«Η μικροβιακή αντοχή στην Ελλάδα έχει αυξηθεί»

marc_sprenger1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Η μικροβιακή αντοχή στην Ελλάδα έχει αυξηθεί πολύ, γεγονός που συνεπάγεται κινδύνους για τους ασθενείς, αλλά και ανάγκη ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών και εφαρμογή απλών και φθηνών προληπτικών μέτρων, όπως η υγιεινή των χεριών, τόνισε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), Dr. Marc Sprenger, κατά την επίσκεψή του στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Ο κ. Sprenger επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αθήνα και σήμερα μαζί με ομάδα εμπειρογνωμόνων του ECDC συμμετείχε σε σύσκεψη με Έλληνες επιστήμονες στο ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου ενημερώθηκε για την πορεία των προγραμμάτων δημόσιας υγείας που αφορούν στη μικροβιακή αντοχή, στην επιδημία HIV/AIDS σε χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών,(τα κρούσματα εμφανίζουν ανοδική πορεία κατά τα τελευταία χρόνια), και στην ελονοσία, καθώς την Ελλάδα απασχόλησαν κατά την τελευταία διετία νοσήματα, όπως η ελονοσία και η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, που μεταδίδονται μέσω κουνουπιών.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει αυξανόμενο πρόβλημα όσον αφορά στην αντοχή των μικροοργανισμών στα αντιβιοτικά, γεγονός που σχετίζεται με αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας των λοιμώξεων, επισήμαναν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η αντοχή των μικροοργανισμών στα χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο για το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΕCDC έχουν διατυπώσει στρατηγική πρόληψης και αντιμετώπισης.

Ο κ. Sprenger υπογράμμισε ότι για να μειωθεί το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής στα νοσοκομεία, εκτός από την τεχνογνωσία που υπάρχει στη χώρα μας, είναι αναγκαία και η πολιτική βούληση. «Υπάρχει ανάγκη συντονισμένης εφαρμογής μέτρων για τον έλεγχο των λοιμώξεων καθώς και εφαρμογής του σχεδίου δράσης με επιτήρηση από τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα».

Όσον αφορά στο θέμα της επιδημίας HIV/AIDS σε χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, επισήμανε το δεκαπλασιασμό των κρουσμάτων τα τελευταία δύο χρόνια και την ανάγκη μέτρων καταπολέμησης της επιδημίας, όπως το πρόγραμμα δωρεάν χορήγησης βελονών και συρίγγων, η γρήγορη πρόσβαση σε υπηρεσίες απεξάρτησης, καθώς και ασφαλείς σεξουαλικές πρακτικές. Ο Dr. Sprenger επικρότησε τις προσπάθειες καταπολέμησης της επιδημίας του HIV/AIDS στην χώρα μας και τη λειτουργία 27 νέων κέντρων απεξάρτησης από τον ΟΚΑΝΑ, ενώ, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, σχολίασε την πιθανότητα σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων αν συνεχιστεί η επιδημία.

Τέλος, αναφερόμενος στα λίγα περιστατικά ελονοσίας, είπε ότι είναι δυνητικά απειλητικά για την τουριστική βιομηχανία της χώρας, επικροτώντας παράλληλα τις μέχρι τώρα δράσεις και το ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της νόσου από το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το ECDC και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το ECDC, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, είναι ο ανεξάρτητος ευρωπαϊκός οργανισμός για την αντιμετώπιση και πρόληψη των μεταδοτικών νοσημάτων που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.