“IN DEEP END ” στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

in_deep_end_31
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012, στις 21:00
IN DEEP END

Τρεις συμπληρωματικές χορογραφικές “ματιές”
στο εξουσιαστικό “παιχνίδι” της χειραγώγησης
της Έλενας Χριστοδουλίδου
Αμφίδρομο Χοροθέατρο

Η τριλογία ΙN DEEP END (“NO LINES IN THE HORIZON”, “BLA BLA BLA BLACK OUT”, “NO LAND”) που φέρει την χορογραφική υπογραφή της Έλενας Χριστοδουλίδου είναι μια μετωπική “καταγγελία” του διαχρονικού εξουσιαστικού “παιχνιδιού” της χειραγώγησης, αλλά όχι μόνο αυτό. Είναι ταυτόχρονα μια απεγνωσμένη επίκληση στην ελπίδα και προοπτική υπέρβασης του “παιχνιδιού”, μια βαθιά ποιητική ωδή στην εσώτερη δύναμη των ανθρώπων και κοινωνιών να απολογούνται και αποκαθάρονται ενώπιον των ενοχών τους και να οραματίζονται την υπέρβαση των ορίων τους. Αρκεί μετωπικά να αντικρύσουν την “γυμνή” αλήθεια της εξουσιαστικής ενοχής, ώστε κατόπιν να αμφισβητήσουν την εξουσία των ορίων της. Τόσο υπαρξιακά επίπονη, η επιδιωκόμενη αμφισβήτηση, που με όρους κοινωνικού και πολιτικού εξουσιαστικού ρεαλισμού κινείται βαθιά εντός των ορίων του “ανέφικτου”. Όμως, σε τελική ανάλυση (IN DEEP END), η αληθινή Τέχνη διεκδικεί και κατακτά το δικαιωματικό ζωτικό της χώρο πέρα από τα χειραγωγημένα όρια της εξουσιαστικής ρεαλιστικής πολιτικής.

H διαρκής βία που ασκεί το “παράλογο” της επιβολής διαχωριστικών γραμμών πολλαπλασιάζεται στα όρια της εξάντλησης από το “ατέρμονο” της αναμονής επαναφοράς της φυσικής θέσης ισορροπίας. Μια νέα επιβεβλημένη αλήθεια αφύσικη τόσο που μοιάζει με ψέμα ξορκίζεται με διαρκή ζωτικά ψεύδη που βιώνονται ως αλήθειες. Η απαρχή της χειραγώγησης εγγράφεται αρχικά στον παράλογο διαχωρισμό του χώρου, ο ατελείωτος ωσάν ακίνητος χρόνος αναμονής τροφοδοτεί το “παράλογο” με την βίαιη απελπισία της νομοτέλειας, η βίαιη απελπισία εσωτερικεύεται και αναζητά νέες ακόμα πιο βίαιες διαχωριστικές γραμμές για να εκτονωθεί και ισορροπήσει. Οι διαχωριστικές γραμμές που βίαια χαράσσονται τέμνοντας εγκάρσια αρχικά το χώρο και κατόπιν τον χρόνο, σαν φύλακες ακρίτες εξουσιαστικά καθορίζουν τα όρια του νου και της συνείδησης.

Η χορογραφική τριλογία IN DEEP END αποδίδει ολοκληρωμένα και εξελικτικά τα τρία κύρια εξουσιαστικά “βήματα” της καθολικής χειραγώγησης, συνδέοντάς τα με ευρηματικό τρόπο.
Η οριζόντια κατασκευή ορίων στο χώρο μετεξελίσσεται σε κάθετη εσωκλείοντας σε έναν ατελείωτο χορό ελπίδας και προσμονής τους “εγκλωβισμένους” των δύο πλευρών, στο μηνυματικό “NO LINES IN THE HORIZON” (πρώτο μέρος της τριλογίας), το οποίο είχε αποτελέσει και κεντρικό έργο – πρόταση αυτογνωσίας και διαφυγής προς το μέλλον στα εορταστικά 50χρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ακραία σκληρό και συγκινητικό συνάμα “BLA BLA BLA BLACK OUT” (δεύτερο μέρος) που έχει τιμηθεί στην Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού Κύπρου το 2010, συμπυκνώνει σε μια μοναδική εικοσάλεπτη “στιγμή” ακραίου μαγνητισμού την βαθιά απελπιστική εξάντληση στα όρια της άφεσης που γεννά η κατασκευασμένη “μετωπική” σχέση με το μοιρασμένο χώρο και τον ατελείωτο χρόνο. Η τελική πράξη (τρίτο μέρος) της τριλογίας φέρει το τίτλο “NO LAND” (μπορεί να διαβαστεί και σαν μία λέξη) και αποδίδει τις βίαιες διαχωριστικές γραμμές εκτόνωσης που “μεταφέρουν” το “άδικο” της εξαντλητικής προσμονής για δικαίωση στους πλέον ευάλωτους και εκτεθειμένους της κοινωνικής συνύπαρξης, στην αδύναμη “άλλη” παρουσία εντός των πεπιεσμένων ορίων, στο μετανάστη και τη μετανάστρια.

