Ανασκαφές για την αποκάλυψη του Αρχαίου Γυμνασίου στην Αρχαία Ολυμπία

archaia_anaskafes1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ανασκαφές για την αποκάλυψη του υπόλοιπου κτιρίου του Αρχαίου Γυμνασίου στην Αρχαία Ολυμπία, ενός μνημείου πολύ μεγάλης αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, που η αποκάλυψή του θα ολοκληρώσει το αρχαιολογικό τοπίο της Ιεράς Άλτεως, θα ξεκινήσουν άμεσα. Συγκεκριμένα, έχει ερευνηθεί μερικώς η Ανατολική Στοά του σε μήκος 120 μ.

Για τον προγραμματισμό των σχετικών ενεργειών πραγματοποιήθηκε σήμερα ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρεία του αναπληρωτή υπουργού ΠΑΙΘΠΑ, Κώστα Τζαβάρα, στο αμφιθέατρο του υπουργείου – Γενική Γραμματεία Πολιτισμού με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέως Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, της διευθύντριας της Διεύθυνσης Προϊστορικών & Κλασικών Ν. Βαλάκου, της προϊσταμένης της Ζ΄ ΕΠΚΑ Γ. Χατζή, του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων Δ. Σβολόπουλου, της αναπληρώτριας προϊστάμενης της ΕΥΠΟΤ Ε. Τσίρου, του τεχνικού σύμβουλου της Διαχειριστικής Αρχής Π. Μαστραντώνη, του δήμαρχου Αρχαίας Ολυμπίας Ε. Κοτζιά και του πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θοδωρή Παπαηλίου και αποφασίστηκε ότι το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. 

Η πρώτη φάση προβλέπει: α) Μελέτη προστασίας και ανάδειξης του Ιερού της Δήμητρας Χαμύνης, νοτίως των εγκαταστάσεων της ΔΟΑ και βορειοανατολικώς του Αρχαίου Σταδίου της Ολυμπίας. β) Μελέτες προστασίας και ανάδειξης του αρχαίου αναλημματικού τείχους μεταξύ των νοτίων πρανών του Κρονίου λόφου και του βορείου ορίου της Άλτεως στην περιοχή του ανδήρου των Θησαυρών.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες, προκειμένου να ξεκινήσει η ανασκαφική έρευνα στο Αρχαίο Γυμνάσιο του Ιερού, καθώς και η εκπόνηση μελετών της ενοποίησης του Αρχαιολογικού Χώρου με το Νέο Μουσείο. Το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και οι ανασκαφές θα πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου.

Την επόμενη εβδομάδα θα κληθούν σε σύσκεψη στο Υπουργείο υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, της Ζ΄ΕΠΚΑ και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου για τη δρομολόγηση των ανασκαφικών εργασιών στο Αρχαίο Γυμνάσιο.

Κατά τη σύσκεψη ο υπουργός επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία του έργου για την ανάδειξη και προβολή του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και την παγκόσμια ακτινοβολία που θα έχει μία τόσο μεγάλη αρχαιολογική αποκάλυψη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.