Νέος Αρμαγεδών στα media / Νέα 24ωρη απεργία στην Espresso

dimosiografos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα από τον κόσμο των media…

Nέος Αρμαγεδών στα media…

Νέος «Αρμαγεδών» αναμένεται στα ΜΜΕ. Οι εξελίξεις στην οικονομία είναι δραματικές και οι επιχειρηματίες των Μέσων ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν το δυσμενέστερο σενάριο, που προβλέπει μείωση του κλάδου των ΜΜΕ στο 25% σε σύγκριση με το μέγεθος που είχε πριν από την εφαρμογή του Μνημονίου, λόγω της πτώσης της διαφήμισης με δραματικούς ρυθμούς.

Η εκκαθάριση, όμως, του χώρου έχει και πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς διασώζονται με έμμεσο τρόπο τα ΜΜΕ που στηρίζουν το πρόγραμμα του Μνημονίου. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπονται κατά μέσον όρο απολύσεις στο 15% του προσωπικού και μείωση αποδοχών κατά τουλάχιστον 10%. Στο πλαίσιο των μειώσεων αυτών, όπως έχουμε γράψει, εξετάζεται από τις Ενώσεις τους πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο της κατάργησης των εκδόσεων του Σαββάτου και των οικονομικών φύλλων της Δευτέρας! Δηλαδή, το Σάββατο θα καλύπτεται από την έκδοση της Κυριακής, που ενδέχεται να κυκλοφορεί λίγο νωρίτερα (άλλωστε, οι εφημερίδες είναι τυπωμένες από τις 2 το μεσημέρι), ενώ οι οικονομικές θα ακολουθήσουν την πολιτική των πρωινών εφημερίδων, καταργώντας το φύλλο της Δευτέρας και κυκλοφορώντας από Τρίτη έως και Σάββατο. Επίσης, θεωρείται πολύ πιθανό ενδεχόμενο να διακοπεί η καταβολή του εφάπαξ ποσού στους δικαιούχους από τα Ταμεία των ΜΜΕ, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και πρόβλημα στην καταβολή συντάξεων σε ορισμένα Ταμεία Τύπου.

Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το «Π» ο υφυπουργός ΜΜΕ Σίμος Κεδίκογλου, μας δήλωσε πως δεν υπάρχει θέμα για περικοπή της έκδοσης των οικονομικών εφημερίδων τη Δευτέρα. Και ότι σε καμία συνάντηση δεν έγινε τέτοια συζήτηση.

• Ανοικτό το ενδεχόμενο ρύθμισης από την κυβέρνηση για το καθεστώς των επιστροφών, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο ποσόν χρημάτων υπέρ των Μέσων.

Ζοφερό το εργασιακό τοπίο

Ένα ζοφερό τοπίο στον χώρο των ΜΜΕ καταγράφει το Διασωματειακό στην τελευταία του συνεδρίαση την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, όπου αποφασίστηκε η άμεση συνδικαλιστική και νομική δράση για να ανακοπεί το νέο κύμα επίθεσης στις εργασιακές σχέσεις. Η καταγραφή του Διασωματειακού αποτυπώνει ανάγλυφα το πρόβλημα στα media. Στον Alpha βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση υπογραφής ιδιωτικών συμφωνητικών, στον ΑΝΤ1 συνεχίζονται οι αθρόες απολύσεις δημοσιογράφων και τεχνικών, οι διοικήσεις των ραδιοφωνικών σταθμών καθυστερούν την πληρωμή των μισθών, ενώ στις Εκδόσεις Λυμπέρη και στις Τεχνικές Εκδόσεις υπάρχει στάση πληρωμών. Τα σωματεία αποφάσισαν να ζητήσουν τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για τα δύο παραπάνω εκδοτικά συγκροτήματα.

