Η Ανταρκτική στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος

apostoli_pagomeni_antarktiki_hellenicos_kosmos1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» θα φιλοξενήσει τη δημοφιλή έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου με τίτλο «Αποστολή: Παγωμένη Ανταρκτική» από τις 20 Οκτωβρίου 2012, μέχρι και τον Ιανουάριο.

Η καλύτερη έκθεση που διοργανώθηκε στην Ευρώπη για την παγωμένη ήπειρο πρώτη φορά στην Ελλάδα!

Μπορούμε να επιβιώσουμε στην Ανταρκτική;

Το τοπίο της Ανταρκτικής προκαλεί δέος… Αλλά πώς αισθάνεται κανείς όταν βρίσκεται εκεί;

Πώς επηρεάζουν οι θερμοκρασίες του εδάφους την ανθρώπινη συμπεριφορά; Τι μπορεί να κάνει κανείς για να επιζήσει σε αυτή την «κατεψυγμένη» έρημο;

Η έκθεση «Αποστολή: Παγωμένη Ανταρκτική» από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, που θα φιλοξενηθεί στον «Ελληνικό Κόσμο» από τις 20 Οκτωβρίου του 2012 μέχρι το Φεβρουάριο του 2013, αποτελεί την καλύτερη έκθεση που σχεδιάστηκε ποτέ για την παγωμένη ήπειρο της Ανταρκτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο! H έκθεση παρουσιάστηκε αρχικά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, όπου την είδαν περίπου 200.000 επισκέπτες, και στη συνέχεια φιλοξενήθηκε στην Ισπανία και την Τουρκία. Και στις τρεις χώρες δέχτηκε συνολικά περισσότερους από μισό εκατομμύριο επισκέπτες.

Η Ανταρκτική είναι το πιο κρύο, το πιο άγριο και πιο απομακρυσμένο μέρος της γης.

Η έκθεση, μέσα από διαφορετικές προκλήσεις και δραστηριότητες, προσκαλεί τους επισκέπτες να ζήσουν στις ακραίες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι επιστήμονες εκεί, αλλά και να επιβιώσουν στην πιο ανεμώδη και παγωμένη ήπειρο του πλανήτη μας! Σε έναν προσομοιωμένο σταθμό εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν θερμοκρασίες υπό το μηδέν, οδηγούν οχήματα χιονιού (snowmobile), κάνουν βουτιά στην παγωμένη θάλασσα και μελετούν τα άγρια ζώα της Ανταρκτικής! Μέσα από αυτές και πολλές άλλες εμπειρίες διασκέδασης, οι επισκέπτες έχουν –μία και μοναδική φορά στη ζωή τους– τη δυνατότητα να αισθανθούν πώς είναι να επιβιώνεις στο σπουδαιότερο φυσικό εργαστήριο της ανθρωπότητας!

Σχεδιασμένη για οικογένειες, η διαδραστική έκθεση «Αποστολή: Παγωμένη Ανταρκτική» προσφέρει στους επισκέπτες τη μοναδική εμπειρία να γίνουν «ειδικοί» στην Ανταρκτική. Αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Βρετανική Ερευνητική Ομάδα της Ανταρκτικής και ήταν μέρος των δράσεων με τις οποίες συμμετείχε το Ηνωμένο Βασίλειο στο Διεθνές Πολικό Έτος (2007-2008).

Στις ενότητές της ο επισκέπτης ανακαλύπτει την καθημερινή ζωή στην Ανταρκτική: ζώα, σκελετούς και φυτά, απολιθώματα, χάρτες και επιστημονικά εργαλεία. Ακόμη, αναπαριστάνεται ένα ψυχρό δωμάτιο με θερμοκρασίες Ανταρκτικής, τα κατάλληλα ρούχα και ο εξοπλισμός, μεταφορικά μέσα κτλ.

Ειδικότερα:

Οι επισκέπτες αντιμετωπίζουν μια σειρά από συναρπαστικές προκλήσεις, για να δουν αν έχουν τις ικανότητες που απαιτούνται για να εργαστούν και να αντέξουν σε αυτή την παγωμένη περιοχή.

