Το μέτωπο έσπασε, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ σε κατάληψη! / Ποιός, πότε και με τίνος χρήματα οι νέες εφημερίδες υπό έκδοσιν;

avecnews_media1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα από τον κόσμο των media…

Το μέτωπο Έσπασε, το ΕΤΑΠ ΜΜΕ σε κατάληψη!

Η απόφαση του ΔΣ του ΕΤΑΠ ΜΜΕ με οριακή πλειοψηφία λόγω της διπλής ψήφου του προέδρου του να μην μπλοκάρει με συγκεκριμένα μέτρα την ένταξη των τριών ταμείων υγείας στον ΕΟΠΥΥ, σπάει το μέτωπο συνοχής, συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των συνδικαλιστικών ενώσεων στον κλάδο των ΜΜΕ.

Έξι ενώσεις ανήγγειλαν πως προχωρούν σε κατάληψη των γραφείων του ΕΤΑΠ ΜΜΕ με σοβαρές καταγγελίες για τη διοίκηση του ταμείου και τις αδελφές ενώσεις. Για αύριο Πέμπτη στο μεταξύ η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ έχει καλέσει τις ενώσεις δημοσιογράφων και διοικητικών σε κοινή σύσκεψη για συντονισμό δράσης (!) μπροστά στον κίνδυνο κατάργησης του αγγελιόσημου. Οι εξελίξεις τρέχουν…

Ιδού οι καταγγελτικές ανακοινώσεις για τη σημερινή συνεδρίαση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ.

Tα Δ.Σ. των Ενώσεων ΕΣΠΗΤ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΠΠΕΑ, ΠΕΛ, ΕΠΠΗΤ και ΕΦΕ καταγγέλλουν την απόφαση που έλαβε σήμερα το Δ.Σ. του ΕΤΑΠ ΜΜΕ ενάντια στην ομόφωνη πρόταση των Ενώσεών μας.

«Τα Δ.Σ. των Ενώσεών ζητούν από τη διοίκηση του Ταμείου να λάβει απόφαση ότι:

·Διαφωνεί στην ένταξη του Κλάδου Υγείας του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ και θα εξαντλήσει κάθε μέσο για την υπεράσπιση των ασφαλισμένων του που οδηγούνται σε διαρκή υποβάθμιση παροχών.

· Διαφωνεί στην μεταφορά πόρων, περιουσιακών στοιχείων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ και δεν θα προβεί στην έκδοση σχετικών διαπιστωτικών πράξεων, έχοντας πλήρη συναίσθηση των υποχρεώσεων του έναντι των ασφαλισμένων, ενώ θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για την υπεράσπιση της κοινής περιουσίας του, ως ένα βήμα για να μπλοκαριστούν όλες οι περαιτέρω εξελίξεις.»

Την πρόταση των Ενώσεων υπερψήφισαν 4 εκπρόσωποι εργαζομένων ενώ την τελική απόφαση-ευχολόγιο, ψήφισαν τα 4 άλλα παρόντα μέλη του Δ.Σ. και υπερίσχυσε με τη βαρύνουσα ψήφο του Προέδρου.

Οι Ενώσεις καταγγέλλουν τόσο τον Πρόεδρο του ΕΤΑΠ ΜΜΕ κ. Κ. Τσουπαρόπουλο όσο και τον εκπρόσωπο της Ένωσης Εφημεριδοπωλών Αθηνών κ. Δ. Αναστασόπουλο, οι οποίοι δεν υπερψήφισαν την πρόταση των Ενώσεων, οδηγώντας χωρίς κανένα εμπόδιο, με αυτόν τον τρόπο, τους κλάδους υγείας και τους πόρους του Ταμείου στον ΕΟΠΥΥ, εξυπηρετώντας ουσιαστικά τα σχέδια της Κυβέρνησης.

Οφείλουμε να καταδικάσουμε και την χαρακτηριστική απουσία εκπροσώπων δημοσιογραφικών Ενώσεων, οι οποίοι διευκόλυναν με αυτόν τον τρόπο να ληφθεί απόφαση αντίθετη με την πρόταση των Σωματείων.

Μετά την αρνητική απόφαση για τα συμφέροντα των ασφαλισμένων του ΕΤΑΠ ΜΜΕ, τα παριστάμενα μέλη των Δ.Σ. των Ενώσεων με ομόφωνη απόφασή τους διέκοψαν τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου και μαζί με του διαμαρτυρόμενους ασφαλισμένους προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη των γραφείων του ΕΤΑΠ ΜΜΕ.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν αποδεχόμαστε κανένα τετελεσμένο και συνεχίζουμε ακόμα πιο αποφασιστικά τον αγώνα μας για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Τα Δ.Σ. των Ενώσεων

Και η ανακοίνωση της ένωσης προσωπικού Πρακτορείων

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι!

