«207 δισ. Ευρώ έκαναν φτερά από την Ελλάδα μέσα σε οκτώ χρόνια»

Facebook
Twitter
LinkedIn

Το διάστημα 2003-2011 βγήκαν από την Ελλάδα 207 δισεκατομμύρια Ευρώ, παράνομου χρήματος, τα οποία προέρχονταν από εγκληματικές ενέργειες, διαφθορά και φοροδιαφυγή υποστηρίζει μιλώντας στον Spiegel ο  πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, Παγκόσμια Οικονομική Ακεραιότητα «Global Financial Integrity».

O Ρέιμον Μπέικερ, ανέφερε ότι αυτή είναι μία τεράστια απώλεια για μια τόσο μικρή εθνική οικονομία ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι υπήρχε και αντίστροφη ροή  μαύρου χρήματος προς την Ελλάδα το 2010 και το 2011.

«Η οικονομική κρίση ευνοεί το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος»

Ο Μπέικερ, ισχυρίστηκε, ότι το 2010 και το 2011, εισέρρευσαν παράνομα στην Ελλάδα 90  και 109 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Κατά τον ίδιο, σε περίοδο ύφεσης, γίνεται δυσκολότερη η χρηματοδότηση, για τους ιδιώτες και επιχειρήσεις και αυτό προσελκύει παράνομα χρήματα, με τα οποία καλύπτεται το συγκεκριμένο κενό.

Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι μία οικονομική κρίση όπως αυτή στην Ελλάδα, αποτελεί ιδανική περίπτωση για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ερωτηθείς πάντως, από το περιοδικό αν η Ελλάδα είναι η πλέον διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης, ο Μπέικερ ανέφερε ότι από τα αριθμητικά στοιχεία προκύπτει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ελέγχει τις παράνομες εισροές χρήματος.

«Πριν από την κρίση η Ελλάδα είχε ήδη τη δεύτερη μεγαλύτερη παραοικονομία από τα 25 κράτη που ερεύνησε ο ΟΟΣΑ. Μόνο το Μεξικό ήταν σε χειρότερη θέση» σημείωνε.

Κατά τον ίδιο πάντως παρόμοια είναι η εικόνα και στις υπόλοιπες χώρες της κρίσης.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία είχαν τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη παραοικονομία στην Ευρώπη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.