Όπως αναφέρει ο Alex Gaffikin, Υπεύθυνος της έκθεσης, που εργαζόταν δυόμισι χρόνια στον ερευνητικό σταθμό Halley: «Στην έκθεση θα δούμε αν ο επισκέπτης μπορεί πραγματικά να αντιμετωπίσει τη ζωή εκεί. Κάθε χρόνο εκατοντάδες επιστήμονες και προσωπικό ταξιδεύουν στην Ανταρκτική και όλοι έχουν να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες για να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι δύσκολο. Το ξέρω γιατί έχω εργαστεί στην
Ανταρκτική».

Μια σειρά από μικροπεριβάλλοντα βοηθούν τον επισκέπτη να εξερευνήσει και να γνωρίσει αυτό το μοναδικό τοπίο.

Ζώνη 1: Μπορείτε να επιβιώσετε σε τόσο κρύο;

Η Ανταρκτική είναι ένα από τα πιο κρύα μέρη της γης. Ο επισκέπτης μπαίνει σε δωμάτιο κατάψυξης, με θερμοκρασία -20º C. Εκεί δοκιμάζει ορισμένα από τα πραγματικά ρούχα που φορούν στην Ανταρκτική, προκειμένου να αντιληφθεί τι χρειάζεται για να παραμείνει ζωντανός.

Ζώνη 2: Μπορείτε να ζήσετε με άγρια ζώα;

Στην επόμενη ζώνη ο επισκέπτης δοκιμάζει με όλες του τις αισθήσεις, μέσα από θορύβους και οσμές, πώς είναι να εργάζεται κανείς σε αποικίες ζώων στην Ανταρκτική. Έρχεται σε επαφή και μυρίζει την τροφή των πιγκουίνων, εντοπίζει ίχνη ψαριών και καλαμαριών και βλέπει ένα από τα μεγαλύτερα πτηνά, το άλμπατρος.

Ζώνη 3: Μπορείτε να βουτήξετε μέσα στην παγωμένη θάλασσα;

Σε αυτή τη ζώνη, μέσα από το παιχνίδι, ο επισκέπτης θα ζήσει την πρόκληση της κατάδυσης στα νερά της Ανταρκτικής, στην καρδιά του χειμώνα, όταν η θάλασσα θα έχει παγώσει. Όπως οι δύτες, θα δει γιγαντιαία και ασυνήθιστα πλάσματα.

Ζώνη 4: Θα μπορούσατε να ζήσετε στην Ανταρκτική;

Δεν είναι όλα διασκέδαση και παιχνίδι. Στην Ανταρκτική δεν υπάρχει πυροσβεστική και μονάδες διάσωσης και σε έκτακτες περιπτώσεις θα πρέπει ο δόκιμος να τα βγάλει πέρα μόνος του. Στο Σταθμό Βάσης ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με διάφορα σενάρια επείγουσας ανάγκης. Θα καταφέρει να διατηρήσει την ψυχραιμία του;

Ζώνη 5: Θα μπορούσατε να οδηγήσετε ένα όχημα χιονιού (snowmobile);

Σε αυτή τη ζώνη ο επισκέπτης καλείται να συλλέξει μετεωρίτες «οδηγώντας» ένα όχημα χιονιού. Πρέπει να κρατηθεί όσο καλύτερα μπορεί, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι στη διαδρομή, όπως μεγάλες κοιλότητες και βαθιές ρωγμές στο έδαφος, όπου μπορεί να πέσει μέσα! Ένα αληθινό όχημα χιονιού είναι σταθμευμένο στην έκθεση και προκαλεί τους επισκέπτες να το δοκιμάσουν.

Ζώνη 6: Θα μπορούσατε να κατασκηνώσετε στην ύπαιθρο στην Ανταρκτική;

Ο επισκέπτης φιλοξενείται στην κατασκήνωση των ερευνητών και βιώνει πώς είναι να ζει κανείς σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Πώς θα παραμείνει ζωντανός σε περίπτωση καταιγίδας και πώς θα πάει τουαλέτα όταν μαίνεται η χιονοθύελλα;

Διάσπαρτα τριγύρω του είναι κουτιά με φαγητό, εξοπλισμός κατασκήνωσης και επιστημονικά όργανα.

