ΕΔΟΕΑΠ: Δράσεις αλληλεγγύης για ευπαθείς ομάδες / Αγώγη κατά του Κώστα Βαξεβάνη από την Όλγα Τρέμη

dimosiografos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα από τον κόσμο των media….

ΕΔΟΕΑΠ: Δράσεις αλληλεγγύης για ευπαθείς ομάδες

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΔΟΕΑΠ

Η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε για τον Οργανισμό μας, τον κλάδο των Μ.Μ.Ε και πάνω απ’ όλα για τους ανθρώπους του Τύπου, τους εργαζόμενους στα Μ.Μ.Ε και τις οικογένειές τους, που μαζί με ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, υποφέρουν και μαστίζονται από τη διαρκή συρρίκνωση των εισοδημάτων, την ανεργία και τη φτώχεια, προτάσσει το ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσωπο του ΕΔΟΕΑΠ όπως έχει ήδη δεσμευτεί στη Συνεδρίαση της 28/6/2012 για περαιτέρω στήριξη εκείνων των συναδέλφων που με αντικειμενικά και κοινωνικά κριτήρια ανήκουν σε ευαίσθητες κατηγορίες ασφαλισμένων.

Παρά την οικονομική κρίση και ακριβώς λόγω της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της, η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε στο μέτρο του δυνατού, να δημιουργήσει ένα δίκτυο προστασίας και στήριξης των ασφαλισμένων του Οργανισμού μας, άμεσων μελών και των οικογενειών τους, εργαζόμενων, συνταξιούχων και ανέργων που αποδεδειγμένα βρίσκονται στην πιο δύσκολη θέση, στην κόκκινη γραμμή της φτώχειας ή και κάτω από αυτό το έσχατο κοινωνικό και οικονομικό όριο.

Με αυτά τα δεδομένα η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ διατηρώντας σε ισχύ και ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την αδιάλειπτη προσπάθεια του Οργανισμού μας για εξοικονόμηση πόρων σε όλα τα μέτωπα των δαπανών, εξαντλητικής αναζήτησης εσόδων σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ώστε η εφαρμογή τους να γίνει με τις μικρότερες οικονομικές επιπτώσεις για τον Οργανισμό ανακοινώνει:

Ø ΜΕΤΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑΣ.

Ø ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΜΑΣ ΑΜΕΣΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ.

Συγκεκριμένα τα νέα κοινωνικά μέτρα του ΕΔΟΕΑΠ προβλέπουν:

1. Ειδικό Βοήθημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΒΚΑ ΕΔΟΕΑΠ)

σε μηνιαία βάση και για 12 μήνες για άμεσα μέλη μας που είναι άνεργοι, χαμηλόμισθοι ή χαμηλοσυνταξιούχο , καταβάλλουν ενοίκιο ή έχουν στεγαστικό δάνειο για το σπίτι που διαμένουν και έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα ως εξής:

Ø έως €14.000 — €130 / μηνιαίως

Ø έως €17.000 με παιδιά έως 18 ετών– €180 / μηνιαίως

Για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά παρακαλούμε πατήστε (εδώ)

Αιτήσεις και δικαιολογητικά, μπορούν να υποβάλλουν τα μέλη μας στο Γραφείο εξυπηρέτησης ασφαλισμένων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 16 Νοεμβρίου 2012.

2. Μείωση κατά 50% του εκάστοτε ισχύοντος ποσού της μηνιαίας εισφοράς ανεργίας στα άνεργα μέλη μας που έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως €14.000.

Για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα υποβάλλονται με τη συμπλήρωση της σχετικής αίτησης ,παρακαλούμε πατήστε (εδώ)

3. Ληξιπρόθεσμες οφειλές των ανέργων μας μεταφέρονται και αφαιρούνται από την μελλοντική εφάπαξ οικονομική ενίσχυση κατά τη συνταξιοδότηση.

Προϋποθέσεις:

Ø 5 χρόνια ασφάλισης ΕΔΟΕΑΠ για τον Κλάδο Επικούρησης & Εφάπαξ και

Ø ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως €14.000.

Για τα Απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα υποβάλλονται με τη συμπλήρωση της σχετικής αίτησης παρακαλούμε πατήστε (εδώ)

4. Οφειλές των διαγεγραμμένων μελών σε περίπτωση που δεν εξοφληθούν, μεταφέρονται με τις νόμιμες προσαυξήσεις και αφαιρούνται από τη μελλοντική εφάπαξ οικονομική ενίσχυση.

Προϋπόθεση: 5 χρόνια ασφάλιση ΕΔΟΕΑΠ για τον Κλάδο Επικούρησης & Εφάπαξ .

5. Σχετικά με τις δαπάνες για υλικά και Οδοντοπροσθετικές Εργασίες που πραγματοποιούνται εντός ΕΔΟΕΑΠθα δίνεται η δυνατότητα να παρακρατούνται από την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση στα μέλη μας που έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως €14.000 υπό την προϋπόθεση ότι έχουν διανύσει 5 χρόνια ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ για τον Κλάδο Επικούρησης & Εφάπαξ.

Για τα Απαιτούμενα δικαιολογητικά που θα υποβάλλονται με τη συμπλήρωση της σχετικής αίτησης παρακαλούμε πατήστε (εδώ)

Επιπλέον, ο ΕΔΟΕΑΠ έχοντας επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο και επιδιώκοντας να διατηρήσει αλλά και να ενισχύσει τη συνοχή και τον κοινωνικό ιστό στον Κλάδο, προσπαθεί να εξασφαλίσει για κάθε μέλος και τα μέλη της οικογένειάς του που πλήττονται , μια αξιοπρεπή διαβίωση με ένα ελάχιστο όριο βασικών αγαθών . Για το λόγο αυτό θα δημιουργήσει :

Ø Κοινωνικό Παντοπωλείο Πρόκειται για μια μορφή Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Ν.4019/2011) που θα διαθέτει προϊόντα κάλυψης βασικών αναγκών και θα παρέχει ειδικές εκπτώσεις σε ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους, Για την κάλυψη 6 θέσεων εργασίας , θα γίνει επιλογή μεταξύ των ανέργων συναδέλφων της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ..

Στο πλαίσιο του Κοινωνικού του ρόλου ο ΕΔΟΕΑΠ ,συμμετέχοντας ως μέλος στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, διαθέτει την υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό του για την υποστήριξη σε θέματα σχεδιασμού κατασκευής, Λογιστηρίου, Προμηθειών, Μηχανογράφησης, Ελέγχου, Επικοινωνίας.

Ø Κοινωνικό Κατάστημα. Το κοινωνικό κατάστημα, θα στεγαστεί σε χώρο του ΕΔΟΕΑΠ και θα προσφέρει δωρεάν ρούχα, υποδήματα φάρμακα, κλπ. στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες των ασφαλισμένων.

Για τη λειτουργία του Κοινωνικού Καταστήματος απαιτείται να ενεργοποιηθεί, με την παρότρυνση και την επίβλεψη του ΕΔΟΕΑΠ, ο εθελοντισμός και η εθελοντική διάθεση των συναδέλφων μας. Πρέπει να επισημανθεί ότι ο ρουχισμός και τα αντικείμενα που θα συγκεντρωθούν, θα προσφέρονται σε άριστη κατάσταση καθώς θα προηγείται σχολαστικός καθαρισμός.

Αναλυτική Ανακοίνωση για τον τρόπο λειτουργίας του Κοινωνικού Καταστήματος και του Κοινωνικού Παντοπωλείου θα εκδοθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Συνάδελφοι,

Ο ΕΔΟΕΑΠ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥΣ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ ΚΡΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΘΩΡΑΚΙΣΕΙ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΛΥΣΙΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΑΛΩΒΗΤΗ ΤΗΝ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ:

ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=23409#more-23409

Αγώγη κατά του Κώστα Βαξεβάνη από την Όλγα Τρέμη

«Ολγα, πόσα Van Cleef αγοράζεις με 3 εκατ. ευρώ;» Με αυτό το δηκτικό υστερόγραφο απαντάει ο Κώστας Βαξεβάνης στη συνάδελφό του δημοσιογράφο Ολγα Τρέμη, μετά την αγωγή που κατέθεσε εναντίον του. Η Τρέμη ζητάει 3 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση λόγω ηθική βλάβης για το δημοσίευμα του περιοδικού «HOT DOC» και του σάιτ www.koutipandoras.gr – είναι και τα δύο του Κ. Βαξεβάνη. Το δημοσίευμα αναφερόταν στη συμμετοχή της γνωστής δημοσιογράφου σε εταιρεία, η οποία είχε αναλάβει την επικοινωνιακή προώθηση συγκεκριμένων οπλικών συστημάτων.

