Ανακοινώθηκε το φετινό πρόγραμμα του Μέγαρου Μουσικής Αθηνών

roden1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Αστέρες του πόντιουμ, διάσημοι σοπράνο, μεγάλα συμφωνικά σχήματα και συνεργασίες με φορείς από το εξωτερικό στο φετινό πρόγραμμα. (φωτό) “Ροντέν”

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, που μετρά ήδη πάνω από 21 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον ευρωπαϊκό πολιτιστικό χάρτη, φιλοδοξεί να διευρύνει το κοινό του, με στόχο την ανάδειξη του πολιτισμού σε ισχυρό αντίθετο πόλο απέναντι στην κατήφεια και την εσωστρέφεια.

Μεγάλα συμφωνικά σχήματα, η «Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης», η «Φιλαρμόνια», η «Orchestre Nationale de France», η «Φιλαρμονική του Ισραήλ», και αστέρες του πόντιουμ όπως ο Γιούρι Τεμιρκάνοφ, ο Λόριν Μάαζελ, ο σερ Κόλιν Ντέιβις και ο Ζούμπιν Μέτα, μια νέα παραγωγή όπερας, ο «Αλεσάντρο» του Χέντελ περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων 2012-2013.

Επίσης, για πρώτη φορά φέτος το Μέγαρο παρουσιάζει παραγωγή οπερέτας (τον «Βαφτιστικό»), πλάι σε μεγάλους ερμηνευτές όπως ο Αρκάντι Βόλοντος, η Κιμ Κασκασιάν, το σύνολο «Venexiana», μεγάλα ονόματα της διεθνούς σκηνής, όπως ο Γιαν Φαμπρ, η Ορελιά Τιερέ Τσάπλιν, του χορού (τo «Μπαλέτο της Οπερας της Λυών» και του Μπορίς Αϊφμαν που παρουσιάζει τη ζωή του γλύπτη Ροντέν στο ομώνυμο έργο), το «Νησί των θησαυρών» στην παιδική σκηνή αλλά και την «Καμεράτα», που φιλοξενεί τη διάσημη μέτζο σοπράνο Βιβίκα Ζενό, ενώ συνδυάζει τη μουσική με τη γευσιγνωσία.

Τα παραπάνω αποτελούν μερικά μόνο στιγμιότυπα από τις εκδηλώσεις που θα απολαύσουν φέτος οι θεατές του.Με βασικό κορμό τη μουσική σε όλο της το εύρος, με την κλασική στο επίκεντρο, αλλά και όλες τις μορφές της τέχνης, το θέατρο, τον χορό, τα εικαστικά, αλλά και το ανοιχτό φόρουμ ιδεών που συνιστά το πρόγραμμα του «Megaron Plus», το Μέγαρο ανοίγεται σε συνεργασίες με άλλους ελληνικούς και ξένους φορείς πολιτισμού, ιδρύματα και οργανισμούς αποδεικνύοντας ότι οι συνέργειες είναι πολύτιμες και παραγωγικές, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία.

Η σύγχρονη ελληνική δημιουργία σε όλες τις εκφράσεις παραμένει πρωταρχικός στόχος του, που δίνει τη δυνατότητα έκφρασης σε καταξιωμένους αλλά και νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς να παρουσιάσουν το έργο τους. Το Μέγαρο -δίπλα στην κοινωνία που δοκιμάζεται- προσάρμοσε τις τιμές των εισιτηρίων του, με στόχο την καταπολέμηση του αποκλεισμού από τον πολιτισμό των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων. Το κοινό απάντησε στηρίζοντας σταθερά τις επιλογές του. Οι αίθουσες και ο κήπος του γέμισαν, με ένα κοινό που διευρύνεται ολοένα με περισσότερους νέους θεατές, ενώ το Megaron Plus εξακολουθεί επίσης να προσελκύει στις διαλέξεις και ομιλίες του, που είναι όλες με δωρεάν είσοδο, ένα μεγάλο κοινό, όλων των ηλικιών, στη μεγάλη του πλειοψηφία νεανικό.

