Απόψε ξεκινά το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Facebook
Twitter
LinkedIn

Με την τελετή έναρξης στο θέατρο Ολύμπιον στις 8.30 μ.μ. και την προβολή της ταινίας «Holy Motors» του εκκεντρικού γάλλου σκηνοθέτη Λεό Καράξ, ανοίγει απόψε η αυλαία του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συνολικά 150 ταινίες που θα προβληθούν έως τις 11 Νοεμβρίου. 

Στην αποψινή «λιτή» τελετή δεν αναμένονται εκπρόσωποι του αρμοδίου υπουργείου και της πολιτείας. Τη μουσική νότα στη βραδιά θα δώσει το σχήμα Milky Lady & The Cookies, που θα ταξιδέψει το κοινό σε σουίνγκ ρυθμούς, καθώς και η χορευτική ομάδα Jitterbugs.

Το φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικά ονόματα από τον κινηματογραφικό χώρο. 

Ο φινλανδός σκηνοθέτης Ακι Καουρισμάκι, ο πολυβραβευμένος δημιουργός Μπαχμάν Γκομπαντί, ο γερμανός κινηματογραφιστής Αντρέας Ντρέζεν, καθώς και ο Κριστιάν Μουντζίου, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου ρουμάνικου σινεμά, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα αφιερώματα που πραγματοποιεί η φετινή διοργάνωση στο έργο τους. 

Παρών στο φεστιβάλ θα είναι επίσης, ο Κώστας Γαβράς, με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του Capital.

Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 ταινίες μυθοπλασίας, που αποτελούν το πρώτο ή το δεύτερο έργο ισάριθμων σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο. Δύο από τις 15 ταινίες του Διαγωνιστικού είναι ελληνικής παραγωγής: πρόκειται για τα φιλμ «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» του Εκτορα Λυγίζου και η «Χαρά» του Ηλία Γιαννακάκη.

Η επίσημη αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας «Στη χώρα των άλλων» του Κορεάτη Χονγκ Σανγκ-σου, με πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέρ Ιπέρ. 

Η Ιπέρ υποδύεται τρεις διαφορετικές γυναίκες με το ίδιο όνομα. Με φόντο την παραλιακή κορεάτικη πόλη Μοχάνγκ, ξετυλίγονται οι ισάριθμες ιστορίες τους. Η συναναστροφή των ηρωίδων με τους κατοίκους λειτουργεί ως καταλύτης σε πολλαπλά επίπεδα: πολιτισμικό, ερωτικό, υπαρξιακό. 

Συνολικά 14 ελληνικές ταινίες θα κάνυν την πρεμιέρα τους στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στις επιμέρους ενότητες του φεστιβάλ.

Αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο

Το φεστιβάλ τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, μέσα από ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει ένα πλέγμα αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων: την προβολή τριών ταινιών – σταθμών στην πορεία του σκηνοθέτη – «Ο θίασος» (1974), «Ταξίδι στα Κύθηρα» (1984) και «Τοπίο στην ομίχλη» (1988) – την ανοιχτή συζήτηση «Μιλώντας για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο», καθώς και τη συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου «Μουσική και τραγούδια για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου».

Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστούν, επίσης, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Δράμας.

Το αφιέρωμα στο έργο του Ακι Καουρισμάκι παρουσιάζει τις πιο αντιπροσωπευτικές στιγμές της φιλμογραφίας του. Το σινεμά του φινλανδού δημιουργού υμνεί με μινιμαλισμό, χιούμορ και νοσταλγία τις ανθρώπινες αξίες, ισορροπώντας εύστροφα ανάμεσα στην κωμωδία και την τραγωδία.

Από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου ιρανικού σινεμά, ο Μπαχμάν Γκομπαντί υφαίνει έναν κινηματογράφο που τολμά και θίγει ζητήματα ιστορίας, κουλτούρας, κοινωνικής διαστρωμάτωσης, πολιτικών πεποιθήσεων. Αφιέρωμα πραγματοποιείται και στον γερμανό κινηματογραφιστή Αντρέα Ντρέζεν.

Παράλληλα, το ανεξάρτητο σινεμά έχει και πάλι την τιμητική του στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες.

Η νέα ενότητα του φεστιβάλ με τίτλο «Νυχτερινές Εικόνες» προκαλεί τους υποψιασμένους θεατές και προσκαλεί τους μη μυημένους να ανακαλύψουν την underground πλευρά του σινεμά. Η αιρετική κινηματογραφική ματιά του έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα και το πειραματικό, ανήσυχο βλέμμα του νέου ισραηλινού δημιουργού Λιόρ Σαμρίζ, θα εγκαινιάσουν στην 53η διοργάνωση, την «απαγορευμένη» ζώνη του Φεστιβάλ.

Στη διάρκεια του φεστιβάλ θα εγκαινιαστεί και η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης. Η δημιουργία της συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Η Ταινιοθήκη θα λειτουργεί στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.