Ο Βαξεβάνης στην απάντησή του εγκαλεί για άλλη μια φορά την Τρέμη επειδή δεν απαντάει σε όσα αποκαλύπτει η έρευνα του HOT DOC, πως δηλαδή ήταν αντιπρόεδρος σε μία εταιρεία η οποία είχε αναλάβει να κάνει δημόσιες σχέσεις σε εμπόρους όπλων.

Ακολουθεί ολόκληρο το..κείμενο της απάντησης του Κώστα Βαξεβάνη:

«Αγαπητή Όλγα,
Πήραμε την αγωγή με την οποία ζητάς από ένα περιοδικό έρευνας, όπως το δικό μας, να σου καταβάλει 3 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για όσα γράψαμε. Δεν μου έκανε καμιά εντύπωση η αξίωσή σου. Χρησιμοποιώντας τον νόμο του φίλου σου Βενιζέλου (έναν ακόμα από αυτούς που έχει κάνει και κοσμούν το άθλιο τοπίο του σημερινού πολιτικού συστήματος), δεν υπερασπίζεσαι την “τιμή και την υπόληψή σου” κάνοντας μήνυση ή ζητώντας έστω ένα συμβολικό ποσό το οποίο θα πήγαινε σε φιλανθρωπίες, (πράγμα που συνηθίζουν να κάνουν κυρίες όπως εσύ) αλλά ζητάς την εξόντωση ενός ανεξάρτητου μέσου ενημέρωσης.

Ως δημοσιογράφος είσαι δημόσιο πρόσωπο. Έχεις δικαίωμα να κάνεις και αγωγές και ό,τι άλλο θες. Αλλά ως δημόσιο πρόσωπο, έχεις υποχρέωση να απαντήσεις σε όσα αποκαλύπτει η έρευνα. Πώς δηλαδή, ήσουν αντιπρόεδρος σε μία εταιρεία η οποία είχε αναλάβει να κάνει δημόσιες σχέσεις σε εμπόρους όπλων. Φαντάζομαι πως στην δημοσιογραφική σου καριέρα αναγκάστηκες να ζητήσεις την «άλλη άποψη» και να δώσεις το λόγο σε αυτόν για τον οποίον υπήρχαν επιβαρυντικά στοιχεία. Αυτό ακριβώς κάναμε.

Δεν απάντησες, όπως κάνουν αυτοί που δεν έχουν να πουν και πολλά πράγματα, γιατί βρίσκονται απέναντι σε πραγματικά γεγονότα και μάλιστα έγγραφα.

Ισχυρίζεσαι στην αγωγή εναντίον του HOT DOC, πως η συμμετοχή σου στην εταιρεία η οποία «δούλευε» για τους εμπόρους όπλων, ήταν χωρίς χρήματα. Αφιλοκερδώς και “φιλικά”. Μετά από αυτό, την αποκάλυψη δηλαδή της φιλικής και αφιλοκερδούς προσφοράς σε μια εταιρεία όπλων, οφείλω να αποδεχθώ αυτό που λες: Ότι πρόσφερες ανυστερόβουλα και αφιλοκερδώς. Σε εμπόρους όπλων. Γι’ αυτό δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο από “συγγνώμη, Όλγα!”.

ΥΓ. Μόνο θα μου δώσεις το δικαίωμα να αναρωτιέμαι “πόσα Van Cleef αγοράζεις με 3 εκατ. ευρώ”;».

Πηγή: http://zoornalistas.blogspot.gr/2012/10/van-cleef-3.html

Πρόεδρος της ΕΡΤ3 η Εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ!

Η …αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, δικηγόρος, Άννα Ευθυμίου, προορίζεται για την θέση της προέδρου της διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ3. Είναι δημοτική σύμβουλος στο δήμο Θεσσαλονίκης , ενώ στο βιογραφικό της αναφέρεται η πολιτική διαδρομή της , από τη ΔΑΠ ΝΔΦΚ, την ΟΝΝΕΔ και τη ΝΔ. Μιλάει άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?paged=2

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ζητάει πρόεδρο-γενικό διευθυντή

Προκήρυξη για τη θέση του προέδρου – γενικού διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την απομάκρυνση του Ηλία Μάτσικα. Οι ενδιαφερόμενοι , σύμφωνα με την προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στον “Ελεύθερο Τύπο” την περασμένη Παρασκευή, πρέπει να έχουν τουλάχιστον 10ετή διευθυντική εμπειρία στα ΜΜΕ ή να είναι πτυχιούχοι ανώτατου ελληνικού ή πανεπιστημίου της αλλοδαπής, έχοντας 5ετή θητεία σε ΜΜΕ ή σε εταιρείες με …παρεμφερή δραστηριότητα. Δεν είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν πτυχίο αγγλικών, αλλά απλώς να γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται απευθείας στον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Σίμο Κεδίκογλου, μέσα σε διάστημα 5 ημέρων από τη δημοσίευσή της στον Τύπο.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?paged=2

Προς τι ο διαγωνισμός για νέο γενικό διευθυντή στο ΑΠΕ;

Γιατί γίνεται ο διαγωνισμός για το ΑΠΕ-ΜΠΕ αφού όπως διοχετεύουν ήδη έχουν επιλέξει τον Αντώνη Σκυλλάκο, ο οποίος είδε τον πρωθυπουργό. Ποιος ο λόγος για τις αιτήσεις στο γραφείο του Σ. Κεδίκογλου ως την Παρασκευή;

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?paged=2

Πρόστιμα από το Εθνικό Συμβουλίο Ραδιοτηλεόρασης.

Συγκεκριμένα επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ στον ΑΝΤ1 για εσφαλμένη σήμανση στην εκπομπή «Αμάρτημα της μητρός μου». Το ίδιο πρόστιμο επέβαλε το Συμβούλιο στο TV Δέλτα νομού Δράμας για παράλειψη υποβολής ροής προγράμματος. Για τον ίδιο λόγο, καθώς και για την προβολή μη πρωτότυπων δελτίων ειδήσεων, το ΕΣΡ επέβαλε 20.000 ευρώ στο Ζευς TV νομού Λαρίσης.

Τέλος, πρόστιμο 3.000 ευρώ επιβλήθηκε στο Φωκίδα fm για προβολή χωρίς την απαιτούμενη άδεια ενημερωτικού υλικού.

Πηγή: http://newpost.gr/post/163097/prostimo-30000-eyro-toy-esr-ston-ant1/

Μαλέλης: «Το lifestyle στο δελτίο του Star θα πεθάνει»

Ο Σταμάτης Μαλέλης σε συνέντευξή του σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ δήλωσε ότι οι lifestyle ειδήσεις στο δελτίο του Star θα σταματήσουν!

Ο διευθυντής προγράμματος του Star μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ότι: «Τώρα τα πράγματα αλλάζουν, η κοινωνία αλλάζει, αλλάζουν και τα δελτία ειδήσεων όλα. Ούτε το STAR αυτή τη στιγμή μπορεί να παίζει Lifestyle συνεχώς γιατί δεν είναι έτσι η κοινωνία. Το Lifestyle στο Star, εκτός από τις εκπομπές, στο δελτίο ειδήσεων θα πεθάνει σιγά-σιγά».

Το ακούσαμε και αυτό…

Πηγή: http://newpost.gr/post/163035/malelis-to-lifestyle-sto-deltio-toy-Star-tha-pethanei/

Κινήσεις από το “‘Εθνος”

Κινήσεις ενίσχυσης από το «Έθνος» Στο φύλλο του Σάββατου έχει προσθέσει ένα 8σελίδο με τον τίτλο «Forum» με αναλύσεις για καυτά θέματα της επικαιρότητας, και από τον περασμένο Σάββατο, προχώρησε στην έκδοση ενός περιοδικού Ιστορίας, κατά τα πρότυπα της «Ελευθεροτυπίας».

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?paged=2

Το www.storieumane.gr ξεκίνησε

Νέο site με ανθρώπινες ιστορίες. Ονομάζεται www.storieumane.gr και έχει την υπογραφή της Γεωργίας Λινάρδου.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?paged=2

Από μία “Ελευθεροτυπία” δύο νέες εφημερίδες

Δύο εφημερίδες για τους κεντροαριστερούς αναγνώστες. Σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό της “Ελευθεροτυπίας”, δύο διαφορετικές πρωτοβουλίες ετοιμάζονται να κάνουν το επόμενο βήμα. Η πρώτη είναι από εργαζόμενους στην “Ελευθεροτυπία”, οι οποίοι και ετοιμάζουν την “Εφημερίδα των Συντακτών”.