Καταγγέλουμε την διοίκηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για την άρνησή της να στηρίξει και να λάβει θετική απόφαση στο αίτημα των 7 Ενώσεων από τον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, ώστε να εμποδίσουμε το ξεπούλημα και την αρπαγή των πόρων και των αποθεματικών του Ταμείου. Αντί αυτού περιορίστηκαν σε ένα κείμενο – ευχολόγιο που δεν δεσμεύει σε τίποτα κανέναν. Είναι άξιο αναφοράς, ότι για να απορριφθεί το κείμενο των Ενώσεων χρειάστηκε να κάνει χρήση της διπλής ψήφου ο πρόεδρος του Ταμείου Κ. Τσουπαρόπουλος, αφού υπήρξε ισοψηφία.

Καταγγέλουμε επίσης τον πρόεδρο των εφημεριδοπολών Αθήνας και «εκπρόσωπό» μας (εφημεριδοπολών & υπαλλήλων πρακτορείων) στο Δ.Σ του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, Δ. Αναστασόπουλο, ο οποίος λειτουργώντας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν υπερψήφισε την πρόταση των Σωματείων!!!

Εμείς δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Αυτός ο αγώνας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων! Θα βάλουμε κάθε εμπόδιο, με κάθε τρόπο στην εφαρμογή των μέτρων που θίγουν τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και όχι μόνο!

Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσια – δωρεάν Υγεία – Πρόνοια με παροχές που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες μας!

ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ!!!

Πηγή: greektv.com

Ποιός, πότε και με τίνος χρήματα οι νέες εφημερίδες υπό έκδοσιν;

Τελικά λεφτά υπάρχουν για εφημερίδες, όχι όμως αρκετά και όχι για όλους. Νέες εκδόσεις αναγγέλονται, δουλειές ανοίγουν με αδιευκρίνιστες όμως εργασιακές συνθήκες. Πώς, πόσο και κάθε πότε θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι;

Μέσα στο φθινόπωρο είχαμε την κυκλοφορία τριών νέων εφημερίδων και έπεται συνέχεια. Ετσι μετά τα «Παραπολιτικά» (που «έπιασε»), την «Εφημερίδα των Συντακτών» (που πάει σχετικά καλά) και τις «6μέρες» (που η κυκλοφορία της αγνοείται), κι άλλες εκδόσεις βρίσκονται στα σκαριά.

Πάμε λοιπόν ξανά με τις υπό έκδοσιν εφημερίδες (παλαιές και νέες):

** «Κόκκινη Γραμμή» θα ονομάζεται η ημερήσια εφημερίδα που θέλει να βγάλει στα περίπτερα ο πρώην διευθυντής του Alter, Κοσμάς Σφαέλος. Οι ετοιμασίες της εφημερίδας βρίσκονται στο τελικό στάδιο αν και υπάρχουν προβλήματα σε επίπεδο στελέχωσης του φύλλου που θα απασχολεί κοντά στους 45 δημοσιογράφους – οι περισσότεροι προέρχονται από το Alter. Ο Σφαέλος θέλει η «Κόκκινη Γραμμή» να βρίσκεται στα περίπτερα προτού αλλάξει ο χρόνος.

** Μέσα στον Δεκέμβριο(!) ευελπιστούν οι ιθύνοντες ότι θα βγεί ξανά η «Ελευθεροτυπία» στα περίπτερα. Η έκδοση θυμίζουμε ότι έχει ανατεθεί από τη Μάνια Τεγοπούλου σε εταιρεία, με επικεφαλής τον δικηγόρο Χάρη Οικονομόπουλο, με σύμβαση τεσσάρων μηνών με option για άλλους τρεις. Το φύλλο λέει, θα στελεχώσουν και δημοσιογράφοι εκτός Ελευθεροτυπίας ενώ φημολογείται ότι υπήρξαν αρκετές αποχωρήσεις από τις «6 μέρες» του Δελλατόλα με προορισμό τη Μίνωος.

** Εισηγήσεις δέχεται ο Γιάννης Αλαφούζος για έκδοση «πράσινης» -οπαδικής- εφημερίδας. Την ίδια ώρα διαψεύδεται από τις αδερφές Αθανασιάδη ότι ο όμιλος του Φαλήρου βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την αγορά της Ναυτεμπορικής. Βέβαια καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει και όπως ακούγεται στο «πωλητήριο» περιλαμβάνεται η Ναυτεμπορική, το πετυχημένο σάιτ και η εκτυπωτική μονάδα στο Κορωπί.

** Παρά τις διαψεύσεις από τον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛ, Πάνο Καμμένο σχετικά με την αγορά και επανέκδοση της ιστορικής «Απογευματινής», οι φήμες επιμένουν: το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο, οι επαφές έχουν γίνει αλλά προς το παρόν κρατούνται χαμηλοί τόνοι…

** Φημολογείται ότι ο εφοπλιστής Βίκτωρ Ρέστης στο πλαίσιο της αλλαγής στρατηγικής και διαχείρισης των media που ελέγχει, σκέφτεται σοβαρά και το ενδεχόμενο να εκδώσει ένα – καθαρά δικό του- εβδομαδιαίο φύλλο.

** Την έκδοση εβδομαδιαίας πολιτικοοικονομικής εφημερίδας συζητούν ο Δημήτρης Κοντομηνάς και ο… Αντώνης Λυμπέρης μετά την εκδοτική «κολεγιά» που τους προέκυψε έπειτα απο την κατάρρευση των Limperis Publications!