• Μονομερώς προχώρησε η διοίκηση του Star στη μείωση μισθών στους τεχνικούς, όπως κατήγγειλε η ΕΤΙΤΑ μετά την ενημέρωση μέσω email. Η μείωση των αποδοχών είναι μεσοσταθμικά στο 9% με 10%, ενώ κόβονται τα επιδόματα αναδρομικά από τον Απρίλιο του 2011. Σημειώνεται ότι οι τεχνικοί έχουν σε ισχύ τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αλλά η διοίκηση του Star, χρησιμοποιώντας τη μείωση που υπέγραψαν οι δημοσιογράφοι, επικαλέστηκε όρους ισότητας αμοιβών στο κανάλι.

• Δεν προχώρησαν σε καμία συμφωνία τα συνδικάτα με τον Όμιλο Κυριακίδη στο ζήτημα της καθυστέρησης της μισθοδοσίας των εργαζομένων. Τα συνδικάτα διέψευσαν τη σχετική ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο σάιτ της «Espresso», όπου αναφερόταν ότι και οι τρεις πλευρές (εργοδοσία, εργαζόμενοι, συνδικάτα) έχουν «πρωταρχικό τους μέλημα» τη «διάσωση του εντύπου» και τη «συνεχή, χωρίς διακοπές, κυκλοφορία του».

• Σε… εξαφάνιση οδηγεί τον ΑΝΤ1 FM ο Όμιλος ΑΝΤ1. Οι απολύσεις στον ιστορικό ραδιοφωνικό σταθμό, που αποτέλεσε το πρώτο βήμα της οικογένειας Κυριακού στα ελληνικά ΜΜΕ, συνεχίζονται, με αποτέλεσμα ο σταθμός να έχει χάσει πλήρως την ταυτότητά του αλλά και την ιδιότητα του ενημερωτικού ραδιοφωνικού σταθμού.

• Σε δραματική συρρίκνωση λειτουργιών, προγράμματος και προσωπικού φαίνεται να οδηγείται ο ΑΝΤ1, με όλα τα μείζονα θέματα ανοικτά εν μέσω Αυγούστου. Εκτός από τη μείωση κατά το ένα τρίτο του κόστους προγράμματος, όπως αποκάλυψε το «Π» την περασμένη εβδομάδα, επίκειται και μεγάλη μείωση προσωπικού. Η αρχή έγινε στο ραδιόφωνο, αλλά δεν θα μείνει εκεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι να συγκεντρωθούν όλες οι εσωτερικές παραγωγές σε ένα στούντιο, το οποίο πιθανόν να λειτουργεί σε μία βάρδια, κάτι που θα οδηγήσει σε πληθώρα απολύσεων τεχνικών. Στο κανάλι ήδη ακούγεται το ενδεχόμενο να απολυθούν πάνω από 50 άτομα. Το ερώτημα είναι γιατί ο ΑΝΤ1, που –όπως δήλωνε– δεν είχε οικονομικό πρόβλημα και κινείται με επενδύσεις στο εξωτερικό, επιλέγει για την Ελλάδα τη συρρίκνωση της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής δραστηριότητάς του.

• Σε νέες απολύσεις, 11 συνολικά, τον Αύγουστο προχώρησε η διοίκηση των Αττικών Εκδόσεων, ενώ σε όσους έχουν παραμείνει στο συγκρότημα επιβλήθηκε με νέα ιδιωτικά συμφωνητικά μείωση αποδοχών από 10% έως 30%.

• Μετά τις 20 Αυγούστου θα συγκεντρωθεί η ομάδα των πρώην εργαζομένων στην «Ελευθεροτυπία» για να σχεδιάσει τις επόμενες κινήσεις της. Ο τίτλος του φύλλου που έχει κατοχυρωθεί είναι «Η εφημερίδα των συντακτών» και έδρα του εγχειρήματος τα γραφεία της Κολοκοτρώνη.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=21688

Νέα 24ωρη απεργία στην Espresso

Με αίτημα την καταβολή των δεδουλευμένων

Την κήρυξη νέας 24ωρης απεργίας όλων των δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και φωτορεπόρτερ, οι οποίοι εργάζονται στην εφημερίδα Espresso, αποφάσισαν οι ενώσεις των εργαζομένων.

«Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ και της ΕΦΕ παραμένουν αντιμέτωπα με την παράνομη και εντελώς αντεργατική συμπεριφορά της εργοδοσίας της εφημερίδας «ESPRESSO», η οποία δεν έχει ακόμη καταβάλει στους εργαζόμενους συναδέλφους τις οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές τους για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, αλλά και το ήμισυ του επιδόματος αδείας», αναφέρει ανακοίνωση των ενώσεων.

Για το λόγο αυτό, αποφάσισαν την κήρυξη νέας 24ωρης απεργίας όλων των δημοσιογράφων, των διοικητικών υπαλλήλων και των φωτορεπόρτερ, οι οποίοι εργάζονται στην εφημερίδα «ESPRESSO», από τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής, 17 Αυγούστου έως τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου, 18 Αυγούστου 2012, καθώς και των τεχνικών Τύπου, η οποία θα αρχίσει από τις 15.00 το μεσημέρι της Παρασκευής, 17 Αυγούστου και θα λήξει στις 15.00 το μεσημέρι του Σαββάτου, 18 Αυγούστου 2012.

Οι Ενώσεις ζητούν:

Την άμεση καταβολή όλων των οφειλομένων δεδουλευμένων αποδοχών των συναδέλφων μας δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων, τεχνικών και φωτορεπόρτερ.

Το Αρχείο της ΕΡΤ για το μπλόκο της Κοκκινιάς

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ ΜΕ ΤΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΦΟΡΟΥΣ ΚΑΤΑΔΟΤΕΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΤ

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο από το μπλόκο της Κοκκινιάς (17 Αυγούστου 1944), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, το ντοκιμαντέρ του Διονύση Γρηγοράτου «ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ», παραγωγής 1983.

Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει το χρονικό των γεγονότων τις 17ης Αυγούστου στην Κοκκινιά, όταν δυνάμεις του γερμανικού στρατού κατοχής μαζί με τμήματα των Ταγμάτων Ασφαλείας απέκλεισαν την ευρύτερη περιοχή και εκτέλεσαν 78 πολίτες. Μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, καταγράφεται η έντονη αντιστασιακή δραστηριότητα των κατοίκων της Κοκκινιάς, τα γεγονότα της 17ης Αυγούστου, η έλευση των κατοχικών δυνάμεων, η συνεργασία των Ταγμάτων Ασφαλείας, η συγκέντρωση των ανδρών στην πλατεία της Οσίας Ξένης, το έργο των κουκουλοφόρων καταδοτών, οι εκτελέσεις των αγωνιστών στην παρακείμενη μάντρα του υφαντουργείου Παγιασλή, οι οδομαχίες στην ευρύτερη περιοχή και οι απεγνωσμένες προσπάθειες των γυναικών της περιοχής να βοηθήσουν τους αιχμαλώτους.

Ο Σωτήρης Κυβέλος, αξιωματικός του ΕΛΑΣ, περιγράφει το πλαίσιο των συγκρούσεων με τις κατοχικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ο αστυνομικός και αγωνιστής του ΕΛΑΣ, Λευτέρης Παπανάγνου, μιλά για το έργο με το οποίο είχε επιφορτισθεί, δηλαδή της μεταφορά των σορών και την ταφή των εκτελεσθέντων. Ακόμα, καταγράφονται οι αναμνήσεις των επιζώντων του μπλόκου και των αντιστασιακών που μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο Χαϊδάρι, το Ρουφ και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία, καθώς και γυναικών, συγγενών των θυμάτων, που περιγράφουν τον θρήνο και την απόγνωση για τους ανθρώπους που εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν.