Αυτό ήταν άλλωστε και το πρώτο σύνθημα της Ελευθεροτυπίας” όταν πρωτοκυκλοφόρησε και μετά το επεισοδιακό κλείσιμο της εφημερίδας τον περασμένο Δεκέμβριο μια ομάδα εργαζομένων τοποθετεί χρήματα και είναι πρόθυμη να ρισκάρει, δημιουργώντας την εταιρεία “Ανεξάρτητα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης” με τη συμμετοχή του Συνεταιρισμού των εργαζομένων , ο οποίος θα έχει και το 51% της εταιρείας.

“Η Εφημερίδα των Συντακτών” θα κυκλοφορήσει ως το τέλος του μήνα, ενώ έκανε ήδη την πρώτη εμφάνιση στο Facebook. Διευθυντής είναι ο Νίκος Βουλέλης και διευθυντής σύνταξης ο Σταμάτης Νικολόπουλος, επικεφαλής του πολιτικού ρεπορτάζ ο Γιάννης Σμυρλάκης και σύμβουλος έκδοσης ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσουκαλάς.

Η δεύτερη απόπειρα έρχεται από τον εκδότη του Ποντικιού” Αντώνη Δελλατόλα. Στο παρελθόν ο δημοσιογράφος εκδότης έδειξε ενδιαφέρον για την “Ελευθεροτυπία” χωρίς να κατορθώσει να φτάσει σε συμφωνία με τη Μανία Τεγοπούλου. Τώρα, χωρίς να είναι βέβαιο για το ποιος θα χρηματοδοτήσει την έκδοση, εκτός από τον ίδιο, μαζί με μια ομάδα δημοσιογράφων της εφημερίδας θα επιχειρήσει να κερδίσει το συγκεκριμένο χώρο των αριστερών και κεντροαριστερών αναγνωστών.

Θα αντέξουν οι δύο νέες εφημερίδες, είναι ένα από τα ερωτήματα. Θα ανταποκριθούν στις ανάγκες των αναγνωστών. Και πως θα αντιδράσει η Μανία Τεγοπούλου;

Πηγή: http://media-industry.blogspot.gr/2012/10/blog-post_23.html#more

Νέες συνεργασίες

Δεν θα συμμετάσχουν στο εγχείρημα της “Εφημερίδας των Συντακτών” οι, Γιάννης Παντελάκης και Γιώργος Καρελιάς και είναι πολύ κοντά σε συνεργασία με την εφημερίδα που σχεδιάζει ο Αντώνης Δελλατόλας.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Αποχώρησε ο Α. Μπέκιος από τη nova

“Διαζύγιο” στη nova. Ο Ανδρέας Μπέκιος, διευθυντής των αθλητικών καναλιών της nova αποτελεί παρελθόν για την εταιρεία συνδρομητικής τηλεόρασης, μετά από 3,5 χρόνια συνεργασίας.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Απώλειες στην ΕΡΤ από το ανταποδοτικό

Εντός των ημερών ξεκινάει η διαδικασία υφαρπαγής του ανταποδοτικού τέλους από την ΕΡΤ στη ΛΑΓΗΕ ΑΕ. Η ΕΡΤ με βάση την υπουργική απόφαση που υπεγράφη τον Αύγουστο θα χάσει μόνο το 2012 το 25% των εσόδων της από το ανταποδοτικό τέλος που ανήλθε πέρυσι σε περίπου 300 εκατ. ευρώ. Όμως, όπως έχουμε ήδη ξαναγράψει, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του εξαμήνου επειδή ο κόσμος δεν έχει χρήματα να πληρώσει και το λογαριασμό του ηλεκτρικού και το ΕΤΗΔΕ, οι απώλειες της ΕΡΤ στο ανταποδοτικό τέλος ανήλθαν σε 30 εκατ. ευρώ! Με αυτή την προοπτική και με το βάρος της κοινής υπουργικής απόφασης είναι πολύ πιθανό να είχε τα κέρδη των 55 εκατ. ευρώ που προϋπολόγιζε η διοίκηση των Σ. Στεφάνου,, Λ. Ταγματάρχη. Για την ιστορία σημειώνει πως ο Η. Μόσιαλος είχε αρνηθεί να υπογράψει την απόφαση μεταφορά του ανταποδοτικού τέλος στη ΛΑΓΗΕ ΑΕ.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=23432#more-23432

ΕΡΤ: Αποτελέσματα συνεδρίασης του ΔΣ υπ’ αριθμ. 1059

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΣ ΕΡΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε., στην υπ’ αριθμ. 1059 συνεδρίασή του (Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012), ασχολήθηκε με τα ακόλουθα θέματα:

Ενημερώθηκε για το θέμα που προέκυψε μετά την αφαίρεση συγκεκριμένης σκηνής από το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΝΤΑΟΥΝΤΟΝ» (Downton Abbey) και για την αντιμετώπιση του ζητήματος από έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα.

Ενημερώθηκε για το θέμα που προέκυψε με την κυρία Έλλη Στάη, καθώς και για την παρουσίαση από αυτήν του κεντρικού δελτίου Ειδήσεων της ΝΕΤ, από σήμερα Δευτέρα 22 Οκτωβρίου.

Ενέκρινε την τροποποίηση της ΑΔΣ 1015/20.9.11, Θ. 9ο « Έγκριση ανανέωσης της εκπομπής ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ», με την οποία το κόστος της εκπομπής μειώνεται κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Ενέκρινε την τροποποίηση της Α.Δ.Σ. 1003/24.5.11, Θ. 1ο «Συμμετοχή της ΕΡΤ Α.Ε. στην παραγωγή της ταινίας μικρού μήκους ‘ΧΑΜΟΜΗΛΙ’» ως προς το ποσοστό συμμετοχής της ΕΡΤ.

Ενέκρινε την τροποποίηση της Α.Δ.Σ. 1037/3.4.12, Θ. 7ο «Συμμετοχή της ΕΡΤ Α.Ε. στην παραγωγή της κινηματογραφικής ταινίας με τίτλο ‘ΑΜΝΗΣΤΙΑ’», όσον αφορά στα ποσοστά κυριότητας και εμπορικής εκμετάλλευσης της παραγωγής από την ΕΡΤ.

Αποφάσισε τη ματαίωση του Διεθνούς Διαγωνισμού αρ. 1480/12 σχετικά με την «Προμήθεια εξοπλισμού για την επέκταση του κέντρου διάσωσης και αποκατάστασης αρχειακού υλικού και προμήθεια λογισμικού» και την επανάληψή του, χωρίς τροποποίηση των όρων και των τεχνικών προδιαγραφών για ευρύτερη συμμετοχή.

Ενέκρινε την προμήθεια πομπών FM ισχύος 500 W (30 τεμάχια), 2KW (12 τεμάχια) και 5 KW (5 τεμάχια), μέσω Ανοικτού Διεθνούς Διαγωνισμού.

Ενημερώθηκε για τη διακοπή της εκπομπής του αναλογικού σήματος και την έναρξη της ψηφιακής μετάδοσης από το κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη, στις 14 Δεκεμβρίου 2012 και ώρα 03:00. Η αλλαγή αφορά στους νομούς Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Κιλκίς, Πιερίας και Ημαθίας, καθώς και μέρος του νομού Χαλκιδικής

Ενέκρινε την καταβολή αποζημίωσης σε υπάλληλο της ΕΡΤ Α.Ε., το όχημα του οποίου υπέστη ζημιά κατά τη διάρκεια υπηρεσιακής μετακίνησης.

10. Ενέκρινε την τροποποίηση της Α.Δ.Σ. 1031/9.2.12, Θ. 15ο «Απασχόληση συνταξιούχων». Με την τροποποίηση, προβλέπεται ότι οι συνταξιούχοι προσλαμβάνονται στην ΕΡΤ Α.Ε., υποχρεούνται να το δηλώνουν στον φορέα (ή στους φορείς) από τον οποίο συνταξιοδοτούνται, προκειμένου να γίνεται η εκ του Νόμου προβλεπόμενη αναστολή ή περικοπή της συντάξεώς τους, ενώ από την ΕΡΤ Α.Ε. θα λαμβάνουν το υπόλοιπο του συμφωνηθέντος μισθού τους.

11. Ενέκρινε την εκτέλεση δικαστικής απόφασης.

