«Το Παρτάλι» του Θόδωρου Γρηγοριάδη στη Θεσσαλονίκη

Facebook
Twitter
LinkedIn

Μετά την επιτυχημένη παρουσίασή του θεατρικού μονόλογου του Θεόδωρου Γρηγοριάδη «Το Παρτάλι», σε σκηνοθεσία Στέλιου Κρασανάκη με τον Χρήστο Στέργιογλου στον ομώνυμο ρόλο στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, παράσταση παρουσιάζεται για δέκα μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Αυλαία στη Θεσσαλονίκη. 

Το Παρτάλι… επιστρέφει στην πόλη του!

Παρτάλι σημαίνει το παλιό ρούχο, όπως η ζωή του ήρωα που έλκει τα τραύματα του από την εποχή της κατοχής της Βορείου Ελλάδας από τους Βούλγαρους.

Ο μονόλογος βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο, όπου τίθενται τα ζητήματα της έμφυλης ταυτότητας και της παρενδυσίας για τα οποία η παράσταση αναζητά νέους κώδικες σκηνικής αναπαράστασης.

 {youtube}ysnTdjhA25E{/youtube}

Στο Παρτάλι, μεταμφίεση, παρενδυσία και κοινωνικό περιβάλλον συνθέτουν ένα σχόλιο για τη διαμόρφωση της σεξουαλικής ταυτότητας και παράλληλα για την υβριδοποίηση της ταυτότητας του Νεοέλληνα, σε μια παράσταση όπου η προσωπική ιστορία συμπλέκεται με την εθνική ιστορία.

Ο Στέλιος Κρασανάκης με την διπλή ιδιότητά του, Σκηνοθέτης – Ψυχίατρος,  έχει και στο παρελθόν συναντηθεί με πρόσωπα αποκλίνοντα, που ανοίγουν ένα παράθυρο στον ατομικό και στο συλλογικό ψυχισμό.

ToPartali_a5_gia_programmaΣτο ρόλο-πρόκληση ο Χρήστος Στέργιογλου, ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του.

Η παράσταση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία, στο Φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούλιο του 2011 και στη συνέχεια και σε άλλα φεστιβάλ (Καβάλα, Νάξο, Αίγινα).

Ταυτότητα της παράστασης

Συγγραφέας: Θόδωρος Γρηγοριάδης

Σκηνοθεσία: Στέλιος Κρασανάκης

Κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος 

Μουσική Επιμέλεια: Χρήστος Στέργιογλου

Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ 

Σκηνοθεσία video: Χρήστος Δήμας 

Ηχητικός σχεδιασμός: Σπύρος Αραβοσιτάς 

Επιμέλεια κίνησης: Αμάλια Μπέννετ

 Με τον Χρήστο Στέργιογλου

Στο ρόλο του παρουσιαστή ακούγεται ο Jeff Maarawi

Info

Πρεμιέρα: 24 Νοεμβρίου 2012

Χώρος: Θέατρο Αυλαία

Διάρκεια παραστάσεων: 24 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη – Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:00

Εισιτήρια: 15€ και 10€

Κρατήσεις: 2310232300

Αποσπάσματα κριτικών

«Ο Χρήστος Στέργιογλου, που ό,τι και να παίξει το κάνει σημείο αναφοράς. Για το μονόλογο το «Παρτάλι» ο λόγος, που ερμήνευσε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, σε σκηνοθεσία του ψυχίατρου και δραματοθεραπευτή Στέλιου Κρασανάκη. Εντυπωσιακά σκηνικά αντανακλαστικά, εξαιρετική επικοινωνία με το κοινό, ερμηνευτική λάμψη και μπρίο και κυρίως αψεγάδιαστη τεχνική σε ένα ταξίδι μνήμης από την Κατοοχική Ελλάδα στη Νέα Υόρκη του ’70. Στη δε τελική ερμηνεία του «Private Dancer» της Τίνα Τέρνερ έδωσε ρέστα.»

Το Ποντίκι, 14/7/2011

«…Το μέτρο, η ακρίβεια, ο οίστρος, οι αστραπιαίες, μπρεχτικές μεταπτώσεις του Στέργιογλου, οι πονηρές σιωπές, τα υπονοούμενα, οι υπαινικτικές προεκτάσεις του από το ιδιωτικό στο ιστορικό, από το φυσικό στο μεταφυσικό, από τη φθορά και τη διαφθορά στη λάμψη και την αναγνώριση, του προσδίδουν εκτός από τον ερμηνευτικό του θρίαμβο και διαστάσεις προσωποποίησης της πολυκύμαντης ελληνικής πραγματικότητας. Ωρα λαμπρή. Μια ιαματική σφήνα τέχνης ανάμεσα σε έρωτα, θάνατο, φόβο, φθορά, διαφθορά, σκηνή, ζωή, κρίση.»

Άννυ Κολιτσιδοπούλου, Η Καθημερινή, 17/7/2011

«…Ο Κρασανάκης με την διπλή του ιδιότητα ως σκηνοθέτη και ψυχιάτρου, είναι ο ιδανικός για να ανεβάσει στη σκηνή αυτή τη δραματουργία. Με διακριτικότητα και το ανάλογο χιούμορ δημιουργεί ένα ελκυστικό και ασφαλές περιβάλλον μέσα στο οποίο θα μπορέσει ο σολίστας να αναδείξει όλες τις πτυχές της πολύμορφης φύσης του. Ο Στέργιογλου «ντύθηκε» το Παρτάλι με αμεσότητα, αυθεντικότητα και ιδιαίτερη ευαισθησία. Ανέδειξε όχι μόνο το πάσχον σώμα αλλά και τις πολλαπλές αντανακλάσεις του στο κάτοπτρο της εποχής και των ανθρώπων της. Διερεύνησε εσωτερικά τις αντιθετικές εκφάνσεις του ήρωά του και τον παρέδωσε στο κοινό στέρεο και μαζί φευγαλέο, λαμπρό και παράλληλα σκιώδη,  ελκυστικό και ταυτόχρονα απρόσιτο.»

Μαρία Κυριάκη, Επί Σκηνής διαδικτυακό περιοδικό, 25/4/2012

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.