Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τις εκλογές του Μαδούρο αλλά δεν επιβάλλει κυρώσεις επειδή διαφωνεί η κυβέρνηση Τσίπρα

Facebook
Twitter
LinkedIn

του Ιάσωνα Πιπίνη

Αίσθηση προκαλεί η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μπλοκάρει την επιβολή κυρώσεων στη Βενεζουέλα, που επεδίωκαν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με αυτόν τον τρόπο να στηρίξει τον Μαδούρο.


 

Με ανακοίνωση τους οι 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναγνωρίζουν την Συντακτική Εθνοσυνέλευση που προέκυψε από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής, αλλά «δεν επιβάλλει κυρώσεις επειδή η ελληνική κυβέρνηση προέβαλε αντίσταση» επισημαίνουν κοινοτικές πηγές.

Η Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μοντεσίνι δήλωσε πως «η Ε.Ε. λυπάται βαθιά για την απόφαση των Αρχών της Βενεζουέλας να συνεχίσουν με την δημιουργία της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης που έχει επιδεινώσει την κρίση» και διατρέχει τον κίνδυνο να καταργήσει άλλους δημοκρατικούς θεσμούς όπως είναι η Βουλή και τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει την Συντακτική Εθνοσυνέλευση του Μαδούρο.

H ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε κατηγορηματικά να επιβληθούν κυρώσεις στη Βενεζουέλα. Αυτός είναι και ο λόγος που η απόφαση της Ε.Ε. τελικά δεν προβλέπει κυρώσεις. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει τις βάσεις ώστε να διαδραματίσει έναν ρόλο πιο αποτελεσματικό στο μέλλον ως μεσολαβητής στην κρίση της Βενεζουέλας» φέρεται να υποστήριξε η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνοντας πως «οποιεσδήποτε κυρώσεις θα μπορούσαν να έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα».

Στην επιβολή κυρώσεων διαφοροποιήθηκε και η κυβέρνηση της Πορτογαλίας που υποστήριξε πως «είναι προτιμότερη η διπλωματική οδός».

Ανατριχίλα από τις νέες δηλώσεις Μαδούρο

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε δηλώσεις του πριν από λίγες ώρες έδωσε το στίγμα της γραμμής που θα ακολουθήσει η Συντακτική Εθνοσυνέλευση και επιβεβαίωσε τους φόβους της αντιπολίτευσης ότι θα επιβάλει μια δικτατορία. Ο Μαδούρο δήλωσε πως όσοι ανέβασαν αρνητικά σχόλια για τις εκλογές πρέπει να πάνε «30 χρόνια στη φυλακή», ενώ ανακοίνωσε πως θα αρθεί η βουλευτική ασυλία των βουλευτών της αντιπολίτευσης!

Είπε συγκεκριμένα ο Μαδούρο: «Τρελάθηκαν με τα tweets. Μόνο και μόνο για τα tweets που ανέβασαν ορισμένοι από την αντιπολίτευση πρέπει να μπουν 30 χρόνια στη φυλακή! Αυτό πια είναι δουλειά δική σας, δεν είναι δική μου δουλειά. Δουλειά της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης είναι να επιβάλει δικαιοσύνη. Να αρθεί η βουλευτική ασυλία των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Να τελειώνουμε με την ασυλία τους».

{youtube}IMRnmjO__Xw{/youtube}

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.