Σπεύδει και ο Γιούνκερ στην κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Παρουσία του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, θα διεξαχθεί η κρίσιμη αυριανή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το γραφείο του.

«Ο κ. Γιούνκερ θα παρουσιάσει την ανάλυση του Eurogroup για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην ευρωζώνη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην αυριανή συνεδρίαση που συγκεντρώνει τα βλέμματα ολόκληρης της Ευρώπης, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο στήριξης των υπερχρεωμένων χωρών.

Μια πρώτη… γεύση των προθέσεών του έδωσε ο ίδιος μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου αποκάλυψε πως η ΕΚΤ προτίθεται να αγοράζει κρατικά ομόλογα με διάρκεια ωρίμανσης ως και 3 έτη. Εξήγησε μάλιστα ότι αυτό δεν ισοδυναμεί με τύπωμα χρήματος και δεν συνιστά χρηματοδότηση κρατών (κάτι που απαγορεύεται από το καταστατικό της ΕΚΤ), αφού στην πράξη αυτά τα χρέη θα αποπληρωθούν σε πολύ σύντομο διάστημα.

Οι δηλώσεις αυτές οδήγησαν αρκετούς ευρωβουλευτές στην εκτίμηση ότι «την Πέμπτη θα έχουμε ανακοινώσεις», με πολλούς μάλιστα να ενστερνίζονται τις απόψεις Ντράγκι ότι χωρίς μια καίρια παρέμβαση της ΕΚΤ η κατάσταση θα γίνει ακόμη χειρότερη.

Ωστόσο, η σθεναρή αντίδραση της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας (Μπούντεσμπανκ) και του επικεφαλής της, Γενς Βάιντμαν, ίσως καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση των λεπτομερειών σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του Ντράγκι για το πρόγραμμα, έως τουλάχιστον τη 12η Σεπτεμβρίου, οπότε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας θα αποφανθεί για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM και την ενεργοποίηση της λεγόμενης «ασπίδας κατά των σπρεντ».

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη συνάντηση που είχε χθες στη Ρώμη με τον Μάριο Μόντι εξέπεμψε πάντως… σινιάλο στον κ. Ντράγκι να προχωρήσει, λέγοντας ότι ρόλος των ευρωπαϊκών οργανισμών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, είναι να παίρνουν αποφάσεις για τη μείωση των επιτοκίων στο ομολογιακό κόστος δανεισμού. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός, που κάλεσε την ΕΕ να αναγνωρίσει ότι χώρες που έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους πρέπει να βοηθούνται προκειμένου να αντιμετωπίζουν το αυξημένο κόστος δανεισμού.

Στο μεταξύ την ανάγκη να παρέμβει η ΕΚΤ, προκειμένου να ανακουφιστούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ που υπόσχονται οικονομική και δημοσιονομική πειθαρχία, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Διαβεβαιώσεις

«Η ΕΚΤ θεωρεί ότι αυτό είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα, και σωστά το πράττει. Η ΕΚΤ δεν μπορεί ασφαλώς να χρηματοδοτήσει τις οικονομίες των κρατών-μελών μας. Αλλά εάν τα κράτη-μέλη μπορούν να δώσουν επαρκείς διαβεβαιώσεις για την πειθαρχία και τη σύγκλιση, τότε η ΕΚΤ μπορεί και πρέπει να δράσει» δήλωσε σχετικά.

Την προειδοποίηση ότι οι αποδόσεις κάποιων κρατικών ομολόγων δείχνουν πως οι αγορές αποτιμούν διάσπαση της Ευρωζώνης απηύθυνε από την πλευρά του το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Γεργκ Ασμουσεν. Χαρακτήρισε επίσης επιτακτική την ανάγκη για τη δημιουργία μιας πραγματικής δημοσιονομικής ένωσης προκειμένου να «μπει φρένο στην κρίση χρέους».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.