Απάντηση Τρίμη στα “Νέα” για τη διαγραφή Μανδραβέλη / Έρχεται από Σεπτέμβριο η «Εφημερίδα των συντακτών»

dimosiografos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα από τον κόσμο των media…

Απάντηση Τρίμη στα “Νέα” για τη διαγραφή Μανδραβέλη

Αρ. Πρωτ.:2182/16-8-12

Προς
Τον Διευθυντή της εφ. ΤΑ ΝΕΑ
κ. Χρήστο Μεμή

Κύριε Διευθυντά,

Με έκπληξη διάβασα στην εφημερίδα σας (φύλλο 14/8/12) άρθρο του συναδέλφου Ηλία Κανέλλη που αναφέρεται στην απόφαση του Πρωτοβαθμίου Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ με την οποία επιβάλλεται ποινή διαγραφής 3 μηνών στο συνάδελφο της «Καθημερινής» Πάσχο Μανδραβέλη.

Σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΣΗΕΑ η υπόθεση εξετάστηκε από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό μετά από έγκληση δύο συναδέλφων, των αιρετών εκπροσώπων των δημοσιογράφων της ΕΡΤ. Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό, το οποίο αποτελείται από εκλεγμένα μέλη που επιλέγονται με καθολική ψηφοφορία κάθε δύο χρόνια, λειτουργεί αυτόνομα και οι αποφάσεις του κρίνονται από το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό – επίσης ανεξάρτητο και αιρετό όργανο.Συνεπώς ούτε το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, ούτε εγώ ως πρόεδρος, είχαμε οιαδήποτε συμμετοχή ή αρμοδιότητα στην υπόθεση Μανδραβέλη.

Προτάθηκα ως μάρτυρας και από τους εγκαλούντες και από τον εγκαλούμενο Πάσχο Μανδραβέλη, και κατέθεσα τα εξής:

“Αναμφίβολα ο συν. Μανδραβέλης στο κείμενό του προσβάλει τους απεργούς δημοσιογράφους της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης -που εκείνη την εποχή αγωνίζονταν να κρατήσουν τη δουλειά και την αμοιβή τους- και στρέφεται και εναντίον της ύπαρξης των Δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων.

Με λίγα λόγια τάσσεται με τις ακραία αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες θέσεις και υπέρ των ιδιωτικών και κερδοσκοπικών συμφερόντων. ‘Έχει δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του, έχει δικαίωμα να λοιδορεί την ΕΣΗΕΑ και τους αγωνιζόμενους συναδέλφους του στην ΕΡΤ. Δεν καταλαβαίνω γιατί παραμένει στο Σωματείο. Κι αν αυτός είναι μια φορά οπαδός της γνωστής ρήσης του Βολταίρου, εγώ είμαι δέκα”.

Προκαλεί, λοιπόν, απορία το γεγονός ότι η κατάθεση μου εκλαμβάνεται ως «λογοκρισία και σταλινική μεθόδευση».

Ως πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ δεν ζήτησα κανενός είδους πειθαρχικό μέτρο εναντίον του συν. Π. Μανδραβέλη, απλώς σημείωσα το αυτονόητο, ότι, όταν κάποιος διαφωνεί και επιτίθεται σκόπιμα εναντίον συναδέλφων, οι οποίοι κινητοποιούνται, αλλά και τάσσεται κατά αρχών της ΕΣΗΕΑ, είναι θέμα δικής του συνείδησης το γιατί παραμένει στο σωματείο μας.

Αν κινδυνεύει το δικαίωμα να εκφράζονται σήμερα ελεύθερα οι δημοσιογράφοι, δεν ευθύνεται το σωματείο τους, αλλά οι εκατοντάδες απολύσεις στο χώρο του Τύπου, η συστηματική υποβάθμιση των συντακτών και της δημοσιογραφίας από την εργοδοσία και η χειραγώγηση των Μέσων από πολιτικά και οικονομικά κέντρα εξουσίας – εξέλιξη που ασφαλώς απαξιώνει την ενημέρωση και απομακρύνει τους αναγνώστες.

Με εκτίμηση

Δημήτρης Κ. Τρίμης

Πηγή: http://syspeirosi.wordpress.com/

Από Νοέμβριο στον Alpha η Αγγελική Νικολούλη

Έδωσε τα χέρια για της παρουσίαση της εκπομπής «Φως στο Τούνελ»

Το τελικό «πράσινο φως» στις διαπραγματεύσεις της Αγγελικής Νικολούλη με τον Alpha άναψε και ο κύβος ερρίφθη.

Η δημοσιογράφος, όπως αναφέρει η Real Life, έδωσε τα χέρια με τη διοίκηση του καναλιού της Κάντζας και ετοιμάζεται για ολική επαναφορά.

Το «Φως στο Τούνελ» επιστρέφει μέσα από τη συχνότητα του Alpha, καθώς, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν ανάμεσα στις δυο πλευρές, θα κάνει τηλεπτικό comeback με το ίδιο κόνσεπτ εκπομπής, ενώ θα διατηρήσει και τον τίτλο.