** Σε επαφές και προχωρημένες συζητήσεις ακούγεται ότι βρίσκεται ο εκδότης της κυριακάτικης εφημεριδας «Το Παρόν», Μάκης Κουρής για να βγάλει στα περίπτερα ημερήσιο πολιτικό φύλλο.

** Ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος το συζητάει (ξανά) για έκδοση εφημερίδας (με αρωγό τον Κ. Χαρδαβέλλα) ενώ ο Γιώργος Τράγκας (εκτός από το Crash) σκέφτεται να κρεμάσει πάλι στα περίπτερα τη Χώρα ή ό,τι άλλο.

Πηγή: zoornalistas

Νέες απολύσεις στην τηλεόραση του ΑΝΤ1

Αναστάτωση στον όμιλο Κυριακού και στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1. Μετά τις πρόσφατες ατομικές συμβάσεις με μειώσεις τις οποίες υποχρέωσε να υπογράψουν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση του ομίλου προχώρησε σε 8 απολύσεις τεχνικών.

Μέσα σε μια μέρα, λίγο πριν τις γιορτές και σε μια εποχή που όλοι πολύ καλά γνωρίζουν πόσο δύσκολο έως αδύνατο είναι, να βρει κανείς δουλειά ο Κυριακού πέταξε στο δρόμο ανθρώπους που ανήκαν πολλά χρόνια στην.. «οικογένεια» του σταθμού.

Οπως αναφέρει η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ), ο ΑΝΤ1 παρόλο που δεν έχει το περισσότερο εργατικό δυναμικό από τους άλλους σταθμούς, τα τελευταία πέντε χρόνια έχει απολύσει τους περισσότερους εργαζόμενους.

Πηγή: zoornalistas

Εφημερίδες «6μέρες» και «Καθημερινή» τι συμβαίνει με τις κυκλοφορίες τους;

Εξαφανίστηκε η εφημερίδα «6μέρες» του Δελλατόλα από τα δελτία κυκλοφορίας των εφημερίδων. Η τελευταία κυκλοφορία της εφημερίδας που εμφανίστηκε στα δελτια των πρακτορέιων ήταν την περασμένη Τρίτη 27 Νοεμβρίου με 2.350 φύλλα.

Την ίδια ώρα η διοίκηση της «Καθημερινής» επιμένει στην απαγόρευσή της προς τα πρακτορεία σχετικά με τη μη δημοσιοποίηση των κυκλοφοριών της εφημερίδας (και του ημερήσιου και του κυριακάτικου φύλλου). Το μόνο που ανακοινώνουν τα αφεντικά του Φαλήρου -στο σάιτ της Καθημερινής- είναι οι κυκλοφορίες του κυριακάτικου μαζί όμως με τις συνδρομές…

Ειρήσθω εν παρόδω ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη» μετά την «μετακόμιση» της εφημερίδας Πρώτο Θέμα στο «Αργος». Ετσι στις 11 Δεκεμβρίου προχωρούν σε έκτακτη γενική συνέλευση με θέμα «την αξιολόγηση της θέσης της εταιρείας» ενώ στις 2 Φεβρουαρίου θα ξαναμαζευτούν για να συζητήσουν και να αποφασίσουν τη μεταβίβαση των ονομαστικών μετοχών της εταιρείας.

Πηγή: zoornalistas

Μεταβίβαση ποσοστού 27% της Χ.Κ.Τεγόπουλος στο Χάρη Οικονομόπουλο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Χ.Κ. Τεγόπουλος

Η Χ.Κ.Τεγόπουλος Α.Ε ανακοινώνει ότι έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία για τη μεταβίβαση, καταρχάς, ποσοστού 27% μετοχών της εταιρείας από τις μετόχους κα Μάνια Τεγοπούλου και κα Ελένη Τεγοπούλου προς τον κ. Χάρη Οικονομόπουλο στο πλαίσιο ευρύτερου σχεδίου εξυγίανσης της επιχείρησης και της άμεσης επανακυκλοφορίας της εφημερίδας.

Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εκ του νόμου προβλεπομένων τυπικών διαδικασιών.

Πηγή: typologies

Κι άλλες περικοπές στον ΔΟΛ

πηγή: “Αυγή”

“Θα υπάρξουν κι άλλες περικοπές” είπε χθες, ενώπιον του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ο διευθυντής της εφημερίδας το “Βήμα”, Αντώνης Καρακούσης, χωρίς όμως να δώσει επιπλέον στοιχεία (…) Ο Αντώνης Καρακούσης, πρόσθεσε πως υπάρχει σχέδιο εξυγίανσης, το οποίος προβλέπει ότι τα επιμέρους μέσα του Οργανισμού (πχ “Βήμα”, www.in.gr, κ.ο.κ) θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις

Πηγή: typologies

Τα ΜΜΕ και οι εκδότες στη δίνη

Ο Ασκός στα media; Τον άνοιξαν
(Από το themediaproject)

Σε δίνη τα ΜΜΕ και οι εκδότες τους. Μπροστά στο τραπέζι της νέας διανομής εξουσίας και …δανείων με την υπογραφή των διαχειριστών της τρόϊκας, ιδιοκτήτες και εκδότες βρίσκονται σε αναβρασμό επιβίωσης. Κι ο ένας στρέφεται εναντίον του άλλου.