12. Απέρριψε τις προσφορές των συμμετεχουσών εταιρειών και ματαίωσε τα αποτελέσματα του ανοικτού διαγωνισμού 1483/12 σχετικά με την ασφάλιση του προσωπικού της ΕΡΤ Α.Ε. Επίσης, αποφάσισε τη διενέργεια Ανοικτού Επαναληπτικού Διαγωνισμού για το ίδιο θέμα.

13. Αποφάσισε τη σύσταση τριμελούς επιτροπής για την καταγραφή των εκκρεμών ζητημάτων με την εταιρία Forthnet – Nova και την πρόταση λύσεων για την άρση τους.

14. Ενέκρινε την τροποποίηση της Α.Δ.Σ. 1033/29.2.12, Θ 4ο «Τροποποίηση της Α.Δ.Σ. 986/7.12.10, Θ.5ο: Έγκριση πρακτικής άσκησης φοιτητών ΑΕΙ και σπουδαστών ΤΕΙ». Με την τροποποίηση εξουσιοδοτείται ο Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού να υπογράφει τα αναγκαία έγγραφα.

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Βούτση για την ΕΡΤ

Θέμα: Σχετικά με την απαράδεκτη πολιτική, που προκαλεί φαινόμενα χειραγώγησης, αναξιοκρατία και γενικευμένη απαξίωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης

Σε πλήρη αντίθεση, με όσα δημοσίως έχετε υποστηρίξει και με όσα δεσμευτήκατε εσείς και η νέα ηγεσία της ΕΡΤ στη σχετική ακρόαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις που κατατείνουν τόσο στην απαξίωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όσο και στην ευθεία χειραγώγηση του ενημερωτικού και ειδησεογραφικού τομέα της από τη μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση.

Τα γεγονότα συνιστούν, δυστυχώς, αψευδείς μαρτυρίες για την ακολουθούμενη πολιτική και για τις δραματικές συνέπειες τόσο στην ποιότητα και το κύρος του προγράμματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης όσο και για τις εργασιακές σχέσεις, την αξιοποίηση και την εξασφάλιση μέσα σε συνθήκες κρίσης του ικανότατου, κατά κοινή ομολογία, προσωπικού της ΕΡΤ. Ήταν προφανώς σε γνώση των πολιτικών και των λοιπών αρμοδίων η πρωτοφανής υπεξαίρεση του 25% του ανταποδοτικού τέλους, που συνιστά μείωση κατά 75 εκ. ευρώ ετησίως. Σε αυτό το περιβάλλον μάλιστα έγινε ένα όργιο προσλήψεων με παχυλούς μισθούς, κι ενώ ήδη είχαν διώξει 350 χαμηλά αμειβόμενους και σκληρά εργαζόμενους συμβασιούχους της ΕΡΤ.

Αυτή καθεαυτή η διοίκηση και η στελέχωση της ΕΡΤ αποτελεί μνημείο μη αξιοκρατικής διαδικασίας στο βαθμό που ολοκληρώθηκε μέσω της «μοιρασιάς» των πόστων ανάμεσα στα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης.

Ως συμπλήρωμα, αλλά και ως φυσικό αποτέλεσμα μιας τέτοιας νοοτροπίας «ιδιοκτησίας» και χειραγώγησης της ΕΡΤ από την παρούσα κυβέρνηση, είναι σε όλους φανερή η απολύτως μεροληπτική υπέρ των μνημονιακών πολιτικών κάλυψη της ειδησεογραφίας και των πάσης φύσεως ενημερωτικών εκπομπών.

Για όλα τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Αν πρόκειται να λάβει και ποια μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοκρατίας και την αναβάθμιση και αξιοποίηση του άξιου δυναμικού της ΕΡΤ Α.Ε.,

2. Ποια μέτρα και ποια πολιτική θα αναληφθούν, έτσι ώστε η δημόσια ραδιοτηλεόραση να παίξει τον πραγματικό ρόλο της μέσα σε ένα περιβάλλον άκρως προνομιακό για τα διαπλεκόμενα ιδιωτικά ΜΜΕ και μέσα σε μια πολιτική συγκυρία που ο λαός μας υφίσταται πολλαπλά δεινά και η ενημέρωση μέσα από τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας αναδεικνύεται σε πρωταρχική ανάγκη αλλά και υποχρέωση προς τους πολίτες.

Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Βούτσης

Δ. Τρίμης: Η εισήγηση του στο Μεικτό Συμβούλιο

Η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη καταστροφή και ο κλάδος μας είναι από τους πρώτους που χτυπήθηκαν -και έχει χτυπηθεί ιδιαίτερα σφοδρά. Είναι μια καταστροφή που ξεκίνησε από την οικονομία αλλά τώρα έχει εξελιχθεί και σε κοινωνική και σε πολιτική και σε ηθική καταστροφή.

Σε αυτό το αβέβαιο και ακραίο κλίμα, πιστεύω ακράδαντα ότι ο μόνος τρόπος οχύρωσης είναι ο συντονισμός όχι μόνο με όλα τα σωματεία του Τύπου αλλά και με τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές και κοινωνικές οργανώσεις ώστε να αντισταθούμε στα μνημόνια -που παράγουν φόβο και φτώχεια-, να αντισταθούμε στην επιμήκυνση αυτής της κατάστασης, που μοιάζει να μην έχει τέλος και, σε ό,τι αφορά σε εμάς τους δημοσιογράφους, πρέπει να αντιστεκόμαστε στο «κούρεμα» της ενημέρωσης και στη χειραγώγηση των Μέσων. Αυτό το τελευταίο το οφείλουμε στον εαυτό μας αλλά πρώτα και κύρια σε ολόκληρη την κοινωνία, που απαιτεί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να επιτελέσουμε σωστά το ρόλο μας, με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας –τον οποίο τα αφεντικά
των ΜΜΕ έχουν κατακουρελιάσει.

Αυτό που θα πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα είναι η κατάρρευση της επιρροής στην πραγματική κοινωνία των καθιερωμένων μέσων ενημέρωσης που καταγράφεται στις έρευνες της κοινής γνώμης. Ο κλάδος κινδυνεύει να πέσει σε ανυποληψία εξαιτίας της χειραγώγησης -που ασκούν στην ενημέρωση οι ιδιοκτήτες των μέσων-, της κυβερνητικής παρέμβασης στη δημόσια ραδιοτηλεόραση -που τη συρρικνώνει υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων και επαναφέρει το πιο άθλιο πελατειακό σύστημα προσλήψεων-, αλλά και της ατομικής διαφθοράς ορισμένων συναδέλφων μας που βρίσκονται σε pay-roll ιδιωτικών συμφερόντων. Το διαδίκτυο έχει επιτρέψει τη δημιουργία πολλών ανώνυμων blog, με σκοτεινούς στόχους, που εκμεταλλεύονται την ανυποληψία αυτή. Φαινόμενα, που προϋπήρχαν και προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε, τίθενται πλέον εκτός ελέγχου, στο περιβάλλον της κρίσης και της γενικευμένης αυθαιρεσίας, που αυτή έχει δημιουργήσει.

Ο δημόσιος διάλογος υποβιβάστηκε, τα μέσα ενημέρωσης χειραγωγήθηκαν από τους υποστηρικτές του Μνημονίου και έθεσαν εκβιαστικά διλήμματα στους πολίτες, εμποδίζοντάς τους για υπερβολικά μεγάλο διάστημα να έχουν επαρκή πρόσβαση σε όλες τις απόψεις και ουσιαστική, αντικειμενική ενημέρωση. Οι πολίτες φοβισμένοι αποφεύγουν την ουσιαστική, δημοκρατική συμμετοχή τους στις εξελίξεις που τους αφορούν. Τελικά η κοινωνία πολώθηκε στον …καναπέ της. Ως πότε όμως;

Εμείς ως δημοσιογράφοι αλλά και ως πολίτες αυτής της χώρας, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ψηλά το κεφάλι και να δώσουμε διεξόδους. Αλλά οι διέξοδοι, και, όπως καταλαβαίνετε συνάδελφοι δεν αναφέρομαι μόνο στο δικό μας κλάδο, πρέπει να είναι στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι λανθασμένες και καταστροφικές πολιτικές του μνημονίου είναι πλέον ολοφάνερες και πρέπει να αντιστραφούν. Το δυστύχημα είναι ότι αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία εμφανίζονται ότι μπορούν να εγγυηθούν την έξοδο από την κρίση. Και επιμένουν σε μία θεραπεία που έχει πλέον αποδειχτεί ότι είναι εντελώς λάθος. Είναι λάθος στην ίδια τη σύλληψή της. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Παράγεται φτώχεια, ανεργία, ύφεση. Η ανεργία αγγίζει το 30%, φτάνουμε στο 1,5 εκατομμύριο φτωχά νοικοκυριά, η ύφεση σύντομα θα αγγίξει το 25% αθροιστικά. Πάμε στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, είμαστε βυθισμένοι στην ανομία και στη μαύρη οικονομία.

