Ο Γιώργος Νταλάρας με Καβάφη στη Γερμανία

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μετά την μεγάλη επιτυχία της πρώτης παγκόσμια πρεμιέρας στο Konzerthaus της Βιέννης το 2011, το έργο «Καβάφης» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Γερμανία. Ο Γιώργος Νταλάρας, ο σημαντικότερος μουσικός πρεσβευτής της σύγχρονης Ελλάδας, ερμηνεύει το καινοτόμο έργο, μαζί με τον Lambert Hamel, ένα από τους πιο καταξιωμένους γερμανόφωνους ηθοποιούς, ο οποίος θα  απαγγέλλει ποιήματα του Καβάφη στα Γερμανικά. Η βραδιά αυτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο εβρουαρίου 2013, ώρα 8:00μμ στο Phiharmonie im Gesteig.στη Φιλαρμονική του Μονάχου “Philharmonie im Gasteig”.  Το «Kavafis Project» είναι ένα θεμελιώδες έργο που συνδέει την φιλοσοφική γνώση με την μουσική διαίσθηση.

Το φωνητικό-συμφωνικό έργο θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά στην Γερμανία ερμηνευμένο από τη Wiener KammerOrchester και τη χορωδία της Wiener Singakademie.

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης είναι ο πλέον ρηξικέλευθος εκπρόσωπος της νεοελληνικής ποίησης. Το πάθος του ήταν το γράψιμο. Είλκυσε την προσοχή με τα ποιήματά του τυπωμένα σε μονόφυλλα που διένεμε σε φίλους του. Ο Καβάφης (1863-1933), που γεννήθηκε από Έλληνες γονείς στην Αλεξάνδρεια, ήταν ο αυστηρότερος κριτής των φιλοσοφικών, ιστορικών και ερωτικών ποιημάτων του.

Ο συνθέτης Αλέξανδρος Καρόζας μελοποίησε τα ποιήματα αποτίνοντας φόρο τιμής στην πολιτισμική πολυσχιδία του Ελληνισμού, καθώς αξιοποιεί στοιχεία της κλασικής ελληνικής και της μεσογειακής μουσικής παράδοσης.

Τόσο ο ποιητής, όσο και ο συνθέτης, δημιούργησαν από την οπτική γωνία του μετανάστη που ούτε αρνείται ούτε εκθειάζει την καταγωγή του. Αυτή η απόσταση επέτρεψε στον Αλέξανδρο Καρόζα να επεξεργαστεί την μελοποίηση των καβαφικών κειμένων επί τη βάσει της δυτικής κλασικής μουσικής, χωρίς, ωστόσο, να χάνει την επαφή με τις ρίζες της ελληνικής μουσικής παράδοσης.

«Η σύνθεση της ποίησης του Κωνσταντίνου Καβάφη από τον Αλέξανδρο Καρόζα είναι ένα ευφυέστατο μουσικό επίτευγμα» (Μίκης Θεοδωράκης, Αθήνα 4/10/2010)

 

Ποίηση: Κωνσταντίνος Καβάφης

Μουσική: Αλέξανδρος Καρόζας

Τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας

Απαγγελία: Lambert Hamel

Wiener KammerOrchester / Χορωδία της Wiener Singakademie

Διεύθυνση: Stefan Vladar

 

Για περισσότερες πληροφορίες: www.kavafis.eu

www.greece-on-tour.eu

Εισιτήρια: www.muenchenticket.de

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.