Χασμουρητό τεσσάρων διαστάσεων {βιντεο}

Facebook
Twitter
LinkedIn

του Θεοδωρή Λάινα

Βρετανοί επιστήμονες μελέτησαν έμβρυα χρησιμοποιώντας την πλέον σύγχρονη τεχνολογία υπερηχογραφίας. Είχε διαπιστωθεί από προηγούμενες έρευνες ότι τα έμβρυα έχουν λόξιγκα και τεντώνονται. Η νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι χασμουριούνται κιόλας.

Η τεχνολογία

Τα μηχανήματα υπερηχογραφίας τρισδιάστατης εικόνας (3D) στην πραγματικότητα προβάλουν εικόνες που προκύπτουν από τη σύνθεση πολλών δισδιάστατων εικόνων. Τα νέα γενιάς μηχανήματα υπερηχογραφίας τετρασδιάστατης εικόνας (4D) επιτρέπουν στον γιατρό αλλά και τους γονείς να βλέπουν το έμβρυο σε πραγματικό χρόνο (real time) να κινείται στο φυσικό του περιβάλλον.

{youtube}wHdvpmXsiWg{/youtube}

Σημαντική ανακάλυψη

Τη μελέτη πραγματοποίησαν ειδικοί του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ντάραμ οι οποίοι αναφέρουν ότι το χασμουρητό είναι μια αναπτυξιακή διαδικασία του εμβρύου που ίσως ανοίγει ένα νέο δρόμο ελέγχου της υγείας των βρεφών.

«Ο μηχανισμός αλλά και η σημασία του χασμουρητού στα βρέφη δεν μπορούν ακόμη να κατανοηθούν. Ομως τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν ότι μπορεί το χασμουρητό να συνδέεται με την ανάπτυξη του εμβρύου και να αποτελεί ένα πιθανό δείκτη της υγείας του. Σε αντίθεση με εμάς τα έμβρυα δεν χασμουριούνται επειδή νυστάζουν, ούτε χασμουριούνται επαναλαμβανόμενα. Η συχνότητα του χασμουρητού των εμβρύων είναι πιθανό να συνδέεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους» αναφέρει η Νάτζα Ρέισλαντ, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS ONE». Οι ερευνητές μελέτησαν οκτώ θηλυκά και επτά αρσενικά έμβρυα ηλικίας 24-36 εβδομάδων. Όπως διαπίστωσαν το χασμουρητό αρχίζει να μειώνεται σταδιακά μετά την 28η εβδομάδα της κύησης.

 ΒΗΜΑ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.