Μετάβαση στα κέρδη –ψηφιακά

Της Ματίνας Παπαχριστούδη –
αναδημοσίευση από το 7ο τεύχος του “HOT DOC”

«Τα οφέλη της ψηφιακής τηλεόρασης είναι τεράστια, άριστος ήχος, καλύτερη εικόνα στην τηλεοπτική οθόνη». Αυτό διαφημιστικό σλόγκαν, άρχισε να μεταδίδεται σταδιακά την τελευταία 10ετία, όσο πλησιάζουμε προς την τελική ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης θα το ακούμε μονότονα. Μέχρι να γίνει η άποψη μας. Σε αυτό το μοτίβο εξάλλου στηρίζεται η παγκόσμια καμπάνια της ψηφιοποίησης του τηλεοπτικού σήματος που για τις περισσότερες χώρες της δύσης είτε ολοκληρώθηκε είτε βαίνει προς ολοκλήρωση. Είναι όμως έτσι;

Το παρελθόν της τηλεοπτικής μετάβασης σε παγκόσμιο επίπεδο και κυρίως το μέλλον δείχνει πως όλα είναι καθαρά θέμα οικονομίας, και κερδών για τις παγκόσμιες εταιρίες τεχνολογίας και τις τηλεπικοινωνίες.

Στη χώρα μας τις επόμενες μέρες, στις 20 Ιουλίου, στις 3.00 τα ξημερώματα, σβήνει το αναλογικό σήμα των ιδιωτικών καναλιών πανελλαδικής και περιφερειακής εμβέλειας. Στις 17 Αυγούστου θα ακολουθήσει το σβήσιμο των κρατικών καναλιών της ΕΡΤ. Από τον Υμηττό η τηλεόραση θα εκπέμπει μόνο ψηφιακά, η πρόσβαση στην αναλογική λήψη της Τν θα παρέχεται μόνο από το κέντρο εκπομπής στην Πάρνηθα. Πρακτικά για το τηλεοπτικό κοινό, περίπου 1.050.000 νοικοκυριά στην Αττική, ένα κοινό εν δυνάμει 3 εκατομμυρίων πολιτών, που είτε λαμβάνουν σήμα μόνο από τον Υμηττό (περίπου 150 χιλιάδες) είτε έχουν στραμμένες τις κεραίες τους στον Υμηττό (περίπου 700.000 νοικοκυριά), για να συνεχίσουν να βλέπουν τηλεόραση πρέπει ή να αγοράσουν ψηφιακό αποκωδικοποιητή ή να διαθέτουν-αγοράσουν τηλεοπτική συσκευή νέας τεχνολογίας. Εννοείται πως κάθε συσκευή σε κάθε σπίτι θέλει τον δικό της ξεχωριστό αποκωδικοποιητή. Εναλλακτικά, όποιος δεν έχει ή δεν θέλει ψηφιακή τηλεόραση θα πρέπει να στρέψει την κεραία του προς την Πάρνηθα.

Γελοίο, τουλάχιστον, επιχείρημα απ’ όσους το υποστηρίζουν. Φανταζόμαστε πως σε μια πολυκατοικία με δεκάδες διαμερίσματα η συνεννόηση για μετακίνηση της κεραίας θα προκαλέσει χαριτωμένες συρράξεις. Έτσι, μετά τις 20 Ιουλίου οι κάτοικοι της Αττικής θα πρέπει να πληρώσουν ένα ξαφνικό «χαράτσι» για την ιδιωτική τηλεόραση. Από 20 ευρώ, όσο κοστίζει ο φθηνότερος αποκωδικοποιητής στην αγορά, έως και άγνωστο ποσό, εάν θέλουν να αλλάξουν τηλεοπτική συσκευή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Digea στη δημοσιότητα, υπολογίζεται πως θα αγοραστούν τρία εκατομμύρια τηλεοπτικές συσκευές! Αυτός ακριβώς ο αριθμός, 3 εκατομμύρια τηλεοπτικές συσκευές, καταγράφηκε κατά την ψηφιακή μετάβαση στην Πάτρα. Και η Αττική είναι πολύ μεγαλύτερη από την Πάτρα.