Όταν έχουμε τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας, ανασφάλιστης εργασίας, ανασφάλιστων ανθρώπων, όταν μιλάμε για ουσιαστική διάλυση του κοινωνικού κράτους, το πρώτο θέμα στην ατζέντα θα έπρεπε να είναι η κοινωνική προστασία. Γι’ αυτό προσωπικά επιμένω στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεν βγαίνει διαφορετικά αυτή η περίοδος. Η κρίση είναι βαθιά, δεν θα γίνουν θαύματα και εκείνο που μένει να γίνει είναι να πάμε με δημοκρατία και με κοινωνική δικαιοσύνη σε μία έξοδο.

Το πλήγμα στον κλάδο μας χαρακτηρίζεται από μεγάλη βιαιότητα. Πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει αφήνοντας άνεργους ένα πολύ μεγάλο αριθμό συναδέλφων μας και συνήθως χωρίς καν να καταβάλλονται οι νόμιμες αποζημιώσεις. Επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης κλείνουν και ξανανοίγουν με άλλη νομική μορφή, παραβιάζοντας κάθε έννοια νομιμότητας και εκβιάζοντας την συναίνεση των συναδέλφων μας, που βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, απειλούμενοι από την ανεργία. Η ΕΣΗΕΑ παρέχει κάθε συνδικαλιστική και νομική βοήθεια σε αυτές τις περιπτώσεις. Προσπαθούμε να βοηθάμε και με οικονομικές ενισχύσεις τους πιο φτωχούς.

Οι απολύσεις και οι μειώσεις των μισθών σε όσα μέσα ενημέρωσης συνεχίζουν να υφίστανται, είναι αλλεπάλληλες, εκβιαστικές, άνισες και απατηλές. Η εργοδοσία και η διεύθυνση ξεκινούσαν με προτάσεις για μειώσεις των μισθών προκειμένου, έλεγαν, να αποφευχθούν οι απολύσεις. Εκβίασαν ώστε να αποσπάσουν την ατομική συναίνεση των εργαζόμενων, αποφεύγοντας ουσιαστικά και τορπιλίζοντας κάθε διαπραγμάτευση σε συλλογικό επίπεδο με την ΕΣΗΕΑ. Και στη συνέχεια προχώρησαν σε απολύσεις. Και ξανά μειώσεις μισθών και ξανά απολύσεις. Και φυσικά με πλήρη αδιαφάνεια. Γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι μειώσεις επιβλήθηκαν σε όλους, αν επιβλήθηκαν και στους κολλητούς της εργοδοσίας αφού δεν έχουμε πρόσβαση στα λογιστήρια και τα μαύρα ταμεία των εργοδοτών.

Η επερχόμενη κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών απειλεί με κλείσιμο τις μικρότερες εφημερίδες που εξαρτώνται σε υψηλό βαθμό από αυτές, με κίνδυνο να χαθούν και άλλες θέσεις εργασίας.

Τα νέα μέσα ενημέρωσης, που κατά περίπτωση δημιουργούνται, είναι βεβαίως καλοδεχούμενα, είτε έχουν παραδοσιακή μορφή είτε πρόκειται για επέκταση των παλαιών μέσων στο διαδίκτυο, είτε πρόκειται για αποκλειστικά διαδικτυακά εγχειρήματα. Ωστόσο, όλα αυτά γίνονται σε ένα περιβάλλον θεσμικού κενού, τόσο στα ζητήματα των αμοιβών και των εργασιακών σχέσεων, όσο και της ασφάλισης.

Σήμερα, όποιος έχει ακόμη τη δουλειά του ή βρίσκει μια καινούρια, ζει σε μια τρομερή ανασφάλεια γιατί δεν ξέρει για πόσο και με τι όρους θα την έχει.

Υποχρεωθήκαμε να αντιδράσουμε σε αυτήν την κατάσταση, στις απολύσεις και τις βίαιες μειώσεις των αποδοχών μας, με απεργίες τόσο σε όλο τον κλάδο όσο και στοχευμένες στα μέσα ενημέρωσης όπου η εργοδοσία δημιουργούσε προβλήματα. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια μεταξύ των συναδέλφων επειδή χάνονται μεροκάματα σε αυτές τις δύσκολες και πιεστικές συνθήκες. Ωστόσο οφείλουμε να συμμετέχουμε σε όλες τις γενικές απεργίες των εργαζομένων της χώρας και για έναν επιπλέον λόγο: γιατί πρέπει να επανασυμφιλιωθούμε με την κοινωνία, από την οποία δυστυχώς έχουμε αποξενωθεί και με δική μας ευθύνη. Η ΕΣΗΕΑ πλέον έχει υιοθετήσει τη λογική ότι την ημέρα που απεργούν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι εμείς προβάλουμε την απεργία τους και τα αιτήματά τους και κάνουμε μόνο στάση εργασίας, η οποία συνοδεύεται αποκλειστικά από απεργιακό ρεπορτάζ. Τα Μέσα Ενημέρωσης οφείλουν να δίνουν φωνή στους ανθρώπους της εργασίας και στα αιτήματά τους.

Βεβαίως πρέπει να κάνουμε κλαδικές απεργίες όταν πρέπει να αμυνθούμε σε επιθέσεις που πλήττουν συνολικά τον κλάδο μας, όπως είναι η επίθεση στα ασφαλιστικά μας ταμεία και φυσικά στοχευμένες απεργίες σε συγκεκριμένα μέσα όποτε αυτό απαιτείται και φυσικά όποτε έχουμε τους ανθρώπους μαζί μας.

Είναι αλήθεια ότι παρά τις κινητοποιήσεις μας έχουμε μέχρι τώρα μικρά αποτελέσματα, γιατί το πρόβλημα δεν είναι κλαδικό, είναι πολιτικό, είναι κεντρικό, είναι τελικά ευρωπαϊκό. Ωστόσο και αυτά τα μικρά αποτελέσματα, οι μικρές νίκες όπου τις πήραμε, και υπήρχαν αρκετές τέτοιες, είναι πολύτιμες σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία. Είναι αυτές οι μικρές νίκες, που μας επιτρέπουν ακόμη να κρατούμε το κεφάλι ψηλά, να δείχνουμε ότι δεν έχουμε παραδοθεί.

Το μνημόνιο έπληξε με πολλούς τρόπους την κοινωνική ασφάλιση γενικά στη χώρα μας αλλά και ειδικά τον κλάδο μας, με την ιδιαιτερότητα που έχουν τα ταμεία μας. Υπολογίζουμε ότι κουρεύτηκε κατά ενάμισι δισ. ευρώ το αποθεματικό του κύριου ταμείου σύνταξης (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και κατά κάπου 70 εκατ. ευρώ του επικουρικού (ΕΔΟΕΑΠ). Πράγμα που σημαίνει ότι εάν δεν υπάρξει ενίσχυση, όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Βενιζέλος την εποχή που προχώρησε στο PSI, τότε τα ταμεία τα δικά μας θα έχουν την τύχη και των υπολοίπων, δηλαδή, σε λίγα χρόνια θα έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα να δίνουν τις συντάξεις, να δίνουν τα φάρμακα, την περίθαλψη κ.λπ. Όπως είναι τα πράγματα, σε πέντε, έξι χρόνια, με την συνεχιζόμενη πτώση της διαφήμισης (αγγελιόσημο) και την εισφοροκλοπή δεν θα υπάρχει το ταμείο των δημοσιογράφων και το επικουρικό ταμείο φοβάμαι ότι έχει μικρότερο χρόνο ζωής και από αυτόν.

Όσον αφορά τα οικονομικά της ΕΣΗΕΑ προσπαθούμε με κάθε αποδεκτό τρόπο να μειώσουμε τις δαπάνες προκειμένου να ελευθερωθούν χρήματα για να στηρίξουμε τα άνεργα και άπορα μέλη μας. Προσωπικά πρότεινα την κατάργηση της υφιστάμενης, μικρής έστω, αποζημίωσης των μελών του Δ.Σ. και των Πειθαρχικών Συμβουλίων, ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα με ισχυρό συμβολισμό στους συναδέλφους μας. Δυστυχώς η πρόταση μου δεν υπερψηφίστηκε από το ΔΣ.

