Έφυγε από τη ζωή ο «θρύλος» της αθλητικής δημοσιογραφίας Γιάννης Διακογιάννης

διακογιαννης
Facebook
Twitter
LinkedIn

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών, ο κορυφαίος αθλητικός δημοσιογράφος, Γιάννης Διακογιάννης από τους πρωτοπόρους στο χώρο, ο οποίος αποτέλεσε “τοτέμ” για τον κλάδο των αθλητικών συντακτών στην Ελλάδα και ήταν για χρόνια παρουσιαστής της “Αθλητικής Κυριακής”.

6084de9e 6bc6 48bc 9f6f 999c8049b21fΟ Γιάννης Διακογιάννης γεννήθηκε στη Αθήνα όπου και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από την εφηβική ηλικία, με ιδιαίτερη αδυναμία στον στίβο. Σπούδασε μουσική στη Γαλλία, όμως τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία. Κάλυψε πάρα πολλές κορυφαίες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου (από το 1954 στην Ελβετία μέχρι το 1998 στη Γαλλία), διεθνείς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου, τελικούς αγώνες διασυλλογικών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων (όπως του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 μεταξύ Άγιαξ και Παναθηναϊκού) και άλλα.

Το 2004 ήταν σχολιαστής στους αγώνες της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ανδρών στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου όταν η Εθνική Ομάδα μας κατέκτησε το τρόπαιο.

Από τον Σεπτέμβριο του 1966 έως το 1983 ήταν ο βασικός παρουσιαστής της εβδομαδιαίας αθλητικής τηλεοπτικής εκπομπής “Αθλητική Κυριακή” (αρχικά “Αθλητικά Νέα”), ενώ το Σεπτέμβριο του 1969 είχε παρουσιάσει το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού, που διεξήχθη στο Στάδιο “Γεώργιος Καραϊσκάκης” και αποτέλεσε την πρώτη μετάδοση αγώνων στίβου από την ελληνική τηλεόραση.

Ο Γιάννης Διακογιάννης ήταν πολυγραφότατος. Από τα έργα του ξεχωρίζουν το τετράτομο “100 Χρόνια Ποδόσφαιρο” το “60 Χρόνια Μουντιάλ” το “Οι Μεγάλες Μορφές του Αθλητισμού” κ.α.

Υπήρξε ο πρώτος που τιμήθηκε για την εν γένει προσφορά του με το βραβείο “Ελένη Βλάχου” το 2003, ως δημοσιογράφος των “Νέων”. Είναι ο μοναδικός Έλληνας αθλητικός δημοσιογράφος  του οποίου το επώνυμο είναι σε στίχο τραγουδιού, συγκεκριμένα στο “Αρχίζει το ματς” του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.