«Έφυγε» ο δάσκαλος της αφαιρετικής ζωγραφικής Λ. Κίζνο

Facebook
Twitter
LinkedIn

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη στο σπίτι του στο Σεν Ζερμέν Αν Λε, κοντά στο Παρίσι, ο πολωνικής καταγωγής ζωγράφος Λαντισλάς Κίζνο, που ζούσε στη Γαλλία τα τελευταία 20 χρόνια.

Ο Κίζνο θεωρείται ένας από τους σημαντικούς καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα και ένας από τους δασκάλους της αφαίρεσης, σπεσιαλίστας της τεχνικής του froissage (τσαλάκωμα χαρτιού και υφάσματος) και του ψεκασμού (σπρέι) σε μουσαμά, και στενός φίλος ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του υπερρεαλισμού, Λουί Αραγκόν, μια σχέση η οποία είχε επηρεάσει το έργο του συχνά δε σε συσχετισμό και με την ποίηση.

Ο καλλιτέχνης που συμμετείχε στη Μπιενάλε της Βενετίας το 1980, έχει υπογράψει πολλά μνημειακά έργα για θρησκευτικά κτίρια, ανάμεσά τους και τον ρόδακα της Νοτρ Νταμ ντε λα Τρέιγ στην Λιλ (βόρεια Γαλλία) και μία αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου για το εκκλησία του Πασί στο Παρίσι.

Ο Πικάσο είχε χαρακτηρίσει τον Κίζνο “δυνατό καλλιτέχνη, λίγο τρελό που έχει ίσως πολύ την τάση να φιλοσοφεί”.

Τα τελευταία χρόνια ο Λαντισλάς Κίζνο, που έζησε κυρίως στη βόρεια Γαλλία, αφιερώθηκε σε μια σειρά εικονογραφήσεων για την Αποκάλυψη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.