Ένα ερώτημα που τίθεται από πολλούς συναδέλφους είναι γιατί δεν έγιναν νέες συλλογικές συμβάσεις μετά την λήξη των παλαιών. Η απάντηση είναι πολύ απλή. Για να γίνουν συλλογικές συμβάσεις πρέπει να υπάρχει διάθεση και από τις δύο πλευρές. Και τέτοια διάθεση σαφέστατα δεν υπήρξε από τους εργοδότες, οι οποίοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να προκαλούν καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση και πάνω απ’ όλα να μην πληρώσουν ούτε δεκάρα από τα κέρδη που μάζεψαν τα προηγούμενα χρόνια και τώρα έχουν φυγαδεύσει στις τράπεζες του εξωτερικού. Η συμμετοχή τους στις συναντήσεις μας ήταν εικονική γιατί παράλληλα προωθούσαν στην κυβέρνηση και την Τρόικα τις θεσμικές παρεμβάσεις που άφηναν τους εργαζόμενους του κλάδου μας όπως και συνολικά στη χώρα μας απροστάτευτους και χωρίς συλλογική εκπροσώπηση απέναντι στους εργοδότες. Και πετύχαιναν να παίρνουν τις ρυθμίσεις που ήθελαν, ενώ προηγουμένως έπαιζαν θέατρο ότι δήθεν διαπραγματεύονται. Αυτή είναι η πραγματικότητα και μόνο όποιος δεν θέλει να την δει, μπορεί να έχει άλλη γνώμη.

Θα κλείσω με λίγα λόγια για το όργανο στο οποίο συμμετέχουμε και συνεδριάζει αυτή τη στιγμή. Δυστυχώς η κρίση του κλάδου προκαλεί ειδικές συνέπειες και στη λειτουργία του Μεικτού Συμβουλίου. Τα φυσικά και ψυχικά όριά σας εξαντλούνται από την καθημερινή πίεση που σας ασκείται, έχουμε το πρωτόγνωρο φαινόμενο να απολύονται εκπρόσωποι από τα μέσα ενημέρωσης που εργάζονται, παρά την προστασία που τους προσφέρει το καταστατικό μας, έχουμε νέα μέσα ενημέρωσης που δημιουργούνται και τα οποία δεν έχουν εκλέξει εκπρόσωπο και έχουμε μέσα ενημέρωσης που έχουν πάψει να λειτουργούν με περίεργους τρόπους, χωρίς να έχουν κλείσει ακριβώς, αφήνοντας τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους τους σε μια γκρίζα ζώνη. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε συχνά πρόβλημα να συμπληρώσουμε την προβλεπόμενη απαρτία. Παρόλο που το καταστατικό το περιορίζει σε συμβουλευτικό ρόλο με εξαιρετικά περιορισμένες αποφασιστικές αρμοδιότητες, το Μεικτό Συμβούλιο είναι κατά τη γνώμη μου ένα πολύ σημαντικό όργανο καθώς επιτρέπει τον καλύτερο συντονισμό, την επαγρύπνηση και την κινητοποίηση όλων των συναδέλφων. Για αυτό θα παρακαλέσω να μας μεταφέρετε τις απόψεις σας και τις απόψεις των συναδέλφων στα μέσα που εργάζεστε για την προοπτική ανασύνταξης της Ένωσης και αντεπίθεσης του κλάδου, στο δύσκολο επόμενο διάστημα. Είναι ζήτημα επιβίωσης των συναδέλφων μας, της δημοσιογραφίας και της δημοκρατίας.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/?p=23398#more-23398

ΕΣΗΕΑ: «Κατασκευασμένη πληροφορία η οπλοφορία δημοσιογράφου»

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει το περιστατικό και κάνει λόγο για διασυρμό και ηθική βλάβη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με ανακοίνωσή του καταγγέλλει με τον πλέον έντονο τρόπο κατασκευασμένη πληροφορία, που παρουσιάστηκε ως δήθεν είδηση με μαζική αναπαραγωγή στο διαδίκτυο, αλλά και σε ΜΜΕ, καθώς και με σχόλια σε ανώνυμα blogs .

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ:

«Η σχετική διαρροή ήθελε τη συνάδελφο Βασιλική Πρέντζα να οπλοφορεί την ώρα που έκανε ρεπορτάζ μαζί με τους τεχνικούς του Τ/Σ «ALPHA» στους χώρους των Δικαστηρίων. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι τη μέρα της τσιγγάνικης βεντέτας, που είχε σαν αποτέλεσμα την εν ψυχρώ εκτέλεση κατηγορουμένου μέσα στα Δικαστήρια, αστυνομικά όργανα θεώρησαν ότι ασκούν τα καθήκοντά τους και μέσα στη γενική αναστάτωση, που προκάλεσε η τραγική αυτή εξέλιξη, προέβησαν, ύστερα από ανώνυμη καταγγελία, στην προσαγωγή του τηλεοπτικού συνεργείου του Τ/Σ «ALPHA» μαζί με τη συνάδελφο στο Α.Τ. Κυψέλης.

Και αυτό, παρά τη διαπίστωση των εισαγγελικών αρχών ότι δεν υφίσταται κανένα απολύτως θέμα και οι οποίες παρενέβησαν για την άμεση απελευθέρωση των συναδέλφων. Η εξέλιξη, όμως, αυτή με την κατάλληλη διαρροή, μεταμφιέστηκε σε «είδηση».

Το αποτέλεσμα είναι η συνάδελφος να διασυρθεί, να υποστεί τεράστια ηθική βλάβη και να στοχοποιηθεί επικίνδυνα από τις πηγές των δημοσιευμάτων, τις πρακτικές που ακολούθησαν και την πρωτοφανή αναπαραγωγή, χωρίς ούτε ένας από τους συντάκτες των κειμένων να μπει στον κόπο να επικοινωνήσει μαζί της ή να διασταυρώσει τη δήθεν πληροφορία, όπως οφείλουν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καυτηριάζει την πρωτοφανή αυτή στάση των εντεταλμένων οργάνων, τα οποία αντί να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των θεσμών στα Δικαστήρια εστράφησαν στον «εύκολο στόχο», που ήταν το ρεπορτάζ των συγκεκριμένων συναδέλφων.

Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει, ότι είναι αποφασισμένη να προασπίσει το δικαίωμα της κοινής γνώμης στην υπεύθυνη ενημέρωση, σε κάθε περίπτωση την απρόσκοπτη πραγματοποίηση του δημοσιογραφικού έργου και την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας».

Για την Αγάπη και μόνο προς τον εργοδότη σου…

Της Ματίνας Παπαχριστούδη

(αναδημοσίευση από το “Δρόμο της Αριστεράς”)

Το πάθημα της Ελευθεροτυπίας δεν έγινε μάθημα στο χώρο των ΜΜΕ και του δημοσιογραφικού κλάδου. Εδώ που τα λέμε ούτε το παράδειγμα της κατάρρευσης του Alter. Ούτε καν το νεότερο, κάπως διαφορετικό, της ΙΜΑΚΟ του Πέτρου Κωστόπουλου.

Από κοντά και τα παθήματα-μαθήματα των πολλών διαφημιστικών εταιριών που έπεσαν σαν χάρτινος πύργος εντός των golden τειχών στην κινητήρια διαπλοκή λειτουργίας Μέσων, σχέσεων με το Δημόσιο και απαξίωσης της δημοσιογραφίας και των ανθρώπων της.

Επόμενη φάση στα μεγάλα ΜΜΕ, μετά τις μειώσεις, τις περικοπές, τη στάση πληρωμών και τις απολύσεις, το τέλος των μισθών. Με τη μια ή την άλλη μορφή. Νομίζετε ότι υπερβάλλουμε; Κι όμως, αυτό ειπώθηκε στα πολύ σοβαρά στο συγκρότημα Αντώνη Λυμπέρη. Στο οποίο οι εργαζόμενοι στα δεκάδες περιοδικά του, των «χρυσών» τίτλων του εξωτερικού, έχουν μήνες να δουν πληρωμή μισθού. Το νεότερο, λοιπόν, είναι ότι όποιος θέλει λεφτά θα τα έχει μόνο με μπλοκάκι! Χωρίς διευκρίνιση αν πρόκειται για δεδουλευμένα χρωστούμενα ή αν πρόκειται για τη συνέχιση της εργασίας τους στα περιοδικά τα οποία συνεχίζουν την έκδοση τους. Λογικό, αφού οι πιθανοί μνηστήρες για την εξαγορά τους καραδοκούν να τα αποκτήσουν έναντι πινακίου φακής. Ή δωρεάν, ακόμη καλύτερα. Με αντάλλαγμα να προφυλάξουν τον εκδότη ως φυσικό πρόσωπο από πιθανές διώξεις όσων στραφούν εναντίον της εκδοτικής εταιρίας του. Γνωστή η τακτική πια από άλλες περιπτώσεις εκδοτών που «έπνιξαν» τις εκδοτικές εταιρίες και τα Μέσα τους.

