Πήλιο: «Μουσικό χωριό» για έβδομη χρονιά

martha_frintzila1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι εκδηλώσεις στον Αγ. Λαυρέντιο θα διαρκέσουν τις 24 Αυγούστου

Δυναμική εφέτος η παρουσία της Μάρθας Φριντζήλα στο Μουσικό Χωριό του Πηλίου

Παρά το γεγονός ότι ως διοργάνωση χτυπήθηκε σκληρά από την κρίση, με αποτέλεσμα πέρυσι να αντιμετωπίσει την ισχνότερη οικονομική στήριξη από το έτος της πρώτης λειτουργίας της (2006), είναι χαρμόσυνο που εφέτος το «Μουσικό Χωριό» στον Αγιο Λαυρέντιο εξακολουθεί να υπάρχει δίνοντας το δικό του αυγουστιάτικο πολιτισμικό χρώμα στο Πήλιο.

Εκεί μπορούν να συναντηθούν μουσικοί και γενικότερα καλλιτέχνες από διαφορετικά είδη χωρίς κανένα απολύτως μουσικό εμπόδιο: οι οθωμανικοί ήχοι συνδυάζονται με την κλασική και την τζαζ μουσική, τον λαϊκό πολιτισμό, το σιάτσου αλλά και τις εκδρομές στο βουνό.

Σχεδόν 650 χρόνια μετά την παρουσία των πρώτων μοναχών, ο Αγιος Λαυρέντιος παραμένει ένα χωριό με αυτοδύναμη κοινωνική ζωή, ενώ η συντηρημένη αρχιτεκτονική των κτισμάτων, το πλούσιο δίκτυο των καλντεριμιών, η πλήρης απουσία αυτοκινήτων και η φυσική του θέση μέσα σε πυκνό δάσος καστανιάς, οξιάς και ελιάς δημιουργούν την αίσθηση ενός τόπου που παραμένει αμετάβλητος στο πέρασμα των αιώνων.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε που οι περισσότεροι επισκέπτες του Μουσικού Χωριού είναι νέοι: μαθητές και τριαντάρηδες πιάνουν τον βασικό πυρήνα των επισκεπτών, αν και επίσης άτομα 40, 50 αλλά και 60 ετών δίνουν το «παρών» στο Πήλιο.

Και όχι μόνο από την Ελλάδα. Το Μουσικό Χωριό έχει επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Γερμανία. Μουσικοί, διανοούμενοι, απλώς περίεργοι, αλλά και άνθρωποι που αναζητούν ένα σημείο αναφοράς.

Το πρόγραμμα των εφετινών εκδηλώσεων έχει ήδη ανακοινωθεί και όπως πάντα χωρίζεται σε δύο περιόδους. Η πρώτη αρχίζει την Κυριακή που μας έρχεται (19 Αυγούστου) και κλείνει στις 24 Αυγούστου, ενώ η δεύτερη αρχίζει στις 26 Αυγούστου και κλείνει την 1η Σεπτεμβρίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ / PROJECT

1ης ΠΕΡΙΟΔΟΥ (18-24 AΥΓΟΥΣΤΟΥ)

ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ωρα 21.00 / ΣΧΟΛΕΙΟ

STACY

H STACY συγκροτήθηκε το 2011. Το πρόγραμμα της συναυλίας είναι ένα ανθολόγιο από συνθέσεις του Βασίλη Μαντζούκη – για χοροδραματικές παραγωγές της ROOTLESSROOT (Linda Kapetanea, Josef Frucek) κυρίως, που παρουσιάστηκαν τατελευταία έτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό – με r’n’r ενορχήστρωση, tapes και ηλεκτρονικά, καθώς και τραγούδια της ίδιας αισθητικής, με ελληνικό και αγγλικό στίχο. Μελοποιημένη ποίηση και πρόζα των P. Celan, W. Blake, Κ. Βραχνού, Τ.Kazinsky και ηχητικές παρεμβολές από ταινίες του J. Cassavetes.