Ζώνη 7: Θα μπορούσατε να περάσετε δύο μήνες στο σκοτάδι;

Αυτή είναι η κορυφαία πρόκληση. Στην Ανταρκτική μπορεί να χρειαστεί να περάσει ο ερευνητής μέχρι και έξι μήνες στο σκοτάδι. Εκπληκτικά βίντεο προκαλούν τον επισκέπτη να βυθιστεί σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού, ανακαλύπτοντας αν μπορεί να ζήσει σχεδόν χωρίς αισθήσεις.

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΤΑΙΝΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

«ΠΑΓΩΜΕΝΟΙ ΚΟΣΜΟΙ» ΣΤΗ «ΘΟΛΟ»

3D διαδρομή στη λεπτή ισορροπία μεταξύ πάγου, νερού και ύπαρξης ζωής

Η «παγωμένη» εμπειρία των επισκεπτών ολοκληρώνεται τρισδιάστατα στη «Θόλο», το θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του «Ελληνικού Κόσμου», όπου θα προβάλλεται από τον Οκτώβριο η τρισδιάστατη ταινία Εικονικής Πραγματικότητας «Παγωμένοι Κόσμοι».

Η ταινία, μια παραγωγή της Evans & Sutherland και του Μουσείου Φυσικών Επιστημών του Χιούστον, με την επιστημονική υποστήριξη του Πανεπιστημίου του Νιου Χάμσαϊρ, είναι ένα περιπετειώδες τρισδιάστατο ταξίδι με κατεύθυνση τις περιοχές της Αρκτικής και της Ανταρκτικής. Στόχος είναι ο θεατής να ανακαλύψει τα οικοσυστήματα που αναπτύσσονται εκεί και να εντοπίσει πώς η επιβίωσή τους είναι συνδεδεμένη με τη δική μας! Ο πάγος διαμορφώνει ακόμη το τοπίο και τα φυσικά συστήματα σε άλλους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Η ταινία αναδεικνύει τη λεπτή ισορροπία μεταξύ πάγου, νερού και ζωής, μια σχέση η οποία αποτέλεσε αντικείμενο επιστημονικών εξερευνήσεων και ανακαλύψεων για πολλές γενιές. Περιέχει σκηνές που καθηλώνουν, για τη δημιουργία των οποίων αξιοποιήθηκαν δορυφορικές εικόνες, αλλά και στοιχεία του εδάφους της Ανταρκτικής. Η κάμερα, «κόβοντας» τα καλύμματα πάγου, αποκαλύπτει το υπόστρωμα της περιοχής και στη συνέχεια μας οδηγεί σε πτήσεις πάνω από την Ανταρκτική, τη Θάλασσα Ρος και το όρος Έρεβος. Στη διάρκεια της διαδρομής εξετάζονται τα οικοσυστήματα της περιοχής και η επιβίωσή τους, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δική μας.

ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΩΡΟΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Info

Τοποθεσία Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Kτήριο 1, Πειραιώς 254, Ταύρος
Ημερομηνία 20 Οκτωβρίου 2012 – Ιανουάριος 2013

Πληροφορίες 212 254 0000, πληροφορίες πρόσβασης

Λεωφορεία: 049 (Πειραιάς-Ομόνοια), στάση ΥΦΑΝΤΗΡΙΑ
914 (Ομόνοια-Πειραιάς-Παλαιά Κοκκινιά), στάση ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
Τρένο (γραμμή ΗΣΑΠ): ηλεκτρικός σταθμός Καλλιθέας

Προπώληση εισιτηρίων Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»,
Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.theatron254.gr
Τηλεφωνικά στο 212 254 0000 με χρέωση πιστωτικής κάρτας
Public, Kαραγεώργη Σερβίας 1, πλ. Συντάγματος, τηλ. 210 3246210
Public, Γρ. Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς, τηλ. 210 4126460
Public, Καράγιωργα & Λαζαράκη, Γλυφάδα, τηλ. 210 8984300
Public, Ανδρέα Παπανδρέου 35, MALL Αμαρουσίου, τηλ. 210 6300023
Public, Λεωφ. Βουλιαγμένης 276, MALL Αγίου Δημητρίου, τηλ. 210 9730006

Πηγή: culturenow.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.