Ο Παντελής Καψής ανεβαίνει στη Μεταμόρφωση; / Τρία λουκέτα και τέσσερεις απολύσεις στον «Αγγελιοφόρο»

dimosiografos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα από τον κόσμο των media…

Τρία λουκέτα και τέσσερεις απολύσεις στον «Αγγελιοφόρο»

Ανακοίνωση συνδικαλιστικής παράταξης «Δημοσιογράφοι ΣυμμΕτέχουν»

Με τρία «λουκέτα» και τέσσερις απολύσεις απάντησε η εργοδοσία της εφημερίδας «Αγγελιοφόρος» στο εύλογο αίτημα των εργαζομένων να πληρωθούν τις δεδουλευμένες αποδοχές 2,5 μηνών.>>>

Η διοίκηση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, της εταιρίας που εκδίδει τον «Αγγελιοφόρο», ανακοίνωσε χτες, τελευταία ημέρα του Αυγούστου, ότι αναστέλλει την έκδοση τριών περιοδικών, που εκδίδονταν τακτικά, κάθε μήνα, και τα οποία διανέμονταν ως ένθετα με την κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας. Πρόκειται για τα περιοδικά «Sunday Cooking», «Sunday Vitality» και «Sunday Exclusive Family», τα οποία άρχισαν να εκδίδονται στα τέλη του 2010 στην προσπάθεια της εταιρίας να ενδυναμώσει την παρουσία του «Αγγελιοφόρου της Κυριακής» στα σημεία πώλησης και στη διαφημιστική αγορά της Βόρειας Ελλάδας, να προσελκύσει νέα έσοδα και να αντισταθμίσει τις απώλειες από άλλες εκδοτικές δραστηριότητες.

Το εγχείρημα αυτό φαίνεται πως δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς η διοίκηση της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδας ΑΕ επικαλείται τώρα σημαντικές οικονομικές ζημίες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2012 από την κυκλοφορία των τριών εντύπων και θέτει ευθέως ζήτημα βιωσιμότητας της ίδιας. Μάλιστα, συνδέει τις επιχειρηματικές αποφάσεις της, οι οποίες έφεραν τις ζημίες, με τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας και την ομαλή καταβολή της μισθοδοσίας, που, ας σημειωθεί, έχει διαταραχθεί τους τελευταίους μήνες.

Παράλληλα, η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» προχώρησε στην απόλυση τεσσάρων εργαζομένων που απασχολούνταν στα τρία έντυπα (τμήματα διεύθυνσης, ατελιέ, ρεπορτάζ και διαφήμισης), χωρίς ωστόσο να αποκλείει ότι δε θα ανακοινώσει και νέες απολύσεις. Στο προσωπικό της επιχείρησης έδωσε τη διαβεβαίωση ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι απομακρύνσεις προσωπικού που θα λάβουν χώρα, εξαιτίας της αναστολής της έκδοσης των τριών εντύπων, θα περιοριστούν στον ελάχιστο δυνατό αριθμό (αλήθεια, ποιος είναι αυτός ο αριθμός;).

Οι οφειλές

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι απολύσεις γίνονται την ώρα που η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος ΑΕ έχει καταστεί και πάλι υπερήμερη, όπως και τους προηγούμενους μήνες, όσον αφορά στις οικονομικές υποχρεώσεις της έναντι των εργαζομένων. Έτσι, δεν έχει χορηγήσει ακόμη το επίδομα θερινής άδειας (αντιστοιχεί σε ½ μισθό), το μισθό Ιουλίου και το μισθό Αυγούστου στους 200 εργαζόμενους του συγκροτήματος, παρά τις ρητές δεσμεύσεις της για εξομάλυνση της μισθοδοσίας. Οι δεσμεύσεις αυτές αποτυπώνονται και εγγράφως στις ατομικές συμβάσεις εργασίας που κλήθηκαν να υπογράψουν οι εργαζόμενοι αποδεχόμενοι μειώσεις 30%.