Συμμετέχουν: Μάρθα Φριντζήλα (φωνή), Αντώνης Μαράτος (μπάσο), Νίκος Παπαβρανούσης (τύμπανα), Kώστας Νικολόπουλος (ηλ. κιθάρα), Πανού Μανού (ηλ. κιθάρα, πλήκτρα), Βασίλης Μαντζούκης (ηλ. κιθάρα, tapes, φωνή).

ΔΕΥΤΕΡΑ 20 AΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ωρα 21.00 / ΣΧΟΛΕΙΟ

«Α circle of tears».

Κώστας Μακρυγιαννάκης (ηλεκτρική κιθάρα, looper), Θεόφιλος Σωτηριάδης (σαξόφωνο, looper).

Παραλλαγές με αφορμή μουσική των Ray Sealy και John Dowland.

Ωρα 22.00 / ΣΧΟΛΕΙΟ

Προβολή: Music Village – The documentary.

Τρεις φίλοι δημιουργούν την ευτοπία τους στο παραδοσιακό χωριό Αγιος Λαυρέντιος στο Πήλιο, το Μουσικό Χωριό. Με στόχο τη δημιουργία μιας παγκόσμιας μουσικής κοινότητας και όχημα το συλλογικό-συμβιωτικό καλλιτεχνικό βίωμα, η μουσική εκπαίδευση αναπτύσσεται πρωτοποριακά. Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής δημιουργικών ιδεών και εργασιών μεταξύ συμμετεχόντων αναγνωρισμένων σε διεθνές επίπεδο;

Ποια είναι η αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία; Πόσο ανεκτή είναι η ελευθερία; O σκηνοθέτης Ανδρέας Σιαδήμας και ο παραγωγός Γιάννης Αγγελάκης θα σχολιάσουν την παραγωγή λίγους μήνες πριν από την πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες και θα προβάλουν αποσπάσματα (www.musicvillage-documentary.com)

Ωρα 24.00 / ΣΧΟΛΕΙΟ (μέσα)

«Un-prepared».

Μεταμεσονύκτιο σόλο προετοιμασμένου πιάνου με τον Αντώνη Ανισέγκο (διάρκεια 40 λεπτά).

ΤΡΙΤΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ωρα 21.30 / ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΤΖΙΝΗ

«Henshin».

Kωνσταντίνα Ευθυμιάδου (χορός).

Henshin είναι η ιαπωνική λέξη για τη «μεταμόρφωση», που κυριολεκτικά σημαίνει αλλαγή ή μεταμόρφωση του σώματος. Η λέξη χρησιμοποιείται κυρίως σε manga, κινούμενα σχέδια και tokusatsu dramas όταν ένας χαρακτήρας μεταμορφώνεται σε σούπερ ήρωα. Οι ήρωες Henshin, συνήθως, έχουν ένα «henshin κάλεσμα», μια φράση-«κλειδί», την οποία ανακαλούν όταν μεταμορφώνονται.

Ωρα 23.00 / ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΤΖΙΝΗ

«Jam session».

Φώτης Σιώτας (βιολί), Λευτέρης Μουμτζής (κιθάρα), Κώστας Αναστασιάδης (τύμπανα) Θύμιος Ατζακάς (κιθάρα).

ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ωρα 17.30 / ΚΑΦΕ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

«Plug my music in» – «Φέρε το τραγούδι σου να το φτιάξουμε μαζί!».

Τα rough mix των κομματιών που θα δουλευτούν στο εργαστήριο σε μια ανοιχτή πρόβα.

Συντονισμός: Φώτης Σιώτας, Λευτέρης Μουμτζής.

Ωρα 21.00 / ΣΤΡΑΤΩΝΑΣ

«All One / Alone»

Μια ενιαία μουσική σύνθεση που θα προβάλει σολιστικές δράσεις μαζί με «ανοιχτές» συνθέσεις των μελών των εργαστηρίων αυτοσχεδιασμού.