Ή οι εκδότες ανοίγουν τα σεντούκια των καλά φυλαγμένων μυστικών και βγάζουν στη φόρα λαγούς αποκαλύψεων. Εναντίον των φίλων τους πολιτικών. Ή των φίλων τους, των επιχειρηματιών.

‘Ενα ολόκληρο σύστημα διαπλοκής συνταράσσεται αυτό το διάστημα και οι αναταράξεις παράγουν σύγχυση και θολούρα. Ποιος είναι με ποιον και γιατί. Ο ΣΔΟΕ κάνει επισκέψεις, οι εκδότες πηγαίνουν στον Σαμαρά, οι ιδιοκτήτες κοιτάνε τις συγχωνεύσεις και πάει λέγοντας. Ερωτήματα που είναι αδύνατον να απαντηθούν μέχρι να δοθούν τα λεφτά. Και η εξουσία. Το θέμα είναι πόσα “κορμιά” θα πέσουν έως τότε.

Διαβάζουμε λοιπόν πως ο Σταύρος Ψυχάρης για τρίτη ή 4η φορά επιτίθεται στον Απόστολο Κακλαμάνη για το πολιτικό παρελθόν του. Αιτία η θέση του πολιτικού για τις ζημιογόνες επιχειρήσεις.

Άγνωστη παραμένει η θέση του ισχυρού άνδρα του ΔΟΛ για όσους συναδέλφους του εκδότες έχουν την ίδια άποψη. Πώς η τρόϊκα δεν πρέπει να επιτρέψει νέα δάνεια σε εταιρείες με μεγάλα χρέη. Που να φθάσουμε και στο αίτημα για σβήσιμο των χρεών δηλαδή. Τι αποκαλύψεις θα μάθουμε άραγε σε μια τέτοια πιθανότητα;

Ο πρωθυπουργός, διαβάζουμε επίσης, συναντιέται με τους άλλοτε ισχυρούς εκδότες. Φανταζόμαστε με τον παλιό τρόπο και μέθοδο. Σου δίνω, μου δίνεις. Η κατάσταση όμως είναι πια διαφορετική.

Να που έσκασε σήμερα και ποινική δίωξη εναντίον του εκδότη του “Πρώτου Θέματος” για εκείνα τα παλιά 5,5 εκατ. ευρώ. Ορίστε, μερικές φορές, οι έρευνες ολοκληρώνονται. Όταν κάποιος ισχυρός το θελήσει.

Στο συγκρότημα Μπόμπολα επιτίθενται στο Reuters. Ακουσον-άκουσον, θέλει λέει να κάνει ρεπορτάζ για τη διαπλοκή πολιτικής και mediaκής εξουσίας. Μα, τι λέτε; Τους ρώτησε τους Έλληνες εκδότες; Τόλμησε, λέει το Έθνος, να στείλει ερωτηματολόγιο στην εφημερίδα για το πως και πόσο επηρρεάζουν τα οικονομικά συμφέροντα των εκδοτών την άσκηση δημοσιογραφίας. Πως τολμάτε κύριοι του Reuters. Εννοείται πως το διεθνές πρακτορείο καταγγέλθηκε πάραυτα για συνομωσία εναντίον της χώρας και της επιχειρηματικότητας. Δεν μπορεί, κάποια ξένα συμφέροντα, εννοεί προφανώς η εφημερίδα, θα κρύβονται πίσω από το ερωτηματολόγιο και το ρεπορτάζ του Reuters. Αφού έτσι γίνεται και στην Ελλάδα…

Πηγή: greektv.com

ΑΡΘΡΟ – ΑΠΟΨΗ

Στο 1,3 δισ. τα χρέη εφημερίδων – περιοδικών

Του Σωτήρη Μανιάτη

Μέσα σε μια τριετία τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα έπαθαν καθίζηση αδυνατώντας να αντεπεξέλθουν σε ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον. Με τα διαφημιστικά έσοδα να βρίσκονται σε διαρκή πτώση, την κρατική διαφήμιση σχεδόν ανύπαρκτη και τις ζημιές να συσσωρεύονται εδώ και χρόνια άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.

Κι αν χθες, χαρτογραφώντας τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ (τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς) καταγράψαμε χρέη που ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, σήμερα, επιχειρώντας το ίδιο για τις εφημερίδες και τα περιοδικά που εκδίδονται στη χώρα, φαίνεται οι συνολικές τους υποχρεώσεις να αγγίζουν το 1,3 δισ. ευρώ. Κι από αυτές, τα βραχυπρόθεσμα χρέη, αυτά δηλαδή που πρέπει σύντομα να αναχρηματοδοτηθούν, φτάνουν το ένα δισ. ευρώ!

Ηδη κάποιες εφημερίδες δεν άντεξαν και έχουν κατεβάσει «ρολά» όπως..