Η πρεμιέρα της εκπομπής, που στόχο έχει να ενισχύσει τα ποσοστά τηλεθέασης του Alpha στην prime time, τοποθετείται στις αρχές Νοεμβρίου.

Με εκπομπή στην κρατική τηλεόραση η Νατάσα Ράγιου

Επιστρέφει ύστερα από πολυετή απουσία στην τηλεόραση

Στην τηλεόραση επιστρέφει, ύστερα από πολυετή απουσία, η Νατάσα Ράγιου.

Θα παρουσιάζει μια εκπομπή τα Σαββατοκύριακα στην κρατική τηλεόραση η οποία θα ασχολείται με θέματα της περιφέρειας.

Έρχεται από Σεπτέμβριο η «Εφημερίδα των συντακτών»

Η εφημερίδα θα προσδιορίζεται ως αδέσμευτη και ανεξάρτητη. Ο τίτλος είναι»η εφημερίδα των συντακτών» και μπαίνει στην τελική ευθεία για την έκδοση της θέλοντας να καλύψει το κενό που έχει δημιουργηθεί κυρίως από το κλείσιμο της «Ελευθεροτυπίας», αλλά και από τις διεργασίες που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία , υπό το βάρος του Μνημονίου, έχοντας κεντροαριστερή κατεύθυνση, με μοντέρνα αντίληψη και σχεδιασμό.

Στηρίζεται σε μια κίνηση περίπου 100 ατόμων, εργαζομένων σε εφημερίδες και περιοδικά προερχόμενοι κυρίως από τη συγκεκριμένη εφημερίδα, οι οποίοι δημιούργησαν το Συνεταιρισμό των Εργαζομένων σε Εφημερίδες και Περιοδικά.

Ο Συνεταιρισμός έχει αυτή τη στιγμή το 100% της νεοσυσταθείσας εταιρείας «Ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης». Στόχος είναι ο Συνεταιρισμός να έχει το 51% της εταιρείας και το υπόλοιπο 49% να δοθεί σε μικρομετόχους, οι οποίοι δεν θα μπορούν να έχουν υψηλό ποσοστό, γι΄ αυτό και απορρίφθηκαν διάφορες προτάσεις ενίσχυσης της εφημερίδας με μεγάλα κεφάλαια. Καθένας που μετέχει στο Συνεταιρισμός, εισφέρει 1.000 ευρώ σε μετρητά και εργασία 2-3 μηνών, χωρίς αμοιβή.

Τα χρήματα αυτά συνιστούν το κεφάλαιο κίνησης του Συνεταιρισμού και της εκδοτικής εταιρείας. Τα γραφεία είναι στην οδό Κολοκοτρώνη και οι εργασίες αποκατάστασης τους ολοκληρώνονται σύντομα. Η εκδοτική ομάδα θα συμπληρωθεί και από πρόσωπα που είναι άνεργα ή βρίσκονται σε άλλα ΜΜΕ. Επόμενο βήμα το περίπτερο κάπου εκεί το Σεπτέμβριο.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=21776#more-21776

«Η εφημερίδα των συντακτών» και ο Γιάννης Παντελάκης

Διστακτικά κινούνται προς το παρόν οι περίπου 80 πρώην εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας για την έκδοση του νέου φύλλου που θα έχει τίτλο «Η εφημερίδα των συντακτών» και έδρα τα παλιά γραφεία της Κολοκοτρώνη. Κι αυτό διότι υπάρχουν πολλές ενστάσεις και διαφωνίες για τον τρόπο διοίκησης της νέας εφημερίδας καθώς όλοι οι συμμέτοχοι είναι και μέτοχοι και αυτό περιπλέκει λίγο την κατάσταση. Βέβαια όλοι πιστεύουν πως με αμοιβαίες παραχωρήσεις, υποχωρήσεις και λίγη καλή θέληση, αυτού του είδους τα προβλήματα λύνονται σχετικά εύκολα.

Ενα άλλο θέμα είναι και το κόστος έκδοσης που θα έχει ένα ημερήσιο φύλλο και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν προτάσεις ώστε «Η εφημερίδα των Συντακτών» να μην είναι ημερήσια αλλά εβδομαδιαία. Την ίδια στιγμή υπάρχει και πρόταση να προηγηθεί της έκδοσης του φύλλου, η δημιουργία ενός σάιτ με τις «δυνατές υπογραφές» των παλαιών συντακτών της Ελευθεροτυπίας που μετέχουν του εγχειρήματος, ώστε να γίνει γνωστή και να διαφημιστεί η επικείμενη έκδοση με σχετικά πολύ μικρό κόστος.

Επικεφαλής της έμπειρης ομάδας από την Ελευθεροτυπία, είναι πολύ πιθανόν να τεθεί ο Γιάννης Παντελάκης καθώς όλοι συμφωνούν στο πρόσωπό του για να ηγηθεί της προσπάθειας.

Πηγή: http://zoornalistas.blogspot.gr/2012/08/blog-post_5408.html

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.