Εκδοτικές, διαφημιστικές εταιρίες καταρρέουν σιωπηλά ή με πάταγο. Τα Μέσα όμως που κατέχουν, τίτλοι ή δραστηριότητες, συνεχίζουν να εκδίδονται και να παρέχονται από άλλες εταιρίες, από διαφορετικούς ή τους ίδιους τους εκδότες-διαφημιστές. Μόνο από τους απλήρωτους εργαζόμενους δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν τα δεκάδες πια των παραδειγμάτων στο χώρο των Media. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι βαθιά αλλοτριωμένοι στο σύστημα λειτουργίας των ΜΜΕ, ελπίζουν πως θα διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους έναντι της απλήρωτης εργασίας. Στην ουσία ελπίζουν πως θα διατηρήσουν τη θέση ισχύος που είναι σύμφυτη με τη δημοσιογραφική λειτουργία. Ή στη χειρότερη περίπτωση, επιλέγουν συνειδητά να στηρίξουν τους επιχειρηματίες-εκδότες προσδοκώντας πως η σωτηρία των αφεντικών θα φέρει όφελος για τους ίδιους. Όχι πια σε golden αμοιβές, αλλά σε επιπλέον ισχύ εξουσίας ή σε μια πιθανή δεύτερη-τρίτη θέση εργασίας.

Παράλληλα με τις εξελίξεις στο εκδοτικό συγκρότημα Λυμπέρη στο οποίο ο ίδιος ο εκδότης φρόντισε ήδη να φτιάξει δυο ή τρεις νέες μικρές εταιρίες, ετοιμάζεται να σκάσει νέο κανόνι στη διαφημιστική αγορά μεγάλης διαφημιστικής εταιρίας που επίσης έχει απλήρωτους για μήνες τους εργαζόμενους της. Η εμπειρία στο χώρο της διαφήμισης είναι πολύτιμη για τους ιδιοκτήτες. Μέχρι σήμερα από όσα λουκέτα έχουν μπει, δεν άνοιξε ρουθούνι… Οι εργαζόμενοι έχασαν τα λεφτά των αποζημιώσεων τους, ορισμένοι από τους τυχερούς αντάλλαξαν τη σιωπή τους με μια νέα θέση εργασίας στις νέες εταιρίες των διαφημιστών. Που φυσικά συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες με διαφορετικό κέλυφος και με τις ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Με συνθήκες οι οποίες τους οδήγησαν στην κατάρρευση!

Αυτά δεν είναι τα μόνα παραδείγματα επικείμενων λουκέτων. Στο βάθος και απόλυτα εξαρτώμενα από τις πολιτικές-οικονομικές εξελίξεις, σε κυβέρνηση και τράπεζες, κυοφορούνται οι δραματικές εξελίξεις στα τρία μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ: τον ΔΟΛ, τον «Πήγασο» του Μπόμπολα και το Mega των διαπλεκόμενων εκδοτών. Περιμένοντας την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το Νοέμβριο σχεδιάζουν τις ενέργειες τους σε επιχειρηματικό πεδίο. Με απολύσεις, περικοπές, συγχωνεύσεις δραστηριοτήτων, μεταβιβάσεις και ό,τι άλλο παρέχει το θεσμικό εταιρικό οπλοστάσιο. Το βέβαιο είναι ότι τα Μέσα τους θα διατηρηθούν. Για τους εργαζόμενους τους, δημοσιογράφους, τεχνικούς και διοικητικούς, δεν υπάρχει καμία τέτοια βεβαιότητα.

Πηγή: http://greektv-com.blogspot.gr/2012/10/blog-post_23.html#more

Οι καλοπληρωμένοι της ΕΡΤ

«Για το ΠΑΣΟΚ τι να σας πω; Για το ήθος της εξουσίας του; Πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με ένα κόμμα που όλο του το είναι το έχει στηρίξει στον κρατισμό; Αλλά πάνω απ’ όλα πώς μπορώ εγώ να συνεργαστώ με ανθρώπους που έχω στείλει στον Εισαγγελέα;»

Σίμος Κεδίκογλου, 3 Μαΐου 2012,
από την προεκλογική ομιλία
του στην Χαλκίδα

Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Κι όμως, ο σημερινός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος για τα θέματα των ΜΜΕ, κατόρθωσε, μέσα στους μήνες που ακολούθησαν, να διαψεύσει και τις 46 λέξεις που διαβάσετε παραπάνω. Και συνεργάστηκε (άψογα) με το ΠΑΣΟΚ «για τη σωτηρία της χώρας» και ενίσχυσε τον κρατισμό. Για τη Ν.Δ., άλλωστε, ο «κρατισμός» μπορεί να αποτελεί έννοια αντίθετη από την πολιτική φιλοσοφία του κόμματος, όχι όμως όταν το ίδιο το κόμμα βρίσκεται στην εξουσία και μπορεί να βολέψει τα… δικά του παιδιά.

Στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου παρουσιάσαμε μερικά μόνο παραδείγματα από τις προσλήψεις της τρικομματικής συγκυβέρνησης στην ΕΡΤ με μισθούς που μπορεί να μην αγγίζουν εκατομμύρια ευρώ, εξυπηρετούν όμως τους ημετέρους φίλους των παρατάξεων, δημιουργώντας ένα στρατό στελεχών έτοιμο για την προπαγάνδιση των κυβερνητικών θέσεων της τρόικας εσωτερικού.

Συνεχίζοντας την έρευνα για τα χιλιάρικα που «σφυρίζουν» πάνω από τα κεφάλια των 300 συμβασιούχων της ΕΡΤ που αγωνιούν για ένα μισθό, φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας λίστα με 28 προσλήψεις (από τις 21 Αυγούστου μέχρι και τις 17 Σεπτέμβρη) συνολικού μηνιαίου κόστους 89.994 ευρώ μεικτών αποδοχών χωρίς τα δώρα. Δηλαδή, 995.928 ευρώ μεικτές αποδοχές, χωρίς τα δώρα, για την τηλεοπτική σεζόν που διανύουμε!

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ημερομηνίες των προσλήψεων αποδεικνύουν πως οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα δεν έχουν απαγορευτεί λόγω της καθυστερημένης εκταμίευσης της δόσης, όπως οι ίδιοι ισχυρίζονται. Αντιθέτως, «λεφτά υπάρχουν» και για τη Ν.Δ., αρκεί να εισρέουν στα πορτοφόλια των ημετέρων την ώρα που τα νέα μέτρα των περικοπών και των απολύσεων οριστικοποιούνται από τους Σαμαρά-Βενιζέλο-Κουβέλη και η ανάγκη της χειραγώγησης της κοινής γνώμης είναι επιτακτική.

19 στελέχη με 50 χιλιάδες ευρώ

Πάνω στα συντρίμμια της ελληνικής κοινωνίας, λοιπόν, όπου μια θέση εργασίας είναι το ζητούμενο, ο Σίμος Κεδίκογλου, παρέα με τα άλλα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, άνοιξαν το μπαούλο των ρουσφετιών και τις πύλες της ΕΡΤ, δημιουργώντας μια νέα φουρνιά στελεχών. Αυτή των Ειδικών Θέσεων, των Ιδιαιτέρων Γραμματέων και των Ειδικών Συμβούλων. Αλήθεια, πόσοι συμβασιούχοι των 1.000 ευρώ θα μπορούσαν να μονιμοποιηθούν και να προσφέρουν στην πραγματική ενημέρωση της κοινωνίας στη θέση των ρουσφετιών;

Διαβάζοντας τη λίστα που αποκαλύπτει σήμερα ο Δρόμος της Αριστεράς (διαθέτουμε τα πλήρη στοιχεία, αλλά δημοσιεύουμε τα αρχικά των ονομάτων) παρατηρεί κάποιος πως μόνο 19 στελέχη σε θέσεις όπως γραμματείς, συνεργάτες, ειδικοί σύμβουλοι και προσωπικό ειδικών θέσεων κοστίζουν το μήνα σχεδόν 50.000 ευρώ μεικτά, χωρίς τα δώρα!

