Αρχίζει την Δευτέρα η ανακοίνωση των Νόμπελ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Με το Νόμπελ Ιατρικής ανοίγει την Δευτέρα η αυλαία των φετινών ανακοινώσεων των βραβείων, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μια εβδομάδα αργότερα με ο Νόμπελ Οικονομίας.

Φέτος, οι επιτροπές έχουν αυξήσει τα μέτρα, ώστε να μην διαρρεύσουν τα ονόματα των νικητών, πριν από την Δευτέρα 8 Οκτωβρίου όταν θα ανακοινωθεί το Νόμπελ Ιατρικής -πρώτο στη σειρά.

Συνήθως είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αυτούς που θα τιμηθούν από τους τομείς της επιστημονικής έρευνας -Ιατρική, Φυσική, Χημεία, Οικονομία -αντίθετα για το Νόμπελ Λογοτεχνίας και το Νόμπελ Ειρήνης, τα προγνωστικά και τα στοιχήματα…δίνουν και παίρνουν.

Η Σουηδική Ακαδημία που απονέμει το Νόμπελ Λογοτεχνίας είναι γνωστή για τις μεθόδους μυθιστορημάτων κατασκοπείας που εφαρμόζει για να αποκλείσει κάθε διαρροή του ονόματος του νικητή: κωδικοί για τα ονόματα των λογοτεχνών και ψεύτικα καλύμματα για τα βιβλία των υποψηφίων.

Το 2005, όταν με το Νόμπελ Λογοτεχνίας τιμήθηκε ο βρετανός Χάρολντ Πίντερ, τα μέλη της επιτροπής αναφέρονταν σε αυτόν ως Χάρι Πότερ, λόγω των ίδιων αρχικών.

Οι φήμες για πιθανή διαρροή του ονόματος του νικητή την περασμένη χρονιά προκάλεσε τριγμούς…Όσοι αμφισβητούν το αδιάβλητο της επιτροπής ανέφεραν ως παράδειγμα το πώς είναι δυνατόν λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του ονόματος του σουηδού ποιητή Τόμας Τρανστρέμερ, τα στοιχήματα υπέρ του από 13 προς 1 να έγιναν 2 προς 1.

Λόγω έλλειψης αποδείξεων οι έρευνες για πιθανές διαρροές σταμάτησαν, αλλά η επιτροπή αύξησε τα μέτρα προστασίας και περιόρισε τον αριθμό των ατόμων που έχουν πρόσβαση στο όνομα.

Το Νόμπελ με το μεγαλύτερο κύρος είναι αυτό της Ειρήνης, για το οποίο φέτος φαίνεται να μην υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί.

Οι υποψήφιοι ξεπερνούν τους 230, αλλά αν και η επιτροπή δεν ανακοινώνει ποτέ τα ονόματά τους, ανάμεσά τους βρίσκονται αυτό του Μπιλ Κλίντον, ο Χέλμουτ Κολ και ο αμερικανός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ που κατηγορείται για τις διαρροές στο Wikileaks.

Στη λίστα που εκδίδει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνάς για την Ειρήνη στο Όσλο Κρίστιαν Μπεργκ Χαρπβίκεν, περιλαμβάνονται επίσης η ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση Memorial, ο ρωσικός ραδιοσταθμός Ηχώ της Μόσχας.

Οι προβλέψεις για το Νόμπελ Φυσικής είναι λογικό να επικεντρώνονται στην ανακάλυψη του CERN τον Ιούλιο ενός σωματιδίου που θα μπορούσε να είναι το μποζόνιο του Χιγκς, όμως η επιτροπή δεν θέλησε να δώσει καμιά πληροφορία για το ποιοι είναι οι πιο πιθανοί υποψήφιοι. “Είναι πολύ σημαντική ανακάλυψη”, αρκέστηκε να πει ένα μέλος της, ο Λαρς Μπρινκ.

Από φέτος, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, το Ίδρυμα Νόμπελ μείωσε κατά 20% το χρηματικό ποσό που συνοδεύει το βραβείο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.