Αγωνία για τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος. 19% δεν πλήρωσε την πρώτη δόση

eforia_polites7
Facebook
Twitter
LinkedIn

Φόβοι ότι το ποσοστό θα αυξηθεί

Έληξε στις 31 Αυγούστου η ημερομηνία για την πληρωμή της 1ης δόσης του Αυγούστου για το φόρο εισοδήματος και τα μηνύματα από τα εκκαθαριστικά με υποχρέωση πληρωμής της πρώτης δόσης ως το τέλος Ιουλίου δεν είναι αισιόδοξα, καθώς το 19% των φόρων που έχουν βεβαιωθεί με τα φετινά εκκαθαριστικά δεν πληρώθηκε.

Τώρα το ενδιαφέρον του οικονομικού επιτελείου στρέφεται στα στοιχεία που αφορούν τα εκκαθαριστικά με υποχρέωση πληρωμής της 1ης δόσης τον Αύγουστο.

Αν πάντως το ποσοστό του 19% μη πληρωμής του φόρου διατηρηθεί τελικά ως το Φεβρουάριο με τη λήξη των δόσεων, τότε το ανεξόφλητο ποσό των εκκαθαριστικών αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 1,2 δισ ευρώ.

Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά το μήνα Αύγουστο, καθώς πρέπει να πληρωθεί ένα μεγάλο ποσό για τα εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν τον Ιούλιο και είναι και τα περισσότερα.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα ως 60.000 ευρώ μπορούν να κάνουν χρήση των 7 μηνιαίων δόσεων αντί των τριών διμηνιαίων που προσφέρει η εφορία.

Μια δεύτερη λύση είναι να πληρώσουν το ποσό με πιστωτική κάρτα και να κάνουν χρήση των ειδικών προγραμμάτων των τραπεζών.

Τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν το φόρο εισοδήματος μέσω αυτού του τρόπου προσφέρουν έξι τράπεζες που έχουν προγράμματα για 6, 9 και 12 άτοκες δόσεις.

Εντατικοί έλεγχοι για φοροδιαφυγή

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να βγάλει στο δρόμο 1.500 ως 2.000 ελεγκτές προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι με στόχο την αύξηση των εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Προς αυτή την κατεύθυνση αυτή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης θα συναντηθεί την Κυριακή στην Ελβετία με τους προέδρους των ελβετικών τραπεζών, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον Ελβετό ομόλογό του καθώς είναι πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τους Έλληνες καταθέτες σε ελβετικές τράπεζες.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.