Απόφαση σοκ για το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ / Στα “κόκκινα” ο 902

dimosiografos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα από τον κόσμο των media…

Απόφαση σοκ για το ανταποδοτικό τέλος της ΕΡΤ

Απόφαση σοκ σε βάρος της ΕΡΤ. Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες, 75 εκατ. ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος , δίνονται για …φωτοβολταϊκά συστήματα ιδιωτών! Πρόκειται για κοινή υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει πως το 25% του ανταποδοτικού τέλους θα μεταφέρεται από την ΕΡΤ, στη ΛΑΓΗΕ ΑΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Δηλαδή με άλλα λόγια οι πολίτες θα πληρώνουν κάθε μηνα ανταποδοτικό τέλος για να βλέπουν τηλεόραση (π.χ. Ολυμπιακούς Αγώνες) και με τα χρήματα αυτά θα επιδοτούνται ιδιώτες για να στήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα! Επιπλέον, η Τρόικα, ζήτησε να κοπεί επιπλέον κατά 20% στο λειτουργικό κόστος, δηλαδή να αφαιρέσει άλλα περίπου 60 εκατ. ευρώ, επί της ουσίας από το πρόγραμμα. Σύνολο περικοπών κοντά στα 135 εκατ. ευρώ!

Με την απόφαση αυτή στην περίπτωση που υλοποιηθεί η ΕΡΤ κινδυνεύει να ξαναγίνει ελλειμματική, αλλά και καταστρέφεται η ιδιωτική οπτικοακουστική αγορά. Το 2012 η ΕΡΤ προυπολόγιζε κέρδη προ φόρων 60 εκατ. ευρώ και θα παρουσιάσει έλλειμμα τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ. Συνεπώς θα πρέπει να προχωρήσει σε νέες περικοπές στις αποδοχές του μόνιμου προσωπικού και σε νέες απολύσεις συμβασιούχων, διότι πολύ απλά δεν θα βγαίνει το λειτουργικό κόστος. Τεράστιες θα είναι και οι συνέπειες και για το πρόγραμμα, αφού η ΕΡΤ θα έχει μειωμένα χρήματα για ενημερωτικές εκπομπές, αθλητικά και κυρίως ελληνικές παραγωγές, εξαφανίζοντας την προοπτική να συνέλθει η οπτικοακουστική αγορά. Σε επίπεδο κουλτούρας θα σημαίνει πολλά περισσότερα τούρκικα σήριαλ χωρίς αντίπαλο δέος από την ΕΡΤ. Επίσης το δημόσιο θα χάσει 80-100 εκατ. από εισφορές και φόρους, αφού θα μειωθεί η δραστηριότητα της για να καλυφθεί ο …ΛΑΓΗΕ.

Το σημείο κλειδί είναι πως η ΕΡΤ θεωρείται, με το νόμο Παπακωνσταντίνου ΔΕΚΟ, ενώ είναι γνωστό σε όλους και στους Τροϊκανούς πως δεν έχει σχέση με τις άλλες εταιρείες του δημοσίου, αφού χρημαδοτείται απευθείας από τους πολίτες, μέσω του τέλους . Ορθώς Ο. Θ Ρούσοπουλος την είχε εξαιρέσει και είναι απίστευτο πως η ΝΔ, δεν ακολουθεί τη γραμμή του, αλλά αυτή του Γ. Παπακωνσταντίνου. Άλλωστε η πρώτη απόπειρα υφαρπαγής του ανταποδοτικού έγινε το 2011, με την επιχείρηση μεταφοράς ποσού 30 εκατ. στη … Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η απόφαση δεν υλοποιήθηκε, ύστερα κι από γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου, Βασίλη Κωστόπουλου. Αντιθέτως, προεκλογικά, έφυγαν 3 εκατ. ευρώ από το ανταποδοτικό της ΕΡΤ, υπέρ του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Ο 902 TV στα κόκκινα*

*Μια ιδέα για τη λειτουργία μιας άλλης τηλεόρασης για τους πολίτες

πηγή : www.themediaproject/ Ματίνα Παπαχριστούδη

Είναι απίθανο αν το σκεφθεί κάποιος. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες. Η αριστερά, ένα μεγάλο κόμμα της αριστεράς, το ΚΚΕ διατηρεί τηλεοπτική συχνότητα. Τον 902 TV. Ο σταθμός του ΚΚΕ όμως κινδυνεύει να βάλει λουκέτο. Αυτό είναι γνωστό εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Πολλά συνέβησαν αυτό το χρόνο της φρικτής επιβολής δικτατορίας των μνημονίων. Ο 902 δεν έκλεισε ακόμη. Αντέχει στα UHF εκπέμποντας αναλογικά, γιατί τα οικονομικά του ΚΚΕ δεν αντέχουν το πέρασμα του στην ψηφιακή εποχή. Περιμένει να σβήσει. Και θα χαθεί μια πολύτιμη, για το κίνημα, την αριστερά, τους πολίτες και τα συμφέροντα τους, τηλεοπτική συχνότητα.

Αν λέω, αν, αυτή η συχνότητα μπορούσε να σωθεί; Το γιατί είναι αυταπόδεικτο. Ολοκληρωτική επιβολή του μηνύματος των επικυρίαρχων του κεφαλαίου, ολοκληρωτική επικοινωνιακή καταιγίδα πειθούς, κατασκευής συναίνεσης και φόβου στα και από κυρίαρχα ΜΜΕ. Τα media έχουν ήδη επιλέξει πλευρά, το ίδιο και οι μεγαλοδημοσιογράφοι εκδότες και στελέχη. Ορισμένα από αυτά ήδη φλερτάρουν εγκληματικά με το φασισμό.

όλο το άρθρο στο http://www.themediaproject.gr/article/26494/Protasi-gia-stathmo-tileorasis-tis-aristeras

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.