Οι τρεις εργασιακοί εκπρόσωποι του «Αγγελιοφόρου» κάνουν λόγο, στην τελευταία επιστολή τους προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, για «εκρηκτική κατάσταση», η οποία «επιτείνεται και από την αβεβαιότητα για το μέλλον της επιχείρησης»,
μνημονεύοντας, εκτός των άλλων, σειρά ενεργειών της εργοδοσίας, «για τις οποίες ουδέποτε υπήρξε επίσημη ενημέρωση».

Το αίτημα των τριών εργασιακών εκπροσώπων για αποπληρωμή των δεδουλευμένων διαβιβάστηκε, μέσω του προέδρου της ΕΣΗΕΜ-Θ, Μ. Βοϊτσίδη, στην εργοδοσία της εφημερίδας, η οποία τηλεφωνικώς διεμήνυσε πως έως τις 31 Αυγούστου (ή το αργότερο στις 3 Σεπτεμβρίου) θα εξοφλούσε το επίδομα άδειας και το μισθό Ιουλίου, ενώ στις 6 Σεπτεμβρίου θα καταβάλει το μισθό Αυγούστου. Αιφνιδιαστικά, ωστόσο, η εργοδοσία ανακοίνωσε χτες τις επιχειρηματικές αποφάσεις της για «λουκέτα» και απολύσεις, ενώ έκανε γνωστό ότι έως την προσεχή Δευτέρα θα πληρώσει μόνον μέρος του μισθού Ιουλίου και ολόκληρο το επίδομα άδειας.

Εργασιακή συνέλευση

Υπό το βάρος αυτών των εξελίξεων η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ – η οποία, ας σημειωθεί, έκανε εκ περιτροπής θερινές διακοπές επί… 40 ημέρες – έσπευσε να συγκαλέσει συνέλευση των δημοσιογράφων της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος ΑΕ, όπως ζήτησαν οι εργασιακοί εκπρόσωποι. Η εργασιακή συνέλευση έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου, στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα συνεδρίων της ΕΣΗΕΜ-Θ (3ος όροφος).

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Επί πληρωμή η πρόσβαση στο “Βήμα”

Διέκοψε την ελεύθερη πρόσβαση στα κείμενα του το “Βήμα” στην ηλεκτρονική του σελίδα. Πλέον για να διαβάσει κανείς τα κείμενα της εφημερίδας πρέπει να διαθέσει 9,90 ευρώ για την premium έκδοση που δίνει πρόσβαση και στο ιστορικό αρχείο του ΔΟΛ (http://www.tovima.gr/premium/pdf/) ή 5 ευρώ για την έντυπη έκδοση του κυριακάτικου φύλλου.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Μαρινάκης για το Channel 9;

Επαφές με περιφερειακό κανάλι (Channel 9;) είχαν άνθρωποι του Βαγγέλη Μαρινάκη. Υπάρχει η σκέψη για επένδυση στην τηλεόραση, παράλληλα με κάποιες άλλες κινήσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Το “ενοίκιο” του Mega για τις συχνότητες

Το ποσό των 891 χιλ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2012 κατέβαλε το Mega, ως «ενοίκιο» για τη χρήση των συχνοτήτων. Το αντίστοιχο διάστημα του 2011 πλήρωσε 1.121.000 ευρώ.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Η ΕΡΤ δεν πληρώνει για τις συχνότητες

Σε καθεστώς «προστασίας» βρίσκεται η ΕΡΤ για τις συχνότητες που χρησιμοποιεί αφού δεν πληρώνει τέλη χρήση φάσματος ούτε για κανάλια της, ούτε για την παροχή των ψηφιακών υπηρεσιών. Κατά αντιστοιχία, ενώ εκπέμπουν επίγεια σε όλη τη χώρα χρησιμοποιώντας συχνότητες του ελληνικού δημοσίου δεν πληρώνουν τίποτα, το BBC, η DW και το Euronews το οποίο και σε λίγο καιρό θα εκπέμψει στην ελληνική γλώσσα. Τα τέλη αυτά, αν τα πλήρωνε η ΕΡΤ, θα αναιρούσαν την αδικία σε βάρος των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και θα πήγαιναν απευθείας στα δημόσια ταμεία. Μόνο από τη χρήση για τη χρήση των αναλογικών συχνοτήτων από τα 3 κανάλια η ΕΡΤ θα εισέφερε στον προϋπολογισμό με τουλάχιστον 6 εκατ. ευρώ Η Τρόικα όμως και η νέα κυβέρνηση επέλεξε υφαρπάξει, το 25% του ανταποδοτικού τέλους και να το στείλει στον ΛΑΓΗΕ ΑΕ, ο οποίος και αποτελεί ιδιωτική εταιρεία ενέργειας.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