Πιο συγκεκριμένα: Ο γενικός διευθυντής Ενημέρωσης, Αιμίλιος Λιάτσος, έχει τρεις ιδιαιτέρες γραμματείς συνολικού κόστους 6.000 ευρώ μεικτά χωρίς τα δώρα. Τις Π.Γ. και Β.Α. με πρόσληψη από τις 17/9 ενώ η Α.Λ. υπέγραψε πρόσληψη την 1/10.

Ίδια -αν και λίγο πιο φθηνή- η κατάσταση και για τη στελέχωση του γραφείου του κ. Πέτρου Μάη, γενικού διευθυντή Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών. Τρεις οι ιδιαιτέρες γραμματείς και εδώ, με συνολικό κόστος μεικτών αποδοχών τις 4.950 ευρώ χωρίς τα δώρα. Οι Ι.Π. και Π.Μ. υπέγραψαν την πρόσληψή τους στις 17/9 με αποδοχές 1.944 και 1.350 ευρώ μεικτά αντίστοιχα, ενώ η Ε.Α. κατέφθασε στο ραδιομέγαρο στις 24/9 με μισθό 1.700 ευρώ μεικτά, πάντα χωρίς τα δώρα. Στις 9.500 χιλιάδες ευρώ ανέρχεται το κόστος της… γραμματειακής υποστήριξης του νέου διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ, κ. Νίκου Σίμου. Μόνο ο διευθυντής του Γραφείου του (Μ.Κ.) κοστίζει 3.500 ευρώ μεικτά, ενώ με 2.000 ευρώ αμείβονται η κάθε μία από τις τρεις γραμματείς του κ. Σίμου.

Στις 15.500 ευρώ ανέρχεται το κόστος 5 ειδικών συμβούλων εκ των οποίων η μία χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο εργασίας. Ο Χ.Στ., ειδικός λογιστικός σύμβουλος θα απολαμβάνει τα 4.000 ευρώ μεικτά, χωρίς τα δώρα, τουλάχιστον μέχρι τις 9 Αυγούστου. Ο Γ. Μπρ. ειδικός σύμβουλος Ψυχαγωγικού και Πολιτιστικού Προγράμματος τα 3.500 ευρώ μεικτά. Ο Μ.Ε. ειδικός σύμβουλος Πληροφορικής, αμείβεται από τις 17/9 με 3.000 ευρώ το μήνα όσα και ο Μ.Ρ., ειδικός σύμβουλος Επικοινωνίας. Επιπροσθέτως, στη 10η θέση της λίστας, συναντάμε τη Γ.Π. ως «ειδική σύμβουλο» και μισθό 2.000 ευρώ μεικτά, πάντα χωρίς τα δώρα.

«Μόλις» 14.000 ευρώ μεικτά το μήνα χωρίς τα δώρα κοστίζουν οι υπηρεσίες τεσσάρων προσλήψεων «Ειδικών Θεμάτων». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι 3 από τους 4 έχουν ακριβώς το ίδιο αντικείμενο εργασίας: «Υπεύθυνος Διοίκησης Έργου με αντικείμενο οργάνωση-προετοιμασία, συντονισμό, εποπτεία και παρουσίαση ενημερωτικών εκπομπών», ίδιο ύψος αποδοχών, 3.500 ευρώ μεικτά το μήνα χωρίς τα δώρα και ίδια ημερομηνία σύμβασης (21/8/2012-20/8/2013). Αυτό θα πει αξιοκρατία! Ο 4ος της… παρέας Μ.Κ. με αντικείμενο «Οργάνωση-προετοιμασία, συντονισμό, εποπτεία και παρουσίαση ενημερωτικών εκπομπών ΕΡΤ» προσελήφθη στις 17/9/2012 και θα αμείβεται επίσης με 3.500 ευρώ μεικτά το μήνα.

Ειδικές θέσεις… χρυσάφι

Στις 11.500 ευρώ το μήνα ανέρχεται το κόστος τριών προσλήψεων «Προσωπικού Ειδικών Θέσεων» με διάρκεια ενός έτος (21/8/2012-20/8/2013) για την «Οργάνωση, προετοιμασία και παραγωγής τηλεοπτικής κάλυψης σημαντικών γεγονότων πολιτικής αλλά και πολιτιστικής σημασίας». Πιο συγκεκριμένα ο σκηνοθέτης Β.Βλ. προσλήφθηκε με αμοιβή τις 4.000 ευρώ μεικτά χωρίς τα δώρα όσα και ο Γ.Ντ., ενώ στις 3.500 ευρώ η Χ.Αρμ. με αντικείμενο εργασίας «Οργάνωση, προετοιμασία και παραγωγή τηλεοπτικής κάλυψης γεγονότων πολιτικής σημασίας, εσωτερικής και διεθνούς επικαιρότητας στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας». Το ίδιο… μηνιάτικο εξασφάλισαν και οι Ειδικοί Σύμβουλοι Στ.Ο. (σε θέματα ραδιοφωνίας), Α.Λ. (προγράμματος ενημερωτικών εκπομπών) και ο Μ.Σ. (Προσωπικό Ειδικών Θεμάτων με αντικείμενο το συντονισμό για την κάλυψη όλου του αθλητικού ραδιοφωνικού υλικού κ.ά.).

Τα… ευτράπελα

Η μάχη των βυσμάτων, των ημετέρων και των δικών τους παιδιών ήταν -και εξακολουθεί να είναι- ιδιαίτερα σκληρή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι μερικά από τα ευτράπελα που παρουσιάζει η λίστα των προσλήψεων. Έτσι εντοπίζουμε τον αναπληρωτή διευθυντή Ειδήσεων Ε.Μπ. να κοστολογείται με περισσότερα χρήματα (4.000 ευρώ) από όσα ο διευθυντής Ειδήσεων (3.500 ευρώ)! Δηλαδή, όσα και ο Γ.Α. με πρόσληψη Ειδικών Θέσεων και καθήκοντα «Συντονιστή των ραδιοφωνικών προγραμμάτων NET FM και ΕΡΑ ΣΠΟΡ».

Άφαντος ο Κεδίκογλου

Όσα συμβαίνουν στην ΕΡΤ (και) μετά τις τελευταίες εκλογές και την υπουργοποίηση του Κεδίκογλου καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Νίκος Βούτσης. Στην ερώτησή του, ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος, κάνει λόγο για «απαράδεκτη πολιτική, που προκαλεί φαινόμενα χειραγώγησης, αναξιοκρατία και γενικευμένη απαξίωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», υπογραμμίζοντας πως «αυτή καθεαυτή η διοίκηση και η στελέχωση της ΕΡΤ αποτελεί μνημείο μη αξιοκρατικής διαδικασίας στο βαθμό που ολοκληρώθηκε μέσω της “μοιρασιάς” των πόστων ανάμεσα στα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης». Ο κ. Βούτσης ζητά να ενημερωθεί από τον υπουργό αν πρόκειται να λάβει και ποια μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοκρατίας και την αναβάθμιση και αξιοποίηση του άξιου δυναμικού της ΕΡΤ Α.Ε. και ποια μέτρα και ποια πολιτική θα αναληφθούν, έτσι ώστε η δημόσια ραδιοτηλεόραση να παίξει τον πραγματικό ρόλο της μέσα σε ένα περιβάλλον άκρως προνομιακό για τα διαπλεκόμενα ιδιωτικά ΜΜΕ.

Ακολουθώντας το μοντέλο Σαμαρά, ωστόσο, εξαφανισμένος από το ελληνικό Κοινοβούλιο από την πρώτη μέρα της πρωθυπουργίας του μέχρι σήμερα, ο Σίμος Κεδίκογλου αρνείται να απαντήσει, προτάσσοντας ως δικαιολογία τις ανειλημμένες υποχρεώσεις του στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικό είναι πως την Τρίτη, 16 Οκτωβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ακύρωσε την προγραμματισμένη για την Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου, συζήτηση της εν λόγω επίκαιρης ερώτησης, αναβάλλοντας για 2η φορά την υποχρέωσή του να απαντήσει. Είναι ξεκάθαρο πως η άρνηση του κ. Κεδίκογλου συνιστά ομολογία αποφυγής της απάντησης και της αντιμετώπισης των όσων συμβαίνουν στο ραδιομέγαρο, ποντάροντας στη κοινοβουλευτική διαδικασία που προβλέπει ότι κάθε κόμμα έχει τη δυνατότητα 6 επίκαιρων ερωτήσεων την εβδομάδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υποβολή της ερώτησης για τρίτη φόρα…

(Κάντε κλικ στην εικόνα για να την δείτε)

dromos_tis_aristeras_oikalopliromenoi_tis_ert1

Πηγή: Δρόμος της Αριστεράς

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.