Αφιλοκερδώς

Εντυπωσιακή είναι και η στάση του καλλιτεχνικού κόσμου, αφού σημαντικοί Ελληνες αλλά και μεγάλοι ξένοι καλλιτέχνες στηρίζουν την Ελλάδα και το Μέγαρο και διαθέτουν την αμοιβή τους – όπως έκανε πέρυσι το «ιερό τέρας» της μουσικής, η Μάρθα Αργκεριχ, και οι περισσότεροι από τους συνεργάτες της ή φέτος ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της εποχής μας, ο Γιαν Φαμπρ και η ομάδα του, που θα δώσουν τις παραστάσεις τους αφιλοκερδώς. Ο Βέλγος εικαστικός, περφόρμερ, σκηνοθέτης, χορογράφος και συγγραφέας παρουσιάζει δύο έργα στα οποία ο ίδιος υπογράφει το κόνσεπτ, τα κείμενα και τη σκηνοθεσία: «The power of theatrical madness» και «This is the Theatre like it was to be expected and foreseen». Στη σκηνή η ομάδα του, «Troubleyn Ensemble».

Τα δημοφιλή «Rising Stars» έχουν πάντα τη θέση τους στο πρόγραμμα του Μεγάρου, καθώς και η σειρά «Κυριακάτικα πρωινά». Στο πλαίσιο των ειδικών εμφανίσεων το Μέγαρο συνεργάζεται με το πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο «Διάζωμα» για μια συναυλία-σταθμό (22/9) στη νότια κλιτύ της Ακροπόλεως. Τα δελτία εισόδου για τη συναυλία διατέθηκαν από το Μέγαρο και έγιναν ήδη ανάρπαστα, η μουσική όμως θα διαπερνά τον ιερό χώρο και θα ακούγεται και στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Οι άρτιες καλλιτεχνικά προτάσεις του Μεγάρου έχουν και φέτος βρει ανταπόκριση -παρά τη δύσκολη συγκυρία- στους χορηγούς. Επισημαίνουμε τη σημαντική προσφορά Ελληνα του εξωτερικού που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του, ο οποίος στηρίζει την Ελλάδα και το Μέγαρο, αναλαμβάνοντας πλήρως το κόστος των συναυλιών δύο μεγάλων ορχηστρών, το μεγαλύτερο μέρος από τα έσοδα των οποίων θα διατεθεί σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της χώρας μας.

H επιχορήγηση και τα εισιτήρια

«Στο πλαίσιο της σημερινής δύσκολης οικονομικής κατάστασης του Μεγάρου, εκείνο το οποίο ζητούμε είναι να υπάρξει ανάλογη μεταχείριση -με κριτήριο την αξιολόγηση της κοινωνικής και καλλιτεχνικής προσφοράς του Μεγάρου- με τους άλλους εθνικούς πολιτιστικούς οργανισμούς… και των οποίων η επιχορήγηση είναι έως και 5 φορές μεγαλύτερη από το Μέγαρο» ανέφερε ο πρόεδρος του ΜΜΑ, Ιωάννης Μάνος, κατά την παρουσίαση του προγράμματος. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η κρατική επιχορήγηση από 12 εκατ. ευρώ το 2009 μειώθηκε στα 5 εκατ. ευρώ το 2010 και στα 3 εκατ. ευρώ το 2011, δηλαδή μέσα σε δύο χρόνια υπήρξε μία μείωση σχεδόν 10 εκατ. ευρώ. Πέρα από την επιχορήγηση, οι πόροι του Μεγάρου είναι τα συνέδρια και οι ενοικιάσεις αιθουσών, όπου «υπάρχει στατικότητα» και φυσικά τα εισιτήρια. Διευκρίνισε τέλος ότι «το Μέγαρο ούτε έλαβε ούτε πρόκειται να λάβει ποτέ τα 100 εκατ. περί των οποίων πολλά έχουν γραφεί… Πρόκειται για την αναδοχή από την πολιτεία δανείου κατασκευής του Μεγάρου που είχε δοθεί με κρατική εγγύηση.».