Αλλάζει η Τν, αλλάξουν οι έννοιες, η διαπλοκή μένει

Τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση υλοποιούν στη χώρα μας, σύμφωνα με τις τελευταίες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο επί κυβέρνησης ΝΔ (Θόδωρος Ρουσόπουλος) και κυβέρνησης Παπανδρέου, οι «πάροχοι δικτύου». Στην περίπτωση μας η Digea., στην οποία συνασπίστηκαν από το 2008 και μετά οι μεγάλοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί Mega, ΑΝΤ1, Star, Alpha, ΣΚΑΙ, Alter και Τν Μακεδονία με ισόποσα ποσοστά μετοχών, η ΕΡΤ που εκ του νόμου διαθέτει άδεια παρόχου δικτύου, και μικρότεροι πάροχοι δικτύου που μπορούν να δραστηριοποιηθούν με μια απλή άδεια -μόλις 200 ευρώ στοιχίζει- από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών.
Μέχρι στιγμής ο μόνος πάροχος δικτύου για τα περιφερειακά κανάλια εκτός Αττικής είναι η Digital Union. Με τον γνωστό ελληνικό χαοτικό και διαπλεκόμενο τρόπο στη χώρα μας, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης, η ψηφιακή μετάβαση στηρίχθηκε σε ένα πλαίσιο κανόνων και όρων που τοποθετήθηκε με κοινή συμφωνία ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και της τότε κυβέρνησης της ΝΔ επί υπουργίας στο Επικρατείας του Θοδωρή Ρουσόπουλου, στο αμαρτωλό διαπλεκόμενο καθεστώς της ιδιωτικής Τν. Οι σταθμοί, χωρίς να έχουν λάβει ποτέ τους άδεια λειτουργίας, θα εξέπεμπαν ψηφιακό σήμα σε 23 σημεία της χώρας, σε συγκεκριμένες συχνότητες που καθόριζε η υπουργική απόφαση 21161/2008.

Από τότε μέχρι και το 2012, η τηλεοπτική αγορά καθόρισε και το ψηφιακό παιχνίδι. Για το μέλλον της τηλεόρασης. Κατά επιταγή της Ευρωπαϊκής ένωσης, στις αρχές του 2012, ψηφίζεται ο νόμος 4070/2012 για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Καμία σχέση με τη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών. Κι όμως. Ο άγνωστος σχετικά αυτός νόμος από το υπουργείο Μεταφορών καθορίζει τις βάσεις της ψηφιακής τηλεόρασης για τα επόμενα 20 χρόνια.

Ο όρος τηλεοπτικό κανάλι πρακτικά δεν υφίσταται. Με απλά λόγια, οι σταθμοί που εκπέμπουν πρόγραμμα -«περιεχόμενο», σύμφωνα με τη νέα θεσμική ορολογία- θα πρέπει να διαθέτουν χωρητικότητα στα UHF δηλαδή τις παλιές μας γνωστές συχνότητες. Μόνο που στην ψηφιακή τηλεόραση σε μια συχνότητα «χωράνε» πλέον 4 τηλεοπτικά προγράμματα πανελλαδικής εμβέλειας και 6 προγράμματα περιφερειακής εμβέλειας. Οι ψηφιακές συχνότητες, ως «σπάνιος πόρος», θα δημοπρατηθούν ή θα παραχωρηθούν για κάθε είδους υπηρεσίες. Τηλεοπτικές στους παρόχους δικτύου, ευρυζωνικές στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ραδιοφωνικές στους σταθμούς. Και τα γνωστά μας «κανάλια» απλώς θα υποχρεούνται να διαθέτουν άδεια «περιεχομένου», με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και να νοικιάζουν χωρητικότητα στις ψηφιακές συχνότητες που θα έχουν αγοράσει από το κράτος οι πάροχοι δικτύου.

