Πρεμιέρα σήμερα για το 69ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ανοίγει σήμερα, Τετάρτη 29 Αυγούστου, το 69ο κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, που θα διαρκέσει ως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Με προβολές 60 κινηματογραφικών ταινιών κάθε είδους (Μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, μικρού μήκους κ.λ.π.), 18 ταινίες να συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα (οι περισσότερες από τις οποίες φέρνουν την υπογραφή διεθνώς αναγνωρισμένων κινηματογραφικών συντελεστών), καθώς και με έντονη τη γυναικεία παρουσία μπροστά και πίσω από το φακό, η Μόστρα μάλλον φιλοξενεί στο πρόγραμμα τις λιγότερες ταινίες σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Ωστόσο, σύμφωνα και με τις δηλώσεις του Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, διευθυντή του Φεστιβάλ, στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο, η έμφαση δόθηκε εφέτος περισσότερο στην ποιότητα παρά στην ποσότητα, αν αναλογιστεί κανείς πως οι ταινίες που τελικά θα προβληθούν επιλέχτηκαν ανάμεσα σε 1600  μεγάλου μήκους και 1700 μικρού μήκους. Τόσα ήταν τα έργα των κινηματογραφιστών που χρειάστηκε να δουν μέσα σε δύο μήνες οι υπεύθυνοι του θεσμού, που με το μάτι και την κρίση τους επέλεξαν τελικά τις κινηματογραφικές συμμετοχές για εφέτος.

Ως προς το διαγωνιστικό τμήμα, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής – που θα χαρίσει εφέτος το «Χρυσό Λιοντάρι» στον τυχερό (και άξιο προφανώς) δημιουργό – είναι ο σκηνοθέτης Μάικλ Μαν, γνωστός από την ταινία «Ο τελευταίος των Μοϊκανών». Μέλη της επιτροπής, μεταξύ άλλων, είναι ο σκηνοθέτης Ματέο Γκαρόνε («Γόμορα»), η εικαστικός και περφόμερ, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η Γαλλίδα ηθοποιός Λετίτσια Κάστα, ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Άρι Φόλμαν («Το βαλς με τον Μπασίρ»).

Ανάμεσα στις 18 ταινίες που συμμετέχουν εφέτος στο διαγωνιστικό τμήμα, το «Passion» του Μπριάν ντε Πάλμα, το «To the wonder» του Τέρενς Μάλικ (στο οποίο ο Μπεν Άφλεκ ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο), η «Bella addormentata» του Μάρκο Μπελόκιο, η «Pieta» του κορεάτη Κι Ντουκ Κιμ, αλλά και η τελευταία δουλεια του Τακέσι Κιτάνο.

Το πολιτικό θρίλερ «Ο απρόθυμος φονταμενταλιστής» της Ινδής σκηνοθέτιδας Μίρα Ναϊρ, βραβευμένης με το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας το 2001 για την ταινία της «Ο γάμος των μουσώνων» θα ανοίξει απόψε την αυλαία του κινηματογραφικού φεστιβάλ. Η ταινία, μέσα από την οποία παρουσιάζεται ο ρόλος της γυναίκας σε όλα τα επίπεδα ζωής και δράσης, πραγματεύεται σύγχρονα θέματα, όπως αυτό του φονταμενταλισμού αλλά και του αμερικανικού ονείρου, σε μια μετά την 11 Σεπτεμβρίου 2001 κοινωνία.

Για το εφετινό φεστιβάλ έχει προγραμματιστεί και ένα αφιέρωμα στα 80 χρόνια της Μόστρας, το οποίο περιλαμβάνει σπάνιες κόπιες από ταινίες που ανήκουν στη Μπιενάλε και που έχουν αναπαλαιωθεί. Μέσα από το συγκεκριμένο αφιέρωμα θυμούνται οι πιο παλιοί και μαθαίνουν οι νεότεροι. Στην πραγματικότητα το φετινό φεστιβάλ ξεκίνησε εχθές, Τρίτη 28 Αυγούστου, στην «Αρένα του Κάμπο Σαν Πόλο» της Βενετίας, με την προβολή της κόπιας της κλασικής ιταλικής ταινίας, «Ρώμη: ώρα 11», του Τζιουζέπε Ντε Σάντις.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.