Εκδηλώσεις

Τρεις σεφ μαγειρεύουν με Στράους, Τέλεμαν και Ροσίνι

Ο Λευτέρης Λαζάρου μαγειρεύει εμπνεόμενος από τον Στράους και ο Γιάννης Μπαξεβάνης από τον Τέλεμαν στο πλαίσιο της «Μουσικής γευσιγνωσίας».

Τρεις συναυλίες ιδιαίτερα πρωτότυπες (η τρίτη είναι ένα γκαλά Ροσίνι για το οποίο δεν έχει βρεθεί ακόμη ο σεφ), οι οποίες συνδυάζουν τη γευσιγνωσία με μενού που υπογράφουν επώνυμοι σεφ και μουσική απόλαυση, θα λάβουν χώρα στην αίθουσα «Μπανκέ».

Τα παιδιά θα έχουν τη δική τους σκηνή στο Μέγαρο, αφού η «παιδική σκηνή», που θα λειτουργεί από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο στον Νέο Εκθεσιακό Χώρο, είναι πλέον γεγονός. Πρεμιέρα με τη διαδραστική μουσικοθεατρική παράσταση «Το νησί των θησαυρών», βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου.

Μικρούς και μεγάλους υπόσχεται να γοητεύσει το σκηνικό θέαμα με τη συμμετοχή της Ορελιά Τιερέ Τσάπλιν που φέρει τον τίτλο «Murmurs des Murs» («Ψίθυροι των τοίχων») σε σκηνοθεσία της Βικτόρια Τιερέ Τσάπλιν.
Megaron Plus

Αφιέρωμα στον Αντονιόνι και γλυπτά στον κήπο

Το Megaron Plus συνεχίζει να προσφέρει έναν ανοιχτό διάλογο με ειδικούς επιστήμονες και διανοητές για θέματα που απασχολούν την κοινωνία, τη διανόηση, την τέχνη, την επιστήμη, τη διαμόρφωση του κόσμου που αλλάζει.

Στην περίοδο 2012-2013 θα φιλοξενήσει σειρά διαλέξεων διακεκριμένων καθηγητών του περίφημου College de France (Κολέζ ντε Φρανς), ενός από τα κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης, που δεν έχει πάψει από την εποχή της ίδρυσής του, στα μέσα του 16ου αιώνα, να πρωτοπορεί και να υπηρετεί την εκπαίδευση και την έρευνα στους τομείς των γραμμάτων, της επιστήμης και των τεχνών.

Προσωπικότητες και διανοούμενοι, όπως ο Μπερνάρ Ανρί Λεβί, ο διάσημος οικονομολόγος και συγγραφέας Ζακ Αταλί, ο Ματιέ Πιγκάς, εντεταλμένος γενικός διευθυντής της Lazard Freres SAS, βασικού μετόχου της εφημερίδας «Le Monde», ο οικονομολόγος και συγγραφέας Ha-Joon Chang, ο διάσημος Ελβετός αρχιτέκτονας Μάριο Μπότα, που έχει υπογράψει αρχιτεκτονήματα σε όλο τον κόσμο και στην Αθήνα, ανάμεσά τους και την αναμόρφωση της Σκάλας του Μιλάνου, είναι μερικές από τις φετινές προτάσεις τού Megaron Plus μαζί με τον διαγωνισμό αρχιτεκτονικής Great 2013, το Premio Strega στην Αθήνα, ένα αφιέρωμα στον Μικελάντζελο Αντονιόνι και ένα εικαστικό παιδικό εργαστήρι σε συνεργασία με το Κέντρο Πομπιντού. Οι κύκλοι «Κοινωνία-Οικονομία-Δίκαιο», «Αρχιτεκτονική», «Λογοτεχνία», «Κινηματογράφος», «Αρχαιολογία», «Η επιστήμη στη ζωή μας» και «Τέχνες» δίνουν εμπεριστατωμένη εικόνα της θεματικής που πραγματεύονται, αλλά και διαφορετικές πλευρές του ζητήματος που σχολιάζουν.

