Στη «μαύρη τρύπα» της οικονομίας το αγγελιόσημο / Ψάχνoντας λεφτά στα media…

dimosiografos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα από τον κόσμο των media…

Στη «μαύρη τρύπα» της οικονομίας το αγγελιόσημο

Ανοίγει με δραματικό τρόπο το θέμα του αγγελιοσήμου επιβεβαιώνοντας τους χειρότερους φόβους στον κλάδο των ΜΜΕ. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες τα στελέχη της Τρόϊκας διαμήνυσαν στα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη πως το αγγελιόσημο περιλαμβάνεται στους «φόρους υπέρ τρίτων» και δεν αποδέχονται τον χαρακτήρα του ως «οιονεί εργοδοτική εισφορά», όπως προβλέπουν οι ελληνικοί νόμοι. Με αυτό το πλαίσιο απαιτούν να ενταχθεί όπως και οι άλλοι «φόροι υπέρ τρίτων» στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το άκρως ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι παράλληλα ζητάνε τη μείωση του, γεγονός που καταδεικνύει πως έλαβαν ενημέρωση από τους κυρίαρχους ιδιοκτήτες των ελληνικών media οι οποίοι επίσης ζητούσαν τη μείωση του αγγελιοσήμου από 20% σε 10% και όχι την κατάργηση του, όπως απαιτούσε η διαφημιστική αγορά.

Το πιθανό πέρασμα του μειωμένου αγγελιοσήμου στον κρατικό προϋπολογισμό, πρακτικά σημαίνει την ένταξη του ασφαλιστικού συστήματος των ΜΜΕ απευθείας στο κράτος. Το θέμα επαναρρύθμισης του αγγελιοσήμου βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης και μέχρι την επιστροφή της τρόϊκας τον Σεπτέμβριο, προβλέπεται να κυριαρχήσει στις επαφές με τους φορείς ιδιοκτητών και τις ενώσεις των ΜΜΕ.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=21744#more-21744

Ψάχνoντας λεφτά στα media…

Στέκονται οι περισσότεροι αδρανείς και ψάχνουν να βρουν που υπάρχουν λεφτά στα media. Καταρχήν υπάρχουν τα 300 εκατ. ευρώ της ΕΡΤ. Το 1/6 από αυτά (50 εκατ. ευρώ) να βγει στην αγορά σε μορφή ενημερωτικών εκπομπών και τηλεοπτικών σειρών, παράλληλα με την πρόσληψη συμβασιούχων, ένα μέρος της «φωτιάς» στην τηλεόραση, σβήνεται.

**Τα ταμεία που χάνουν έσοδα θα μπορούσαν να αναζητήσουν το πρόγραμμα των μικρών τηλεοπτικών σταθμών που είναι όλο γεμάτο τηλεπωλήσεις σε δήθεν ενημερωτικές εκπομπές, από τις οποίες έχουν απώλειες στο αγγελιόσημο και σε φόρους το ελληνικό δημόσιο.

**Αν λειτουργούσε σοβαρά το ΕΣΡ, θα έβλεπε τον αθέμιτο ανταγωνισμό που ασκούν με την έμμεση και προκλητική διαφήμιση, προσωπικών επιχειρήσεων.

**Επόμενο ζήτημα η κλοπή των κειμένων των εφημερίδων και των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών από τις εταιρείες αποδελτίωσης, χωρίς να αποδίδουν πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα. Μόνο για το 2011, μεγάλο επιμελητήριο της χώρας, επρόκειτο να διαθέσει 60.000 ευρώ το χρόνο για αυτές τις υπηρεσίες. Τις υπηρεσίες αποδελτίωσης χρησιμοποιεί τόσο ο δημόσιος (παρά την αχανή γενική γραμματεία…) όσο και ο ιδιωτικός τομέας, χωρίς να αποδίδεται ευρώ σε εκδότες και δημοσιογράφους. Οι εταιρείες αν και ξέρουν πως ασκούν πειρατική δραστηριότητα, συνεχίζουν απτόητοι θεωρώντας πως ο κλάδος είναι οκνηρός και αδιάφορος. Το ζήτημα της κλοπής, των κειμένων και των pdf των εφημερίδων, αλλά και των τηλεγραφημάτων του ΑΠΕ, από τα διάφορα sites και blogs στο internet θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σε επίπεδο κλάδου.

**Επίσης, θα μπορούσε να υπάρξει ρήτρα για τη μή καταβολή τελών χρήσης συχνοτήτων με αντάλλαγμα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στην τηλεόραση, ή το ραδιόφωνο.

**Αλλά , τίποτα δεν μπορεί να σώσει την κατρακύλα, αν οι εφημερίδες δεν αλλάξουν στάση, σταματώντας να υποστηρίζουν την Μνημονιακή Πολιτική. Κι όπως είπε και ο κ. Μπομπ Τράα, στην αντιπαράθεση με το «Βήμα» τέτοιες υπάρχουν αρκετές…

Υ Γ. «Να αναλάβει δράση ο στρατός στις πόλεις» ζητούσε στην ηλεκτρονική έκδοση εφημερίδας, αρθρογράφος. Δεν θυμάται ή θαυμάζει τα έργα της Χούντας στην Ελλάδας; Τελικά, τι κομίζει αυτή η εφημερίδα για τη χώρα μας;

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=21740#more-21740

Super B: Περικοπές 40%

Για μια ακόμη φορά η Διοίκηση του Super B συνέχισε την γνωστή τακτική της, απαιτώντας θυσίες από τους εργαζόμενους χωρίς παράλληλα να δώσει καμία εξήγηση για την ασυνέπεια στις υποχρεώσεις της. Επικαλούμενος, και πάλι, την οικονομική κρίση αλλά και τις ταμειακές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, ο σταθμός προχώρησε στην ανεκδιήγητη πρόταση σύναψης ατομικών συμβάσεων με μειωμένες αποδοχές κατά 40%, την στιγμή που εκκρεμεί στα Δικαστήρια τόσο η απόφαση για το νόμιμο του εκ περιτροπής προγράμματος, που πρόσφατα εφαρμόστηκε, όσο και για τα δεδουλευμένα τριών μηνών, τα οποία δεν έχει καταβάλλει στους τεχνικούς.

Σε απάντηση αυτής της ανάλγητης συμπεριφοράς, ο ΣΤΤΗΛΝΕ προειδοποιεί ότι θα διασφαλίσει με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα των μελών του και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να εφαρμόσει πρακτικές εργασιακού μεσαίωνα, με το πρόσχημα της κρίσης και εκμεταλλευόμενος την ανάγκη των εργαζομένων για το μεροκάματο.

Καλούμε την Διοίκηση του Super B να έρθει σε απευθείας διάλογο με τον Σ.Τ.ΤΗΛ.Ν.Ε., με ξεκάθαρες προθέσεις, αφήνοντας στην άκρη την περιφορά ατομικών συμβάσεων, και κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι οι τεχνικοί έχουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που βρίσκεται σε πλήρη ισχύ και από την οποία απορρέουν πολύ συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Το Δ.Σ.

Πηγή: http://financialcrimesnews.blogspot.gr/

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.