Μαγικό; Με αυτό τον τρόπο καταργήθηκε η παραδοσιακή υποχρέωση των σταθμών να διαθέτουν τηλεοπτικές άδειες και η διαπλοκή αναβαθμίστηκε σε επίπεδο πολυμετοχικών οργανισμών. Γιατί στη Digea, που λειτουργεί ήδη ως κυρίαρχη στη νέα ψηφιακή αγορά της ΤV, συνυπάρχουν ως μέτοχοι τα παραδοσιακά κλασικά μας κανάλια. Των συμφερόντων των παραδοσιακών εκδοτικών οργανισμών. Δηλαδή ο ΔΟΛ του Σταύρου Ψυχάρη, ο «Πήγασος» του Γιώργου Μπόμπολα, οι όμιλοι Βαρδινογιάννη, Κυριακού, Κοντομηνά, κι από κοντά τα συμφέροντα Γιώργου Κουρή, Βαγγέλη Μαρινάκη, Νίκου Χατζηνικολάου, Χρήστου Κοπελούζου, Βίκτωρα Ρέστη, είναι μέτοχοι στον νέο παίκτη και καθοριστικό παράγοντα των τηλεοπτικών εξελίξεων. Χωρίς να διαθέτουν άδειες τηλεόρασης. Και όταν θα γίνει η δημοπράτηση του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος για τηλεοπτικές υπηρεσίες -μετά το 2013 και έως το 2015-, το πιθανότερο είναι πως η τράπουλα θα είναι σημαδεμένη, αφού στα κριτήρια αδειοδότησης παροχών δικτύου απαραίτητος όρος θα είναι οι αποδεδειγμένες επενδύσεις και η παλαιότητα λειτουργίας. Λέγε με αλλιώς και Digea.

Οφέλη για τους κολοσσούς τηλεπικοινωνιών

Η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση δεν είναι δικαίωμα του τηλεθεατή σε καλύτερο ήχο και εικόνα. Αυτά είναι τα παράγωγα της. Είναι υποχρέωση των χωρών-κρατών του κόσμου. Και βασίζεται σε δύο κομβικά σημεία. Η ψηφιακή τεχνολογία απελευθερώνει συχνότητες στα επίγεια δίκτυα και άρα από τον ίδιο χώρο μπορούν πλέον να εκπέμπονται και να πωλούνται περισσότερα προγράμματα και υπηρεσίες. Το φάσμα των UHF δεν απαιτεί υψηλό κόστο για την ανάπτυξη δικτύων εκπομπής σήματος. Οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών, με το που μπήκαν στο χωράφι των συχνοτήτων, είναι αποφασισμένες να το λεηλατήσουν. «Κλέβοντας» με οδηγίες αρχικά, νόμους μετέπειτα και ολοκληρωμένες στρατηγικές για την ενιαία ψηφιακή αγορά της Ευρώπης έως το 2020 τις τηλεοπτικές συχνότητες. Η τηλεόραση σταδιακά αλλά σταθερά υποβαθμίζεται σε μια απλή «υπηρεσία», η οποία απλώς παρέχεται στους πολίτες «δωρεάν». Θεσμικά η κυριαρχία καθιερώνεται παγκόσμια με τις αποφάσεις της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), στην οποία αποφασίστηκε το τέλος, το σβήσιμο της αναλογικής τηλεόρασης για όλο τον κόσμο το 2015.

