Εκτοξεύτηκε η πρώτη επίσημη εμπορική αποστολή στο διάστημα

pyravlos_dragon1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Θα μεταφέρει προμήθειες από και προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Την δεύτερη επιτυχημένη εκτόξευση για λογαριασμό της NASA, την πρώτη για καθαρά εμπορικούς σκοπούς, πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) στο ακρωτήριο Canaveral.

Η διαστημική κάψουλα με το όνομα «Dragon» είχε εκτοξευτεί για πρώτη φορά τον προηγούμενο Μάιο για την μεταφορά φορτίου στον σταθμό στο πλαίσιο της πρώτης δοκιμαστικής αποστολή της. Όπως και τότε, για την εκτόξευση της χρησιμοποιήθηκε ο πύραυλος Falcon 9, ο οποίος κατασκευάστηκε από την ίδια την SpaceX.

Με μια ακόμα επιτυχημένη εκτόξευση στο ενεργητικό της, αν όλα πάνε καλά κατά την αγκυροβόληση της κάψουλας στον διαστημικό σταθμό και την επιστροφή της, η επιτυχία της SpaceX σημαίνει πολλά για την NASA. Η Αμερικάνικη υπηρεσία δεν θα χρειάζεται πια να εξαρτάται από το Ρωσικό Διαστημικό Πρόγραμμα για να στείλει τρόφιμα και προμήθειες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Ένα χρόνο μετά την απόσυρση του διαστημικού λεωφορείου, ξεκινάμε και πάλι αποστολές για τον ανεφοδιασμό του σταθμού εδώ στις ΗΠΑ και φέρνουμε νέες θέσεις εργασίας στην Αμερική», δήλωσε ο διοικητής της NASA, Charles Bolden σε συνέντευξη τύπου. «Η εκτόξευση της SpaceX σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη εμπορικών αποστολών ανεφοδιασμού από αμερικάνικες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε διαστημοδρόμια των ΗΠΑ όπως αυτό εδώ στην Φλόριντα».

Το Dragon θα μεταφέρει τρόφιμα και προμήθειες για το πλήρωμα καθώς και 400 κιλά εξοπλισμού για την διεξαγωγή πάνω από 166 διαφορετικών επιστημονικών ερευνών στον διαστημικό σταθμό. Η κάψουλα θα παραμείνει συνδεδεμένη με τον σταθμό για 18 ημέρες, και θα επιστρέψει στην γη στις 28 Οκτωβρίου με πάνω από 1900 κιλά φορτίο.

«Είμαστε ακριβώς εκεί που πρέπει να είμαστε σε αυτό το στάδιο της αποστολής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk. «Έχουμε βέβαια πολύ δουλειά ακόμα να κάνουμε μέχρι το Dragon να προσεγγίσει τον διαστημικό σταθμό. Η εκτόξευση όμως ήταν μια απόλυτη επιτυχία».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.