Η πλήρης διαδικασία της χειραγώγησης έχει σημείο αναφοράς την βίαιη αφαίρεση ζωτικού χώρου. Τούτο μεταφράζεται σε αντίστροφη μέτρηση του χρόνου που εξελίσσεται σε “μαρτυρική” όταν η στιγμή (μηδέν) επαναφοράς της ισορροπίας ολοένα πλησιάζει αλλά ουδέποτε φτάνει. Η βίαιη εκτόνωση είναι πάντα εκτός αληθινού στόχου και θέματος, απευθύνεται τιμωρητικά στους πλέον ευάλωτους και απροστάτευτους, ο κύκλος της χειραγώγησης έχει πλέον ολοκληρωθεί. Η βία έχει διαπεράσει τον χώρο και το χρόνο και πλέον ελέγχει τα όρια της συνείδησης και του νου.Η παράσταση, πριν από το ΙΜΚ, παρουσιάζεται στην Κύπρο, στη Λεμεσό (10.10.2012 Θέατρο Ριάλτο) και τη Λευκωσία (13.10.2012 Σατιρικό Θέατρο).

Συντελεστές

Χορογραφία – Έλενα Χριστοδουλίδου
Μουσική – Δημήτρης Ζαβρός
Κοστούμια/σκηνικό – Λάκης Γενεθλής
Video art- Nίκος Σύννος
Φωτισμοί – Alex Jotovic

Χορεύουν: Πηνελόπη Γεωργιάδου, Λένα Χατζηδάκη, Βίκυ Κάλλα, Λοΐζος Κωνσταντίνου, Yoav Grinberg, Liron Ozeri, Amit Marsino

Χορηγοί

Κυπριακό Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού
Πρεσβεία του Ισραήλ (Κύπρος)

Επίσημος αερομεταφορέας: Κυπριακές Αερογραμμές
Χορηγoί Επικοινωνίας: ΡΙΚ Dancepress.gr

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012, στις 21:00
IN DEEP END
Τρεις συμπληρωματικές χορογραφικές “ματιές”
στο εξουσιαστικό “παιχνίδι” της χειραγώγησης
της Έλενας Χριστοδουλίδου, Αμφίδρομο Χοροθέατρο

Αίθουσα: Θέατρο
Διάρκεια: 70′

Τιμή εισιτηρίων: 12€, Κανονικό 10€, Μειωμένο / Μαθητικό / Φοιτητικό& Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων / Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ) 6€, Ειδική τιμή /Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) ΑμΕΑ / Άνω των 65

*********

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο :info@mcf.gr Ιστοσελίδα: www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)

Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC εκτός από εκείνα στις περιοχές: Αιγάλεω, Ν. Ερυθραία, Αγία Παρασκευή. 

Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης

PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A. Where value begins
Dogkas Wines
Konstantinos
Playground Productions

Χορηγοί Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
ΤΑ ΝΕΑ METROPOLIS Το Ποντίκι Αθήνα 9,84 BHMA FM 99.5 Ως 3e-go.gr, ελculture.gr clickatlife.gr culturenow.gr mediasoup.gr monopoli.gr in2life.gr camerastyloonline.wordpress.com

Δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart

Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου, athensheart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας), με την επίδειξη του εισιτηρίου της παράστασης εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα  θέσεων, με ώρα παραλαβής του οχήματος έως 23:50, εκτός Κυριακής.

Γραφείο Τύπου ΙΜΚ: Χαρά Πετρούνια 
6972 710 991, e-mail: x-petrouyia@ath.forthnet.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.