Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το πακέτο των 11.5 δισ.

troika16
Facebook
Twitter
LinkedIn

Στην τελική ευθεία εισέρχονται κυβέρνηση, κόμματα και οικονομικό επιτελείο για την οριστικοποίηση των μέτρων της δημοσιονομικής προσαρμογής, λίγες ημέρες πριν από την άφιξη των επικεφαλής της τρόικας αλλά και τη μετάβαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα στο Βερολίνο όπου θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο πυρετός επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με ευρωπαίους αξιωματούχους θα συνεχιστεί την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ο Αντ. Σαμαράς συναντάται με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι, και την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου όταν στην Αθήνα καταφθάνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Όσον αφορά στα υπό οριστικοποίηση μέτρα, οι διαφορές που εκφράζονται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, αφορούν κυρίως στο πακέτο των συντάξεων.

Η κύρια ένσταση έχει να κάνει με την πρόβλεψη για κατάργηση των δώρων σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Διαφορές φαίνεται πως υπάρχουν και στο θέμα της κατάργησης των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης σοβαρές ενστάσεις καταγράφονται και για τις επικείμενες μειώσεις των αναπηρικών επιδομάτων, στην προωθούμενη κατάργηση εποχιακών και ειδικών επιδομάτων ανεργίας αλλά και στην επιβολή ηλικιακών κριτηρίων στο ΕΚΑΣ.

Σύμφωνα με το Εθνος του Σαββάτου (ρεπορτάζ: Κώστας Τσαχάκης) το οικονομικό επιτελείο στο βασικό σενάριο του πακέτου των 11,9 δισ. ευρώ έχει περιλάβει και παρεμβάσεις στη φορολογία.

Μεταξύ των άλλων περιέχεται και η «μείωση φορολογικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα», η οποία αναμένεται να αποδώσει 229 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την επιβολή φόρου εισοδήματος σε όλα τα επιδόματα και στις συντάξεις των αναπήρων, των τριτέκνων και των πολυτέκνων, στο επίδομα ανεργίας και στο ΕΚΑΣ.

Επίσης στο «τραπέζι» βρίσκεται η κατάργηση ή η μείωση του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου των 2.000 ευρώ, που ισχύει για τους αναπήρους, η περικοπή των απαλλαγών από τα τέλη κυκλοφορίας, τα τέλη ταξινόμησης και τα τεκμήρια, που ισχύουν για τους αναπήρους, τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Προς την ίδια κατεύθυνση πιθανή είναι η εξάλειψη του προσαυξημένου στις 9.000 ευρώ αφορολόγητου ορίου που ισχύει σήμερα για νέους μέχρι 30 ετών, συνταξιούχους άνω των 65 ετών και άτομα με ειδικές ανάγκες που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Πηγή: Έθνος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.