το καθημερινό «Βήμα», η «Απογευματινή» και η «Ελευθεροτυπία», ενώ ο «Επενδυτής» σώθηκε την τελευταία στιγμή και παρέμεινε στις «επάλξεις», καθώς υπήρξε συμφωνία και αλλαγή ιδιοκτησίας.

Μεγάλοι εκδοτικοί όμιλοι, εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αξιών, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα παρά τις συνεχόμενες περικοπές αμοιβών, τις απολύσεις, τις εθελούσιες εξόδους που έχουν πραγματοποιήσει (και συνεχίζουν) την τελευταία τριετία.

Εθελούσια και απολύσεις

Μόλις πριν από λίγες μέρες εθελούσια έξοδος ανακοινώθηκε τόσο στην «Καθημερινή» όσο και στα «Νέα», ενώ στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ) ανακοινώθηκαν αιφνιδίως και απολύσεις (από τα περιοδικά) με τις πληροφορίες να θέλουν και «συνέχεια προσεχώς», χωρίς να αποκλείονται και νέες περικοπές σε μισθούς.

Σε δυσχερή κατάσταση βρίσκεται και ο «Αδέσμευτος Τύπος», στον οποίο οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τέσσερις μήνες και η κατάσταση στον χώρο του Τύπου δεν έχει τελειωμό.

Ο ΔΟΛ, που έκλεισε την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα» (2010) ανακοίνωσε ήδη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 7,5 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών και στόχο, όπως ανακοινώθηκε, την επιστροφή των μετοχών της εταιρείας στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου από αυτήν της επιτήρησης, στην οποία βρίσκεται λόγω του ύψους των ζημιών του ομίλου σε σχέση με τα ίδια κεφάλαιά του.

Αλλά και ο Πήγασος (Ομιλος Μπόμπολα), που εκδίδει μεταξύ άλλων τις εφημερίδες «Εθνος» και «Ημερησία» ανακοίνωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, χωρίς να διευκρινίζεται το ύψος, αλλά με την επισήμανση ότι ήδη έχει καταβληθεί μέρος αυτού ενώ γίνονται και διαβουλεύσεις χρηματοδοτικής αναδιάρθρωσης…

Είναι σαφές ότι στόχος είναι να διατηρηθούν ζωντανοί οι δύο όμιλοι αναμένοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα βέβαια και αναχρηματοδοτήσεις ή επαναδιακανονισμούς δανειακών υποχρεώσεων που έχουν σε πιστωτικά ιδρύματα.

Παράλληλα, ακούγονται ολοένα και περισσότερο σενάρια συγχωνεύσεων τμημάτων, λειτουργιών ή ακόμη και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (χωρίς να αποκλείονται και τα λουκέτα) με στόχο τη μείωση λειτουργικού κόστους και κατ” επέκταση των ζημιών που εξακολουθούν να καταγράφονται.

Τρόικα και ανακεφαλαιοποιήσεις

Οι τράπεζες με τη σειρά τους περιμένουν τις δικές τους ανακεφαλαιοποιήσεις, έχοντας και οι ίδιες πλέον ασφυκτικό έλεγχο από την τρόικα εξωτερικού αλλά και εσωτερικού.

Μετά την ανακεφαλαιοποίησή της αναμένεται κάθε τράπεζα να αρχίσει να τροφοδοτεί την αγορά με κάποια ρευστότητα, που σημαίνει νέα δάνεια ή αναχρηματοδοτήσεις παλαιών. Μόνο που αυτό πλέον θα γίνεται υπό το άγρυπνο βλέμμα ξένων επιτρόπων και ειδικά για δάνεια που θα ξεπερνούν τα 8.000.000 ευρώ θα υπάρχει αυστηρότατος έλεγχος.

Χαρακτηριστικό των αρνητικών αποτελεσμάτων των εκδοτικών ομίλων τα τελευταία χρόνια είναι και το ότι από τις άλλοτε 13 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών ελληνικές εταιρείες ΜΜΕ έχουν απομείνει εννέα.

Οι καλά γνωρίζοντες τα συγκεκριμένα δεδομένα επισημαίνουν ότι από τους ισολογισμούς τους φαίνεται μείωση του κύκλου εργασιών τους που αγγίζει σχεδόν το 60%. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2012 οι επτά εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες ΜΜΕ που βρίσκονται εν λειτουργία (Πήγασος, Τηλέτυπος, ΔΟΛ, Καθημερινή, Ναυτεμπορική, Αττικές Εκδόσεις και Τεχνικές Εκδόσεις) καταγράφουν συνολικό κύκλο εργασιών 189,14 εκατ. ευρώ με τα χρέη τους σε τράπεζες να αγγίζουν τα 481,4 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς του 2011 ο ΔΟΛ φαίνεται να έχει συνολικές υποχρεώσεις 128,8 εκατ. ευρώ με τα βραχυπρόθεσμα χρέη του να φτάνουν τα 89,5 εκατ. ευρώ. Το «Εθνος Εκδόσεις Α.Ε.» έχει συνολικές υποχρεώσεις 37,1 εκατ. ευρώ με τα 33 εκατ. ευρώ να είναι βραχυπρόθεσμες, ενώ άλλα 16,5 εκατ. ευρώ συνολικές υποχρεώσεις καταγράφονται στην Pegasus Magazine Publications A.E. που έχει βραχυπρόθεσμα χρέη 15,9 εκατ. ευρώ.