ΕΡΤ-Forthnet συμφωνία για τα στιγμιότυπα της SuperLeague

Το ποσό των 1.350.000 ευρώ (μείωση 29% σε σχέση με πέρυσι) θα δώσει η ΕΡΤ στη Forthnet για τα στιγμιότυπα του Champions League. Η συμφωνία προβλέπει επίσης πως η Forthnet θα προμηθευτεί έναντι οικονομικού ανταλλάγματος, τα στιγμιότυπα της Α1 Basket από την ΕΡΤ. Επίσης η ΕΡΤ θα ήθελε να δείχνει έναν ελεύθερο αγώνα από τους 8 που έχει στη διάθεση της η nova, με βάση τη σύμβαση για τo Champions League. Τέλος, μετά συμφωνία με τις ομάδες της SuperLeague θα ξεκινήσει η μετάδοση των αγώνων από τη SuperLeague.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Ανανεωμένη η “Lifo”

Με πιο ειδησεογραφική ματιά και μικρότερα κείμενα που θα συνδυάζουν το ρεπορτάζ με την άποψη θα επανακυκλοφορήσει, μετά τις διακοπές, αυτή την Πέμπτη, η «Lifo».

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Ο ΟΤΕ TV ενισχύει δημοσιογραφικό του team

Σε σοβαρές κινήσεις ενίσχυσης του δημοσιογραφικού του δυναμικού προχωράει ο ΟΤΕ TV, καθώς προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα στη συνδρομητική τηλεόραση…

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Ο Παντελής Καψής ανεβαίνει στη Μεταμόρφωση;

Νέος αέρας στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου μετά την πληροφορία ότι ένα πολύ δυνατό όνομα θα ενισχύσει την ομάδα του Έθνους.

Πρόκειται για τον Παντελή Καψή, ο οποίος με 500.000 χιλιάρικα στην τσέπη, από την αποζημίωση του ΔΟΛ και την περατζάδα από την κυβέρνηση Παπαδήμου, καταλήγει στις εκδοτικές επιχειρήσεις του Μπόμπολα.

Φαίνεται πως ο Παντελής Καψής έπεσε θύμα των εξελίξεων και παρά το γεγονός ότι ευνοήθηκε από το σύστημα Παπαδήμου δεν κατάφερε να εξασφαλίσει ρόλο για την επόμενη μέρα. Μοιραία(;) λοιπόν ο Μπόμπολας είναι η τελευταία ευκαιρία του δημοσιογράφου για την εξασφάλιση επαγγελματικής στέγης και συνέχειας. Σημειώνεται πως ο Καψής αρθρογραφούσε κατά καιρούς και στην Καθημερινή αλλά προφανώς η συνεργασία με τον Αλαφούζο δεν μπόρεσε να προχωρήσει παραπέρα καθώς στο Φάληρο κουμάντο κάνει ο (προερχόμενος από τον ΔΟΛ) Αλέξης Παπαχελάς.

Υ.Γ.: Το όνομα του Παντελή Καψή, όπως γράφει η Χριστίνα Αναστασίου στο newspost, ανακοινώθηκε σε σύσκεψη επιτελών του Έθνους. Αυτό που ειπώθηκε είναι πως ο Παντελής Καψής θα αρθρογραφεί στην εφημερίδα χωρίς όμως να αποκλείονται αλλαγές στην κορυφή του Έθνους.

