Θεσσαλονίκη: 100 χώρες τραγουδούν μαζί

varttina1
Facebook
Twitter
LinkedIn

300 καλλιτέχνες συναντιούνται για πέντε ημέρες στη Διεθνή Μουσική Εκθεση «Womex». (φωτό) Το Ειδικό Βραβείο Womex12 θα απονεμηθεί, στο φινλανδικό συγκρότημα Varttina

Με μια καινοτομία, το Club Balkan, αφιερωμένο σε καλλιτέχνες από τα Βαλκάνια, η 18η Διεθνής Μουσική Εκθεση Womex, κατηφορίζει για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και φέρνει μέσα στον Οκτώβριο χιλιάδες καλλιτέχνες, ειδικούς και δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τη φετινή διοργάνωση θα απονεμηθεί το Ειδικό Βραβείο Womex12 στο φινλανδικό συγκρότημα Varttina, ενώ στην τελετή έναρξης, την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα δοθεί η μουσική παράσταση «Καναρίνι μου γλυκό» με τη Σ. Γιαννάτου, τους Primavera en Salonico και τους Apsilies

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνω από 50 συναυλίες, στους χώρους της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, το πενθήμερο 17-21 Οκτωβρίου, πρωινά κονσέρτα με σημαντικούς ανθρώπους της μουσικής, το Nordic Club αφιερωμένο σε καλλιτέχνες που έρχονται από τον Βορρά, μια ειδική σκηνή για τη μουσική της περιοχής Puglia της Νότιας Ιταλίας κα μια άλλη αφιερωμένη σε καλλιτέχνες της πολιτείας Minas Gerais της Βραζιλίας.

Στη womex12 θα βρεθούν περισσότεροι από 2.500 συμμετέχοντες από 100 χώρες, 300 καλλιτέχνες και άλλοι τόσοι δημοσιογράφοι, ενώ το κοινό, είτε πρόκειται για επαγγελματίες είτε για θεατές, αγαπά την εναλλακτική μουσική και παράλληλα ενδιαφέρεται για το τοπικό στοιχείο και τα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου που φιλοξενεί την Εκθεση. Η Womex αποτελεί σημείο αναφοράς των εξειδικευμένων παραγόντων της μουσικής του κόσμου και πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο, από το 1994 όταν πρωτοδιοργανώθηκε στο Βερολίνο. Εκτοτε έχει φιλοξενηθεί στο Εσσεν, τις Βρυξέλλες, τη Στοκχόλμη, το Ρότερνταμ, το Νιούκαστλ, τη Σεβίλλη, τη Μασσαλία και την Κοπεγχάγη (οι τρεις τελευταίες διοργανώσεις).

Τα πρωινά οι εκδηλώσεις απευθύνονται στους επαγγελματίες της μουσικής που θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να ξεκινήσουν συνεργασίες και αφορούν κυρίως εκείνους που ασχολούνται με το εμπορικό κομμάτι της world music.

50 συγκροτήματα

Τα βράδια οι πύλες ανοίγουν για το κοινό, που θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει πάνω από 50 συγκροτήματα από 5 ηπείρους σε 7 διαφορετικές σκηνές. Παράλληλα με τις συναυλίες θα πραγματοποιηθεί και ένα τριήμερο πρόγραμμα προβολής 17 μουσικών ντοκιμαντέρ, ανάμεσά τους τρεις παραγωγές από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, 2 από την Ελλάδα και 1 από την Τουρκία.

Η womex πλαισιώνεται από ένα πλούσιο πρόγραμμα σεμιναρίων, ενημερωτικών εκδηλώσεων και debate, όπου ειδικοί από όλο τον κόσμο αναλύουν τρέχοντα και επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν τη μουσική βιομηχανία σε όλα τα επίπεδά της.

Θέματα όπως τα πνευματικά δικαιώματα, οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι προβολής και προώθησης της world music, η σχέση των apps και της μουσικής, είναι ορισμένα από τα αντικείμενα που θα αναλύσουν κορυφαίοι από πολλές χώρες.Η ελληνική διοργάνωση έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, και είναι ενταγμένη στις επετειακές εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Μάλιστα επιθυμία των διοργανωτών -Helexpo, δήμος, Gaia Live- είναι το Club Balkan να γίνει θεσμός και να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη για τα επόμενα χρόνια.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ
ritzal@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.