Αλλα 10,2 εκατ. ευρώ συνολικά χρέη έχει και η «Ημερησία ΑΕΕ» με τα 9,4 εκατ. ευρώ να είναι βραχυπρόθεσμα.

Στα 74,5 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι συνολικές υποχρεώσεις για τις «Καθημερινές Εκδόσεις Α.Ε.» με 59,6 εκατ. ευρώ εξ αυτών να είναι βραχυπρόθεσμες. Αλλα 5,5 εκατ. ευρώ συνολικές υποχρεώσεις έχει η «Καθημερινή Α.Ε.» με τα βραχυπρόθεσμα χρέη να φτάνουν τα τρία εκατ. ευρώ.

Με κατεβασμένα ρολά

Οι ΝΕΠ Εκδόσεις ΑΕ έχουν συνολικές υποχρεώσεις 68,3 εκατ. ευρώ με τις βραχυπρόθεσμες να φτάνουν τα 32,8 εκατ. ευρώ. Στα 22,3 εκατ. ευρώ φτάνουν τα χρέη του «Real Media AE Εκδόσεις» με τα 21,6 εκατ. ευρώ να είναι βραχυπρόθεσμα.

Και στον τομέα των εφημερίδων εντοπίζονται ορισμένες που οι ισολογισμοί τους αφορούν το 2010 για διάφορους λόγους. Ετσι, η «Τεγόπουλος Χ.Κ. Εκδόσεις Α.Ε.», το αίτημα της οποίας για ένταξη στο περιβόητο άρθρο 99 απορρίφθηκε, εμφανίζεται με συνολικές υποχρεώσεις 69,9 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμα χρέη 24,6 εκατ. ευρώ, ενώ η «BESTEND A.E.» έχει συνολικές υποχρεώσεις 43,8 εκατ. ευρώ με τα βραχυπρόθεσμα χρέη της να φτάνουν τα 42,8 εκατ. ευρώ.

Στα 56,3 εκατ. ευρώ φτάνουν οι συνολικές υποχρεώσεις της «Χρυσή Ευκαιρία Εκδόσεις Α.Ε.» με τις βραχυπρόθεσμες να μην ξεπερνούν τα 9,2 εκατ. ευρώ. Η «Εξπρές – Ομιλος Καλοφωλιά Α.Ε.» έχει συνολικές υποχρεώσεις 20,7 εκατ. ευρώ με τα βραχυπρόθεσμα χρέη να αγγίζουν τα 18,9 εκατ. ευρώ.

Στα περιοδικά, ο όμιλος «Λυμπέρη Εκδόσεις Α.Ε.», που κατέβασε ρολά πρόσφατα, έχει καταγεγραμμένες συνολικές υποχρεώσεις 51,3 εκατ. ευρώ με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να φτάνουν τα 35,7 εκατ. ευρώ.

Σωρευμένα χρέη με βάση ισολογισμό του 2010 συνολικού ύψους 222,9 εκατ. ευρώ εμφανίζουν οι «Modern Times A.E.» (που επίσης έχουν βάλει «λουκέτο») με τα βραχυπρόθεσμα χρέη να φτάνουν τα 210,6 εκατ. ευρώ.

Με κατεβασμένα «ρολά» είναι και η «ΙΜΑΚΟ Media ΑΕ» που έχει συνολικές υποχρεώσεις 52,5 εκατ. ευρώ με τις βραχυπρόθεσμες να φτάνουν περίπου τα 44,5 εκατ. ευρώ.

– Εφημερίδα των Συντακτών (04/12/2012)

Πηγή: zoornalistas

Παράνομες οι περικοπές επιδομάτων σύμφωνα με τον υπ. Εργασίας!!!

kerdos_ypourgeio_ergasias_eggrafo1Δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων στο «ΚΕΡΔΟΣ».

Παράνομες χαρακτήρισε, ακόμη και το υπουργείο Εργασίας, τις περικοπές επιδομάτων των εργαζομένων στις οποίες έχει προχωρήσει μονομερώς η εργοδοσία της εφημερίδας «Κέρδος». Μετά τη σχετική γνωμοδότηση ΣΕΠΕ και τη συνέχιση του αγώνα των εργαζομένων στο «ΚΕΡΔΟΣ», η εργοδοσία προσέφυγε στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να «δικαιωθεί» για την αυθαίρετη μείωση μισθών στην οποία έχει προβεί τους τελευταίους μήνες. Η απάντηση ήταν καταπέλτης… (βλέπε σχετική ανακοίνωση ΕΣΗΕΑ με επισήναψη της σχετικής γνωμοδότησης του υπουργείου http://www.esiea.gr/gr/index.html)

Μέσα στο μαύρο τοπίο της μνημονιακής εποχής μια μικρή δικαίωση για όσους συνεχίζουν και επιμένουν να αγωνίζονται αποδεικνύοντας ότι κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος.

