«Οινομαγειρείο» της Αλεξάνδρας … ο λόγος που οι ημίθεοι προτιμούν τα υπόγεια

Facebook
Twitter
LinkedIn

Κάποιες γωνιές στην Αθήνα, είναι σαν εκείνα τα όνειρα που  θυμίζουν κάτι  από το αλησμόνητο παρελθόν  που  απερίσκεπτα ο χρόνος και  η εξέλιξη των καιρών, έφερε τον εκσυγχρονισμό  σε πολλά σημεία της νοοτροπίας μας. Ωστόσο  μια αλλαγή  που μας έχει απομακρύνει από το παρελθόν μας , είναι και ο τρόπος «διασκέδασης».

Γκάζι – Δεκελέων  32 το «Οινομαγειρείο της Αλεξάνδρας». Η υπόγεια στοά που  εδώ και 19 χρόνια ζωντανεύει και θυμίζει  την Ελλάδα του χθες.   Από   τις γειτονιές του Πειραιά όταν  μαζεύονταν οι άνθρωποι στα σπίτια και με λίγο κρασάκι έπαιρναν τα όργανα και τραγουδούσαν «όλοι ρεμπέτες του Ντουνιά» –   από τότε που ο   Τσιτσάνης έβγαζε από το περιθώριο το λαϊκό τραγούδι και   εν κατακλείδι,  από  τότε που ο  Έλληνας ήξερε να βγάζει τους πόνους του  με δεξιοτεχνία και να τους κάνει τραγούδι.

{youtube}qvnxPTkKzzI{/youtube}

Έτσι και το υπόγειο της Αλεξάνδρας Ρουμελιάδου. Οι χορδές ενός μπουζουκιού –  μιας κιθάρας και ενός  μπαγλαμά  δεν παύουν ποτέ να πάλλονται ρεμπέτικα  και λαϊκά.

oimomageireio_alexandras_1goumas_giannis

Αναμφισβήτητα,  αυτό που μπορεί να σε ξετρελάνει είναι το καλό επιλεγμένο φαγητό, όπου η ίδια ξέρει να κάνει καλά. Γεύσεις από την Πόλη – γεύσεις από  τον ελληνισμό που ένιωσε στο πετσί του όλη την κτηνωδία,  από την καταστροφή του ‘22 μέχρι το διωγμό του ’55.

oinomageirio_thu_oct_27_2011_19

Το οινομαγειρείο είναι καθημερινά ανοιχτό από τις 6 το απόγευμα μέχρις  ότου κρατάει η διάθεση.  Τετάρτες  παίζουν και τραγουδάνε, ο Γιάννης Αβραμίδης, ο Νίκος Κράλης και ο Δημήτρης Κουκουλιτάκης.

Ενώ τις Παρασκευές θα έχεις την ευκαιρία  να δεις έναν  από τους νεότερους δεξιοτέχνες και δασκάλους  του μπουζουκιού στη χώρα μας, Σπύρο Γκούμα.

spiros_goumas_oinomageireio_alexandras

Επίσης να τονίσουμε ότι τις Κυριακές το  μεσημέρι, μπορείς να απολαύσεις ηπειρώτικη παραδοσιακή μουσική με πρωταγωνιστές τα κλαρίνα.

 

Της Λαμπριάνας  Κυριακού

kk_lambriana@yahoo.com

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.