Συντονισμός: Αντώνης Ανισέγκος, Σαβίνα Γιαννάτου.

Ωρα 21.30 / ΣΤΡΑΤΩΝΑΣ

«I Wonder as I Wander…» ή «Αντιγράφοντας» τον Luciano Beriο (έλληνες συνθέτες συναντούν και συνομιλούν με τον Luciano Beriο).

Στο project αυτό θα εργαστεί ένα μουσικό σύνολο με στόχο να παρουσιαστούν τα folk songs του Luciano Beriο σε αντιπαράθεση με αντίστοιχες επεξεργασίες ελληνικών δημοτικών τραγουδιών.

Οι επεξεργασίες αυτές θα γίνουν από έλληνες συνθέτες της νεότερης γενιάς, ύστερα από παραγγελία του Μουσικού Χωριού. Οι συνθέτες αυτοί είναι οι: Δημήτρης Μαρωνίδης, Ζήσης Σέγκλιας, Δημήτρης Οικονόμου, Γιάννης Μαλλούχος, Πέτρος Μωραΐτης, Λίνα Τόνια, Γιώργος Δούσης και Σπύρος Δεληγιαννόπουλος. Βλαδίμηρος Συμεωνίδης (διεύθυνση και συντονισμός συνόλου), Ορχήστρα δωματίου CONTRA TEMPO, Αγγελική Καθαρίου (τραγούδι)

ΠΕΜΠΤΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ωρα 19.00 / ΚΑΜΑΡΕΣ ΑΪ-ΔΗΜΗΤΡΗ

«Τα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα»

(θεατρικό δρώμενο μετά μουσικής).

Συντονισμός: Μάρθα Φριντζήλα, Βασίλης Μαντζούκης.

Ωρα 20.00 / KENTΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

«Ice dream» – Ελένη Βογιατζίδου

Ακουμπισμένος στο περβάζι του παραθύρου του, ο μικρός μας φίλος βλέπει στην απέναντι πλευρά του δρόμου έναν παγωτατζή. Ανάμεσα στην επιθυμία του για ένα παγωτό και στην πραγματοποίησή της εμφανίζονται απροσπέλαστα εμπόδια. Η ανυπομονησία θολώνει την προσπάθεια, το πείσμα μπερδεύει το μυαλό και ο στόχος, ενώ είναι δίπλα του, παραμένει μακρινός. Πόσο αντέχει η επιθυμία μπροστά στα εμπόδια;

Ωρα 21.30 / ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΤΖΙΝΗ

«Αφροδίτη και Αδωνις» του John Blow.

Μια μπαρόκ όπερα στο Μουσικό Χωριό σκηνοθετημένη επάνω σε μια ιδέα του Ανδρέα Λινού.

Αφροδίτη: Chantal Santon, Αδωνις: Thill Mantero, Ερωτας: Νίκος Σπανός, Βοσκοπούλα: Μαρία Θωίδου / Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, Κυνηγός 1: Σταμάτης Παυλούς, Κυνηγός 2: Ιάσων Μαρμαράς, Κυνηγός 3: Χάρης Ανδριανός Φλάουτο με ράμφος: Δημήτρης Κούντουρας, Βιολιά: Olivier Briand, Φανή Βοβώνη, Βιόλα ντα γκάμπα: Ανδρέας Λινός, Βιολοντσέλο: Ηλέκτρα Μηλιάδου, Τσέμπαλο και μουσική διεύθυνση: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος.

Συμμετέχει και το Παιδικό Εργαστήριο του Μουσικού Χωριού

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Ωρα 10.00 / ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

«Ο γάιδαρος ο Μένιος, ο παραχαϊδεμένος».

Ενα μουσικό θέατρο για παιδιά.

Συντονισμός: Στέλλα Μιχαηλίδου, Κώστας Βόμβολος, Μαρία Θωίδου, Φανή Μώραλη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.