Πηγή: asyntaxtostypos.org

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Η ΠΟΕΣΥ για τη συρρίκνωση της ΕΡΤ;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΣΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει για μια ακόμη φορά την αντίθεσή του στην εκχώρηση περιουσίας της Δημόσιας Τηλεόρασης στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση Στουρνάρα και Κεδίκογλου εκχωρούνται για 25 χρόνια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης εγκαταστάσεις μονάδων της ΕΡΤ στην Κατεχάκη, που εξυπηρετούσαν την παραγωγή δεκάδων εσωτερικών τηλεοπτικών εκπομπών.

Οι κυβερνώντες επικαλούνται τις ανάγκες στέγασης υπηρεσιών του Υπουργείου για την εξυπηρέτηση αλλοδαπών, προκειμένου να δεσμευτούν και να σιγήσουν τα Στούντιο Α’ και Β’, το μοναδικό κτίριο κινηματογραφίας, το συνεργείο οχημάτων, κτίρια της τηλεόρασης και το master control, με αποτέλεσμα τη διακοπή τηλεοπτικών παραγωγών τις οποίες προφανώς θα αναθέσουν σε εξωτερικές ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής.

Επισημαίνεται ότι έχει προηγηθεί παραχώρηση του πλεονάσματος της ΕΡΤ, του 25% του ανταποδοτικού τέλους, στους επιχειρηματίες φωτοβολταϊκών.

Το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ εκφράζει τα ακόλουθα ερωτήματα:

Ποιον εξυπηρετεί η κατάργηση των εσωτερικών παραγωγών; Μήπως η ανάθεση της τηλεοπτικής παραγωγής σε «τρίτους» δεν ευνοεί την «ιδιωτικοποίηση» της ΕΡΤ; Πώς μπορεί να γίνει πιστευτό ότι εξορθολογίζεται η ΕΡΤ, όταν σπαταλούν δημόσιο χρήμα σε εταιρείες – παραμάγαζα που λυμαίνονται το ανταποδοτικό τέλος;

Πώς μπορούν να πείσουν ότι και το Στούντιο1 που παραμένει στην ΕΡΤ, δεν είναι θέμα χρόνου να … καταργηθεί.

Να υπενθυμίσουμε στον αρμόδιο υπουργό Τύπου, ότι ως αντιπολίτευση ήταν αντίθετος με το σχέδιο Μόσιαλου για λουκέτο στην ΕΤ1. Τώρα συνυπογράφει και δίνει σάρκα και οστά στο όραμα του προκατόχου του, ικανοποιώντας εκπεφρασμένες επιθυμίες ιδιοκτητών ιδιωτικών καναλιών που καραδοκούν, για να επωφεληθούν από τον αργό θάνατο της Δημόσιας Τηλεόρασης.

Η Ομοσπονδία λέει ΟΧΙ στη συρρίκνωση, στην απαξίωση και την ιδιωτικοποίηση της ΕΡΤ.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ για την περιουσία της ΕΡΤ”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΣΠΕΡΤ

Οι μάσκες έπεσαν ! Αντί για Χριστούγεννα μας έχουν φέρει την εποχή του καρνάβαλου. Η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ θα διαφυλάξουν με κάθε τρόπο την περιουσία του ελληνικού λαού που εκχωρείται στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως για τις ανάγκες υπηρεσιών για αλλοδαπούς και ειδικότερα το μεγαλύτερο μέρος γης και παραγωγικών μονάδων Στούντιο Α’ και Β’, το μοναδικό κτίριο κινηματογραφίας, συνεργείο οχημάτων, κτίρια τηλεόρασης, κτίριο master control που έχει ως αποτέλεσμα την διακοπή της παραγωγής όλων των μονάδων ακόμα και του στούντιο Δ’ που υποτίθεται μεγαλόκαρδα το αφήνουν στη χρήση της ΕΡΤ, και άλλες παραγωγικές μονάδες, ενώ δίπλα και γύρω από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξεως υπάρχουν εγκαταστάσεις στρατοπέδων και άλλες οι οποίες είναι ανενεργές και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό.

Η στοχοποίηση της ΕΡΤ με τρόπους αδιαφανείς και συνεχόμενους όπως υπογραφή ΚΥΑ, πάντα τις νυχτερινές ώρες ! (βλέπε ανταποδοτικό τέλος κλπ) κάνουν το σχέδιο Μόσιαλου να ωχριά μπροστά στη λαίλαπα των μέτρων που στρέφονται ενάντια στην περιουσία του ελληνικού λαού.

Η κατάργηση της εσωτερικής παραγωγής της ΕΡΤ ποιους ευνοεί ;

Το πολλαπλάσιο κόστος που θα χρειαστεί για να αντικαταστήσει όλα αυτά η ΕΡΤ, ποιος θα το πληρώσει ;

Η ΠΟΣΠΕΡΤ με αλλεπάλληλα εξώδικα της προς την Πολιτική Ηγεσία και τη Διοίκηση της ΕΡΤ, όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις το μισθολόγιο το μέλλον των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και η κακή διαχείριση των ρεπορτάζ (pool), που δίνονται παράνομα και καταχρηστικά, σε όλους τους Ιδιωτικούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς, έχει προειδοποιήσει για όλα αυτά.

