Ανοίγει σήμερα το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Facebook
Twitter
LinkedIn

Φιλοξενείται στην Τεχνόπολη και παρουσιάζει την ιστορία του

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του για το κοινό το πρώτο βιομηχανικό μουσείο της Αθήνας.

Φιλοξενείται στην Τεχνόπολη, στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου, το οποίο ανοίγει ξανά 30 περίπου χρόνια μετά το κλείσιμό του, και παρουσιάζει την ιστορία του για πρώτη φορά.

Το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας ιδρύθηκε το 1857 για να καλύψει την ανάγκη της πόλης για δημόσιο φωτισμό. Υπήρξε η πρώτη μονάδα παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα και παρείχε φωτισμό και ενέργεια στην Αθήνα για σχεδόν 130 χρόνια, μέχρι το 1984 που έκλεισε οριστικά.

Λίγα χρόνια μετά το κλείσιμο του εργοστασίου ξεκίνησαν οι πρώτες μελέτες για την αξιοποίηση των παλαιών εγκαταστάσεων. Ο χώρος κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού με την προοπτική να γίνει μουσείο και χώρος πολλαπλών εκδηλώσεων.

Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα τεχνολογίας και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, καθώς σώζεται το μεγαλύτερο μέρος των κτιριακών εγκαταστάσεων και σχεδόν ακέραιο ένα μεγάλο μέρος του μηχανολογικού του εξοπλισμού. Αυτό, σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση αντικειμένων από το εργοστάσιο καθώς και συσκευών φωταερίου αποτελούν την πλούσια συλλογή του Βιομηχανικού Μουσείου.

Η επισκευή και αποκατάσταση των παλαιών κτιρίων, καθώς και η οργάνωση του ελευθέρου χώρου του συγκροτήματος ολοκληρώθηκε το 2004. Το 2011 η νέα διοίκηση της Τεχνόπολης ανέλαβε το φιλόδοξο έργο της δημιουργίας Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου, αναθέτοντας σε μια ομάδα επιστημόνων την υλοποίηση του μουσείου.

«Πριν από δύο χρόνια περίπου τέθηκε από τον Κωστή Μπιτζάνη, ως στόχος η δημιουργία του μουσείου και σήμερα έχουμε εγκαίνια. Τα χρήματα για τη δημιουργία του μουσείου έχουν προέλθει από την ετήσια επιχορήγηση της Τεχνόπολης από το Δήμο Αθηναίων, χωρίς έξτρα κονδύλι για αυτή τη λειτουργία και από τις χορηγίες των τριών μεγάλων εταιρειών φυσικού αερίου, της ΔΕΠΑ, της ΔΕΣΦΑ, και της ΕΠΑ οι οποίες έχουν συνδράμει το μουσείο και πρακτικά δηλαδή δωρίζοντας μέρος της συλλογής. Έχουμε διαμορφώσει ως μουσειακούς χώρους 800 τετραγωνικά μέτρα και άλλα 600 τετραγωνικά μέτρα αύλειων χώρων» είπε μιλώντας στο ΑΜΠΕ η Ερατώ Κουτσουδάκη, αρχιτέκτονας, μουσειολόγος και υπεύθυνη για τη μελέτη και την υλοποίηση του έργου.

Ο επισκέπτης ακολουθώντας ένα μουσειολογικό περίπατο με συγκεκριμένες στάσεις έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, να παρακολουθήσει τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου και να ανακαλύψει ένα έως σήμερα ξεχασμένο κομμάτι της ιστορίας της Αθήνας.

Παράλληλα, και για ένα μήνα διοργανώνεται στην Τεχνόπολη έκθεση με τίτλο «Οι τέχνες συναντούν τη Βιομηχανία».

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη Βιομηχανία το οποίο περιλαμβάνει έκθεση 12 εικαστικών με τίτλο «Υποπροϊόντα» που επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Ψυχούλης, την έκθεση «Εργάτες» με την επιμέλεια του Πλάτωνα Ριβέλλη, μια φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στα βιομηχανικά θεματικά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, προβολές κινηματογραφικών ταινιών με θέμα τη βιομηχανία που επιμελήθηκε η Σώτη Τριανταφύλλου καθώς και παραστάσεις θεάτρου σκιών από τον Σωτήρη Χαρίδημο με τίτλο «Ο Καραγκιόζης γκαζιέρης».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.