Αποκαλυπτική των υπό ανακοίνωση σχεδίων του για τους μελλοντικούς τρόπους παρέμβασης της ΕΚΤ στις χρηματαγορές, μπορεί να θεωρηθεί η σημερινή δήλωση του Μάριο Ντράγκι ότι αγορές ομολόγων με διάρκεια ωρίμανσης έως και τα τρία έτη δεν συνιστά κρατική χρηματοδότηση και άρα παραβίαση των κανόνων της ευρωζώνης.
Η αγορά εκ μέρους της ΕΚΤ, κρατικών ομολόγων έως και τριετούς διάρκειας δεν συνιστά χρηματοδότηση κρατικής οικονομίας φέρεται να δήλωσε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με παρόντες ευρωβουλευτές αλλά και τον αντιπρόεδρο του Οργάνου, Mario Mauro.
Η δήλωση Ντράγκι, που θεωρείται τροχιοδεικτική των προθέσεών του, έγινε ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ευρωπαίκού κοινοβούλιο, οδήγησε δε σε αποκλιμάκωση του επιτοκίου των ιταλικών διετών ομολόγων κάτω από το 2,7% για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται την Πέμπτη να αποκαλύψει λεπτομέρειες του νέου τρόπου παρέμβασης στην αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ με σκοπό την αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού μελών που έχουν προσφύγει σε βοήθεια.
Σκληραίνει η κόντρα με Σόιμπλε
Από την πλευρά του, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν «λανθασμένες προσδοκίες» σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την πολυαναμενόμενη σύνοδο του διοικητικού της συμβουλίου την Πέμπτη.
Επανέλαβε δε την γερμανική θέση σε συνέντευξή του στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk: «τα χρέη των κρατών δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ».
Οι προσδοκίες ενόψει της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ την Πέμπτη είναι τεράστιες, καθώς ο πρόεδρός της Μάρτιο Ντράγκι αναμένεται να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες του νέου σχεδίου της τράπεζας να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην δευτερογενή αγορά -κάτι για το οποίο διατυπώνονται ενστάσεις στη Γερμανία— για να βοηθήσει τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Rheinische Post που κυκλοφόρησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι το Βερολίνο αντιτίθεται στην αγορά δημόσιου χρέους για την άμβλυνση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν κράτη σε ό,τι αφορά την αναχρηματοδότησή τους από τις αγορές.
«Η αγορά ομολόγων δεν μπορεί να αποτελεί μια μακροπρόθεσμη λύση διότι συνεπάγεται έναν κίνδυνο πληθωρισμού», επισήμανε.
«Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχει και ο ίδιος εκτιμήσει ότι μόνο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε κάθε χώρα μπορούν να εγγυηθούν την σταθερότητα και την ανταγωνιστικότητα του νομίσματός μας», πρόσθεσε ο Ρέσλερ.