Τέλος, στον Κήπο του Μεγάρου θα φιλοξενηθούν γλυπτά των Taki, Γιώργου Ζογγολόπουλου («Ποσειδώνας»), Ιωάννη Αβραμίδη, Φρόσως Ευθυμιάδη – Μενεγάκη και Καλλιόπης Λαιμού.

Συναυλίες

Τα Χριστούγεννα φέρνουν ένα «Ταξίδι στη Λιλιπούπολη»

Η Συμφωνική Μουσική του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζεται φέτος σε δύο συναυλίες. Στον κύκλο Ελληνικό Τραγούδι ανήκουν οι συναυλίες του Γιώργου Νταλάρα, καθώς και ένα αφιέρωμα στον Μιχάλη Σουγιούλ.

Η σειρά «Γέφυρες», που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος, αναφέρεται στις Μουσικές Μνήμες από την καταστροφή της Σμύρνης, στις μουσικές συνθέσεις της συλλογής Γκουρτζίεφ από τη μουσική ομάδα ΡΟΔΑ, στη μουσική μας παράδοση με τον Παναγιώτη Μυλωνά, ένα ρεσιτάλ χωρίς σύνορα του Στέφανου Κορκολή, στην ηλεκτρονική μουσική και στα ινταλέισονς με το «Hertz Festival».

Τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο είναι λαμπερά και αποτελούν «έθιμο» για μικρούς και μεγάλους. Μ’ ένα «Ταξίδι στη Λιλιπούπολη» και στα πολυαγαπημένα της τραγούδια θ’ ανοίξει ο κύκλος, για να ακολουθήσει η κλασική «Ωραία Κοιμωμένη» σε χορογραφία Μάριους Πετιπά από το «Μπαλέτο του Κρεμλίνου», η παραγωγή «Disney in concert ?Magical music from the movies?» όπου οι θεατές θα παρασυρθούν από τη μαγική μουσική των αγαπημένων ταινιών του Ντίσνεϊ, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και αρχιμουσικούς τον Νίκο Τσούχλο και τον Ιωακείμ Μπαλτσαβιά.

Οπερες

«Σικελικός εσπερινός» εναντίον «Ναμπούκο»

Το αριστούργημα του Τζουζέπε Βέρντι «Ο «Σικελικός εσπερινός»» παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή με την Εθνική Λυρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Ρενάτο Τζανέλα. Η θρυλική όπερα του Βέρντι «Ναμπούκο» θα παρουσιαστεί σε συναυλιακή μορφή σε συμπαραγωγή με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Πέτρου.

Σε νέα παραγωγή του Μεγάρου ανεβαίνει η όπερα «Αλεσάντρο» του Χάιντελ, σε σκηνοθεσία της κορυφαίας Αμερικανίδας χορογράφου Λουσίντα Τσάιλντς. Οι «Μετατροπίες», ο κύκλος συναυλιών που διοργανώνει το Μέγαρο με την Καμεράτα, έχει το πιστό του κοινό και φιλοξενεί τη μαγεία της φωνής της διάσημης μέτζο σοπράνο, Βιβίκα Ζενώ, που συμπράττει με την «Καμεράτα» σε μια συναυλία που αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον.

Μια έξοδος για σινεμά με παρέα την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τις γνωστές μελωδίες που έχει γράψει για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ένα αφιέρωμα στη διάσημη Αμερικανίδα χορογράφο Λουσίντα Τσάιλντς και μια συναυλία με έργα Μπαχ και τίτλο «In phase with J. S. Bach» ολοκληρώνουν τη σειρά. Η σύγχρονη μουσική δημιουργία αποτυπώνεται με τις «Μουσικές του 20ού και του 21ου αιώνα», που καταγράφουν όλες τις σημερινές τάσεις αλλά και αυτές της πρόσφατης μουσικής ιστορίας.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.