Με όπλο τη βελτίωση του κλίματος σε Βερολίνο και Παρίσι, μετά τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με την Α. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ, η κυβέρνηση μπαίνει σε έναν μαραθώνιο υλοποίησης των δεσμεύσεων μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής. Η έκθεση αξιολόγησης του προγράμματος από την τρόικα, που θα κατατεθεί στο Eurogroup, αποτελεί το κλειδί για τις εξελίξεις και τις αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ για τα αιτήματα της Ελλάδας
Το… κλειδί των εξελίξεων είναι πλέον στα χέρια της τρόικας. Ο «πάγος έσπασε» μετά τις επισκέψεις Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι, το κλίμα για την ελληνική κυβέρνηση βελτιώθηκε αισθητά, αλλά η έκθεση της τρόικας θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ αλλά και την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Στο υπουργείο Οικονομικών είναι πεπεισμένοι πως οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ θα είναι ιδιαίτερα σκληρές. Μάλιστα στελέχη του υπουργείου δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο οι επικεφαλής της τρόικας να μη δεχθούν ορισμένα μέτρα του πακέτου αμφισβητώντας το δημοσιονομικό τους αποτέλεσμα και να ζητήσουν μεγαλύτερου εύρους περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Σε ετοιμότητα
Σε μία τέτοια περίπτωση, σημειώνουν, ένα πιο επώδυνο πακέτο θα προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Πάντως στο οικονομικό επιτελείο δηλώνουν έτοιμοι και προσθέτουν ότι διαθέτουν εναλλακτικές προτάσεις σε περίπτωση που η τρόικα θέσει «βέτο» σε επιμέρους παρεμβάσεις.
Οι προθέσεις της τρόικας θα διαφανούν άμεσα καθώς από σήμερα το απόγευμα ξεκινά η άφιξη των τεχνικών κλιμακίων, ενώ οι επικεφαλής Π. Τόμσεν, Κ. Μαζούχ και Μ. Μορς αναμένονται στην Αθήνα στις 5 Σεπτεμβρίου.
Στην κυβέρνηση δεν θέλουν ούτε να σκέφτονται το ενδεχόμενο εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις. Κι αυτό με το σκεπτικό πως τα μέτρα θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» και ενσωματωθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 και στο Μεσοπρόθεσμο έως το αργότερο στις 13 Σεπτεμβρίου, αφού την αμέσως επομένη συνεδριάζει το Eurogroup στη Λευκωσία, όπου θα παρουσιαστεί η έκθεση της τρόικας.
Ολο αυτό το διάστημα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε και τον Γάλλο Π. Μοσκοβισί όπως συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια των επισκέψεων του κυβερνητικού κλιμακίου σε Βερολίνο και Παρίσι.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στις συναντήσεις με την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρόεδρο Ολάντ, «μέτρησε» πολύ το ότι η ελληνική πλευρά πήγε άριστα προετοιμασμένη, τεκμηριώνοντας με στοιχεία και αριθμούς τις επιπτώσεις των δυόμισι «μνημονιακών» χρόνων στην πραγματική οικονομία, την οποία οδήγησαν σε βαθιά ύφεση.
Στον «φάκελο» που είχαν προετοιμάσει για τον κ. Σαμαρά ο κ. Στουρνάρας, ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Μουρμούρας, πέραν των βασικών αξόνων του σχεδίου των 11,5 δισ. ευρώ, παρουσιάστηκαν στοιχεία για την οικονομία.
Σημαντικό μέρος της παρουσίασης στηρίχθηκε και σε πρόσφατη έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας, μέσω της οποίας από τη σύγκριση με άλλες χώρες που έχουν υπαχθεί στον μηχανισμό στήριξης αποτυπώνονται ανάγλυφα και το εύρος της προσαρμογής στην Ελλάδα αλλά και το «βαρύ τίμημα» που έχουν πληρώσει οι πολίτες.
«Σας πιστεύω» είπε η κ. Μέρκελ, τονίζοντας πως πρέπει να περιμένουμε να δούμε και το τι εκτιμά η τρόικα με τη νέα της έκθεση.
Κώστας Τσαχάκης