από τον «Κεμάλ» έως το «Πες μου μια λέξη», ερμηνεύει 27 τραγούδια του μεγάλου συνθέτη και λέει: «μου λείπει φριχτά μέσα στην κρίση»

«Ακούς ένα τραγούδι του Χατζιδάκι… τελειώνει και νιώθεις μέσα σου ευγενέστερος. Γιατί ξεπλένει από μέσα μας κάθε ευτέλεια, ανελευθερία και λαϊκισμό, δικό μας ή των άλλων, αδιάφορο», λέει ο Διονύσης Σαββόπουλος

Η σχέση του Διονύση Σαββόπουλου με τον Μάνο Χατζιδάκι υπήρξε ισχυρή. Πριν, μετά και πέρα από τον «Σείριο». Εκεί όπου ο Σαββόπουλος εμφανίστηκε, το 1988, με μεγάλη επιτυχία. Οι εμφανίσεις αυτές έγιναν δίσκος, που κυκλοφόρησε από την ετικέτα του «Σείριου» (1988), με τίτλο «Ο κ. Σαββόπουλος ευχαριστεί τον κ. Χατζιδάκι και θα ‘ρθη οπωσδήποτε» (ζωντανή ηχογράφηση στο μουσικό κέντρο Αθηνών «Σείριος» 17/1 – 3/2/1988), με τον Μάνο Χατζιδάκι στο πιάνο.

Μερικά χρόνια αργότερα, το 1995, ο Διονύσης Σαββόπουλος μιλούσε για τον «θεϊκό» Χατζιδάκι που «για μας του τραγουδιού είναι γενάρχης και που ποτέ δεν του ξεπληρώσαμε όσα του χρωστάμε» σε τηλεοπτική εκπομπή.

Και να που τώρα αυτή η σχέση του με τον «γενάρχη» και «φιλημένο από τις μούσες» Μάνο Χατζιδάκι φαίνεται ότι δεν τελειώνει και συνεχίζει να είναι «γόνιμη», να τροφοδοτεί, με έμπνευση και διάθεση για νέες μουσικές «περιπέτειες», τον καλλιτέχνη.

Ο Διονύσης Σαββόπουλος τραγουδά Μάνο Χατζιδάκι… τώρα, αυτό το καλοκαίρι σε μια σειρά συναυλιών, οι οποίες είναι αφιερωμένες στον Μάνο Χατζιδάκι, στον συνθέτη που «σφράγισε με το έργο του τη μεταπολεμική ελληνική πραγματικότητα και που πραγματοποιώντας έναν μοναδικό και υποδειγματικό συγκερασμό τεχνοτροπιών, με ελληνικό και συγχρόνως διεθνές χαρακτήρα ”ταξίδεψε την Ελλάδα” σε όλο τον κόσμο, στον σπουδαίο συνθέτη που η μουσική του επίδραση ανιχνεύεται από την τάση του έντεχνου που κυριάρχησε και συνεχίζει να κυριαρχεί».

Σήμερα στην Κυλλήνη

Είκοσι επτά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της συναυλίας «Μάνος Χατζιδάκις… τώρα», επιλεγμένα και τραγουδισμένα απ’ τον Διονύση Σαββόπουλο. Ηδη έχουν δοθεί, με επιτυχία, συναυλίες στην Πάτρα και στο θέατρο Πέτρας και ακολουθεί σήμερα η Κυλλήνη, καθώς και το Ωδείο Ηρώδου Αττικού (1/10). Ο Διονύσης Σαββόπουλος, με τη δική του προσωπική χροιά, ερμηνεύει από το «Ηθοποιός σημαίνει φως» μέχρι τον «Γιάννη τον φονιά» και τον «Εφιάλτη της Περσεφόνης», τον «Κεμάλ», το «Ενας μύθος», το «Κάπου υπάρχει η αγάπη μου» αλλά και το «Με λένε Μαριάνθη» και τα «Αγάπη που ‘γινες δίκοπο μαχαίρι», «Γαρύφαλλο στ’ αυτί», «Εχω ένα μυστικό» («ο ρυθμός του παρέπεμπε σε κομμάτι του αρχαίου Σίκιλου.

Ο Χατζιδάκις ήξερε να συνδυάζει ετερόκλητα στοιχεία σε ένα κράμα πειστικό», σχολιάζει ο Σαββόπουλος) και «Πες μου μία λέξη», τα οποία διανθίζει με αναμνήσεις και θύμησες για τον Μάνο Χατζιδάκι. Από τις ξεχωριστές στιγμές της μουσικής παράστασης είναι η απόδοση του υπέροχου «Χάρτινο το φεγγαράκι» με εμβόλιμους στίχους από αντιπροσωπευτικά τραγούδια της χώρας μας ως μία άλλη τοιχογραφία της ελληνικής τραγουδοποιίας. Η Νεανική Χορωδία της Πολυφωνικής αποδίδει το «Αι γενεαί αι πάσαι» αλλά και τα θρυλικά «Τα παιδιά του Πειραιά».

«Ακούς ένα τραγούδι του Χατζιδάκι… τελειώνει και νιώθεις μέσα σου ευγενέστερος. Γιατί ξεπλένει από μέσα μας κάθε ευτέλεια, ανελευθερία και λαϊκισμό, δικό μας ή των άλλων, αδιάφορο» σημειώνει ο Διονύσης Σαββόπουλος γι’ αυτές τις βραδιές.

«Υπάρχει κάτι σαν κορυφαία πράξη αντίστασης μέσα σ’ αυτά τα αγαπημένα κομμάτια. Σαν γλυκό φως στο σκοτάδι, που μας κάνει πιο ταπεινούς, δηλαδή πιο ικανούς για την αμοιβαία, επιτέλους, συγχώρεση. Εζησε και εργάστηκε σκληρά, με συνείδηση καταγωγής, ελεύθερο φρόνιμα, γενναιοδωρία και αυστηρότητα αληθινού μάγκα κι Ανατολίτη. Ετσι και μόνον έτσι κατέκτησε κάποτε την οικουμένη και εξασφάλισε τη θέση του στην Ευρώπη, με χαρακτηριστική άνεση, σαν παιδί. Σαν Ελληνας. Μου λείπει φριχτά μέσα στην κρίση. Εχω βέβαια τις ηχογραφήσεις του αλλά, τόσα χρόνια συνεχώς, δεν μου αρκεί πια μόνον να τις ακούω, θέλω να τα πω κι εγώ αυτά τα τραγούδια, ιδίως τώρα κι ας μη διαθέτω τη φωνή που θα προτιμούσε ο Μάνος» προσθέτει για να καταλήξει: «Συμμερίζεστε άραγε κι εσείς αυτό το συναίσθημα;».

Ποιοι συμμετέχουν

Συμμετέχει η ορχήστρα νυκτών εγχόρδων Δήμου Πατρέων και η Νεανική Πολυφωνική Χορωδία Πατρέων. Διευθύνει ο Θ. Τσιπινάκης. Παίζουν οι σολίστ Τ. Φαραζής, Γ. Κιουρτσόγλου, Γ. Αναστασάκης, Κ. Δρακόπουλος και Β. Δημητρίου.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.