Όταν η Ορχήστρα των Γιατρών… γιατρεύει ψυχές

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η μουσική γιατρεύει τις ψυχές. Αυτό είναι το μότο της βερολινέζικης Ορχήστρας των Γιατρών του Κόσμου. Mε τις συναυλίες της χρηματοδοτεί προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης ανά τον κόσμο.

Η Ορχήστρα των Γιατρών του Κόσμου (World Doctors Orchestra), μια βερολινέζικη ορχήστρα αποτελούμενη από γιατρούς που ασχολούνται ερασιτεχνικά με την κλασική μουσική, δίνει κάθε χρόνο συναυλίες φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Για τα μέλη της Ορχήστρας η μουσική δεν είναι αυτοσκοπός αλλά το μέσο για να περάσουν μηνύματα ανθρωπισμού αλλά και να συνδράμουν υλικά, μέσω των εσόδων από τις συναυλίες, στην παροχή υγειονομικής υποστήριξης σε χώρες που πλήττονται από πολέμους ή φτώχεια. Η Ορχήστρα των Γιατρών του Κόσμου έδωσε πρόσφατα δύο συναυλίες, στο Φεστιβάλ Μπετόβεν της Βόνης αλλά και στη Φιλαρμονική του Βερολίνου.

700 γιατροί από 40 χώρες σε μια Ορχήστρα

Η Ορχήστρα των Γιατρών του Κόσμου δίνει συναυλίες στη Γερμανία αλλά και στο εξωτερικό Η Ορχήστρα των Γιατρών του Κόσμου δίνει συναυλίες στη Γερμανία αλλά και στο εξωτερικό

Πίσω από την Ορχήστρα των Γιατρών του Κόσμου κρύβεται ο γιατρός και μαέστρος Στέφαν Βίλιχ, καθηγητής παθολογίας στην πανεπιστημιακή κλινική Charité του Βερολίνου. Mε πλούσια μουσική παιδεία, έχοντας παρακολουθήσει από μικρός μαθήματα πιάνου και βιολιού, σήμερα ασχολείται με τη μουσική διεύθυνση στον χρόνο που του απομένει από την δουλειά του. «Αν η ενασχόλησή μου με τη μουσική ήταν καθαρά επαγγελματική, τότε θα έχανα ίσως το πάθος μου γι’ αυτήν», λέει ο Βίλιχ.

Η ιδέα για την ορχήστρα γεννήθηκε όταν ο Βίλιχ συνειδητοποίησε πως αρκετοί άλλοι συνάδελφοί του από την πανεπιστημιακή κλινική του Βερολίνου έτρεφαν την ίδια αγάπη για τη μουσική. Έτσι το 2007 συστάθηκε η Ορχήστρα των Γιατρών του Κόσμου. Έκανε την παρθενική της εμφάνιση το 2008 στο Βερολίνο, όπου και έχει την έδρα της, και από τότε έχει δώσει σημαντικές συναυλίες, από τις ΗΠΑ και την Κίνα μέχρι την Αρμενία και τη Νότια Αφρική. Σήμερα στις κατά καιρούς εκδηλώσεις της συμμετέχουν πάνω από 700 γιατροί από 40 χώρες. Η ορχήστρα λειτουργεί ως ΜΚΟ, είναι εντελώς ανεξάρτητη και δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Τα έσοδα από τις συναυλίες της διατίθενται για φιλανθρωπικό σκοπό ενώ στόχος της είναι η προώθηση της ιδέας ότι το δικαίωμα στη βασική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι υπεράνω συνόρων και εθνικοτήτων. Μέχρι σήμερα έχει συμβάλει υλικοτεχνικά στην υποστήριξη προγραμμάτων για τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Η θεραπευτική επενέργεια της μουσικής

Oι γιατροί αφιερώνουν στις συναυλίες αυτές χρόνο και ενέργεια και δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το όλο εγχείρημα. «Εμείς οι γιατροί είμαστε συνηθισμένοι με την σκληρή δουλειά, και η μουσική απαιτεί το ίδιο» λέει χαρακτηριστικά ο Βίλιχ. Σύμφωνα με τον γερμανό παθολόγο η μουσική και η ιατρική έχουν κοινά χαρακτηριστικά, απαιτούν σοβαρότητα, ακρίβεια και αφοσίωση. Και οι δύο καταλήγουν επίσης να έχουν την ίδια θεραπευτική επενέργεια στον άνθρωπο, στο σώμα αλλά και στην ψυχή. Μάλιστα ο Στέφαν Βίλιχ αναφέρεται και στην περίπτωση της λεγόμενης «μουσικοθεραπείας», μιας θεραπείας η οποία σύμφωνα με επιστημονικά ευρήματα της σύγχρονης ιατρικής ασκεί θετική επίδραση σε διάφορες πτυχές του ανθρώπινου οργανισμού.

 

Οι συμβολισμοί, λοιπόν βρίθουν, αλλά η Ορχήστρα των Γιατρών του Κόσμου δε σταματά μόνο σ’αυτούς. Τους μετουσιώνει σε πράξη, απαλύνοντας με τον ιδιαίτερο αυτό τρόπο τον πόνο πολλών ασθενών σε όλον τον κόσμο. Τα χρήματα της συναυλίας που έδωσε στο Φεστιβάλ Μπετόβεν πρόκειται να δοθούν στο πρόγραμμα «Οδοντίατροι για την Αφρική» σε συνεργασία με την παιδιατρική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Βόνης.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.