Πηγή: http://zoornalistas.blogspot.gr/2012/09/blog-post.html

Το HeliosKiosk και η Psycharis Media Company

Τα σχέδια της οικογένειας του Σταύρου Ψυχάρη και το άδηλο μέλλον του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη

Την εταιρεία HeliosKiosk έφτιαξε ο Σταύρος Ψυχάρης για την εφαρμογή – μεταφορά των εφημερίδων ΤΑ ΝΕΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ στο i-pad που προς το παρόν και για ένα μήνα ακόμη θα προσφέρονται δωρεάν. Η εφαρμογή των εφημερίδων στο i-pad δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον καθώς είναι μια απλή μεταφορά των pdf και των κειμένων στην οθόνη του i-pad. Εκείνο όμως που έχει ενδιαφέρον είναι ότι το Κιόσκι του Ηλιου (HeliosKiosk) εμφανίζεται ως μία εταιρεία της Psycharis Media Company.

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι το τι θα απογίνει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη καθώς είναι φανερό ότι ο Ψυχάρης επιδιώκει τη δημιουργία μιας νέας αυτοκρατορίας στο χώρο των ΜΜΕ στην οποία θα απουσιάζει παντελώς το όνομα Λαμπράκης…

Ως σημαντικό καταγράφεται το γεγονός ότι μέσω της Psymeco, η οικογένεια Ψυχάρη θα προωθήσει τα εκδοτικά της σχέδια και ήδη.., όπως γράφει το Παρόν, υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις και επικοινωνία με δύο επιχειρηματίες, ένας εκ των οποίων είναι παλιός φίλος του Ψυχάρη, για συνεργασία στο χώρο των εκδόσεων.

Ο Σταύρος Ψυχάρης φαίνεται ότι έχει πολλά σχέδια για την νέα εταιρεία με προτεραιότητα την ενοποίηση όλων των σάιτ του Οργανισμού ενώ καθώς όπως γράφει το Παρόν σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των περιοδικών (ενθέτων ή μη) καθώς ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποια θα συνεχίσουν να εκδίδονται και ποια θα κλείσουν.

Πηγή: http://zoornalistas.blogspot.gr/2012/09/psycharis-media-company.html#more

Εμπαιγμός από τους εργοδότες

Στο… αγενές σπορ του συγχρονισμένου εμπαιγμού προς τους εργαζόμενους επιδίδονται τα δύο μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα της πόλης, η Εκδοτική Βορείου Ελλάδος και η Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική, επιτυγχάνοντας αξιοθαύμαστες επιδόσεις. Θυμίζουμε πως την τελευταία διετία – τριετία καταγράφονται διαρκείς περικοπές σε μισθούς και προσωπικό, διαρκείς παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας, διαρκής υποχωρητικότητα των ενώσεων των εργαζομένων, ατομικές συμβάσεις, εκβιαστικές εθελούσιες και απολύσεις.

Ο αναβρασμός σπανίως σταματά, οι ψίθυροι και το παρασκήνιο ποτέ. Κάθε μακρά περίοδο τρικυμίας ακολουθείται από μια σύντομη περίοδο νηνεμίας. Και μετά ξανά αναταραχή και καλούν οι εργοδότες τα σωματεία «δεν βγαίνω μάνα μου, δείξε κατανόηση, βάλε πλάτη κι εσύ εργαζόμενε, έλα να δουλεύεις τζάμπα για κάνα δυο μήνες ή να σε πληρώνω όσο θέλω όποτε θέλω, διαφορετικά θα το κλείσω το μαγαζί», και προκειμένου να μην κλείσει το μαγαζί δέχονται οι εργαζόμενοι κι άλλες περικοπές και άλλες καθυστερήσεις και άλλες απολύσεις.

Τα μόνα που αυξάνονται είναι η εντατικοποίηση της εργασίας και το ποσοστό της ανεργίας. Και τα σωματεία παρακολουθούν και συναινούν προτάσσοντας τη λογική της μικρότερης ζημίας. Η υποχωρητικότητα αυτή, η -προβαλλόμενη ως ρεαλιστική και συνετή- αποδοχή της αδυναμίας να διαφυλαχθούν τα κεκτημένα δεκαετιών, απλώς δίνει χρόνο ζωής στον ασθενή που είναι σε κώμα.

Για την ιστορία, με τον ερχομό του Σεπτέμβρη, ήρθαν και τα πρώτα δυσάρεστα μαντάτα από τα συγκροτήματα του Αγγελιοφόρου και της Μακεδονίας.

Πηγή: http://www.asyntaxtostypos.org/

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.