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι !

Η παραπομπή στη Δικαιοσύνη όποιων παρανομούν είναι δεδομένη.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΕΡΤ Α.Ε. που είναι περιουσία του ελληνικού λαού, είναι υπόθεση όλων μας.

Η παραχώρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων της Κατεχάκη και η μη εξεύρεση δίκαιης λύσης για όλα τα άλλα θέματα μας αναγκάζει να διεκδικήσουμε και με άλλους τρόπους – αγωνιστικούς τα δίκαια αιτήματα μας.

Δε θα δίνονται, ούτε θα λαμβάνονται θέματα, από και προς οποιονδήποτε Ιδιωτικό Σταθμό, μετά από απόφαση του ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ που επίσης αποφάσισε συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 5-12-2012, στάση εργασίας 13:00 – 17:00 και την Πέμπτη 6-12-2012, στάση εργασίας 20:00 – 24:00.

Το Δ.Σ. της ΠΟΣΠΕΡΤ θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή.

Η Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ. θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αγωνιστικά & δυναμικά την περιουσία του ελληνικού λαού και τη μη εκχώρησή της όταν μάλιστα η ΕΡΤ νοικιάζει κτίρια με μεγάλο κόστος γιατί δεν της επαρκούν.

Θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τον κόπο το μόχθο και το μέλλον των εργαζομένων και δεν θα σταματήσει να το κάνει παρά τις απειλές με ψεύδη υψηλά ιστάμενων προσώπων ακόμα και του Διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού.

Το Travel Channel HD στον OTE TV

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΟΤΕ TV

Το κορυφαίο κανάλι παγκοσμίως για ταξίδια και προορισμούς, Travel Channel HD, κάνει πρεμιέρα στoν OTE TV, ενισχύοντας το ποιοτικό περιεχόμενο της υπηρεσίας στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ και τις επιλογές των συνδρομητών. Για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, μέσω του OTE TV, το κανάλι μεταδίδεται σε υψηλή ευκρίνεια.

Συνεχίζοντας τα προνόμια για τους συνδρομητές του, ο OTE TV, σε συνεργασία με το Travel Channel HD, διοργανώνει ειδικό διαγωνισμό με δώρο ένα ταξίδι για δύο στο Λονδίνο, προσφέροντας επιπλέον εισιτήρια για θέατρο, δραστηριότητες, ακόμη και μετρητά για τη διαμονή των νικητών. Για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό, οι συνδρομητές της υπηρεσίας μπορούν, από τις 10/12/12 έως τις 06/01/13, να στέλνουν το γραπτό μήνυμα «ΟΤΕ ΤV» στο 54260[2] προκειμένου να μπουν στην κλήρωση για το ταξιδιωτικό πακέτο.

Το Travel Channel HD, που μεταδίδεται σε 21 γλώσσες σε 130 χώρες παγκοσμίως, ταξιδεύει τους τηλεθεατές σε κάθε γωνιά του πλανήτη, παρουσιάζοντας διαφορετικούς ταξιδιωτικούς προορισμούς και προτάσεις για τουρισμό για κάθε τύπο ταξιδιώτη, μέσα από ντοκιμαντέρ και εκπομπές υψηλής ποιότητας και αισθητικής.

Το Δεκέμβριο, το Travel Channel HD ταξιδεύει στην Αμερική δοκιμάζοντας τις πιο παράξενες γεύσεις στο «Bizarre Foods America» (Κάθε Κυριακή, στις 21.00), ενώ, μέσα από την εκπομπή «World’s Greatest Rides – Skandinavia» (Κάθε Κυριακή, στις 19.00) προσκαλεί τους τηλεθεατές σε ένα μοναδικό ταξίδι 4.000 χιλιομέτρων στις σκανδιναβικές χώρες. Τον Ιανουάριο, ο Anthony Melchiorri αναλαμβάνει τα πιο απίθανα ξενοδοχεία στη διάσημη σειρά reality «Hotel Impossible» (Κάθε Τρίτη, στις 20.00), ενώ στο «Departures», ο Scott Wilson και ο Justin Lukach αναζητούν την περιπέτεια ταξιδεύοντας από την Ανταρκτική έως τη Ζάμπια και τη Μογγολία (Κάθε Πέμπτη, στις 20.00).

Ο OTE TV συνεχίζει να εμπλουτίζει τα κανάλια και τις υπηρεσίες του, με έμφαση στο High Definition και το ποιοτικό περιεχόμενο, με το HD να προσφέρεται σε όλα τα δορυφορικά πακέτα χωρίς επιπλέον χρέωση.

[1] Για τους συνδρομητές του OTE TV Μέσω Conn-x η μετάδοση του καναλιού γίνεται σε standard definition.
[2] Xρέωση 0,31€ ανά SMS. Όροι συμμετοχής θα αναρτηθούν στο otetv.gr.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.