Το 2009 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε πως η αξία της ψηφιακής αγοράς τηλεπικοινωνιών θα φθάσει τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2014. Έκτοτε ξεκίνησε το μεγάλο παιχνίδι της ψηφιακής μετάβασης και για την τηλεόραση. Ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η αναλογική τηλεόραση έσβησε. Η Μεγάλη Βρετανία Ιταλία, οι Κάτω Χώρες βρίσκονται πλέον στην ψηφιακή τηλεόραση. Σε Γερμανία Γαλλία, Ισπανία και αρκετές ακόμη στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωση η μετάβαση ολοκληρώνεται έως το 2013. Η Ελλάδα μαζί με χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία. βρίσκονται στην τρίτη και τελευταία κατηγορία της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, έως το 2015. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που δεν παρέδωσε στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ψηφιακής ολοκλήρωσης. Το αποκάλυψε η επίτροπος της Digital agenda Νόιλ Κρόες, κουνώντας το δάχτυλο στη χώρα μας, ενώ στις διαβουλεύσεις γίνεται σαφές πως η Ελλάδα κινδυνεύει με πρόστιμο εάν δεν προχωρήσει τη δημοπράτηση του ραδιοτηλεοπτικού φάσματος.

Παρά το γεγονός ότι το χαοτικό και διαπλεκόμενο τηλεοπτικό σύστημα μπλέκεται περισσότερο με το νέο θεσμικό πλαίσιο, το ελληνικό κράτος αποδέχθηκε αμέσως την ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα παράδοσης των τηλεοπτικών συχνοτήτων στις εταιρίες τηλεπικοινωνιών. Πριν καν το καταλάβει ο οποιασδήποτε, οι συχνότητες 60 έως 68 στα UHF αποκόπηκαν ως “ψηφιακό μέρισμα” για να αποδοθούν με δημοπρασία στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Το ελληνικό κράτος προϋπολογίζει πως θα πάρει 300 με 350 εκατομμύρια ευρώ από την πώληση αυτών των συχνοτήτων. Σε αυτό τον χώρο βέβαια εκπέμπουν σήμερα δεκάδες τηλεοπτικοί σταθμοί, και ο στρατός με τις δικές του επικοινωνίες. Σταδιακά και όσο προχωρά η ψηφιακή μετάβαση θα απελευθερώνονται οι συχνότητες του ψηφιακού μερίσματος. Ο δε στρατός θα μετακινηθεί στις συχνότητες 58-60. Η τηλεόραση, η ψηφιακή πλέον τηλεόραση , θα στριμωχτεί από την 20 ως και την 57 στα UHF. Σύμφωνα με το μνημόνιο 2, όλα τα παραπάνω πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο του 2013. Κάτι που όλοι, μνημονιακοί και αντιμνημονιακοί, χαρακτηρίζουν αδύνατο και ανέφικτο.

Η έρημος του «περιεχομένου»

Όλα τα παραπάνω εξηγούν το γιατί και το πώς της ψηφιακής μετάβασης. Όλα τα παραπάνω δεν εξηγούν την… έρημο του τηλεοπτικού περιεχομένου. Δυνητικά η ψηφιακή τηλεόραση θα μπορούσε να προσφέρει στους πολίτες περισσότερα προγράμματα, εξειδικευμένα προγράμματα, ενημέρωση, πλουραλισμό, εκπομπές και διασύνδεση μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, φορέων και οργανισμών, περιεχόμενο από ερασιτέχνες ή τηλεόραση από τα κάτω. Πάντα στον χώρο της δημόσιας περιουσίας των πολλών συχνοτήτων. Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν θα συμβεί. Ο μεγαλύτερος χώρος στα UHF είναι ήδη κατειλημμένος από τα παραδοσιακά κανάλια και τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους, τα οποία και έχουν εξαφανίσει κάθε είδους ψυχαγωγικό πρόγραμμα, γεμίζοντας τις ώρες με τούρκικα σίριαλ και αμερικάνικες ταινίες-σειρές των δεκαετιών ’70 και ’80. Και φυσικά με τη διαπλεκόμενη ενημέρωση προς προώθηση των πραγματικών τους συμφερόντων, διαμεσολαβώντας στη δωρεάν εκπομπή τηλεοπτικών σημάτων, το μήνυμα της πολιτικής εξουσίας.

Πηγή: http://greektv-com.blogspot.gr/2012/08/blog-post_3681.html#more

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.