«Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση διοργανώνει εκπαιδευτικό εργαστήριο με θέμα «Η Μουσική αγαπάει τον αυτισμό» που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5-10 ετών τα οποία ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με μουσικά όργανα και να λάβουν μέρος σε μια πληθώρα μουσικών δραστηριοτήτων. Το εργαστήριο ολοκληρώνεται με μια διαδραστική συναυλία μουσικής με την ενεργό συμμετοχή των παιδιών στην εκτέλεση του μουσικού ρεπερτορίου.

Σύμφωνα με τους εμπνευστές του, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα ολοκληρωθεί σε πέντε συναντήσεις έχει διττό στόχο. Κατ’ αρχήν αποσκοπεί στη δημιουργική επαφή γονέων – παιδιών (μιας και είναι απαραίτητη η παρουσία και των δύο καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου) με εργαλείο τη μουσική. Παράλληλα, προετοιμάζει την εκτέλεση μιας «διαδραστικής συναυλίας μουσικής» που θα ολοκληρωθεί στο τέλος του κύκλου των συναντήσεων.

Αρχικά τα παιδιά θα γνωρίσουν το χώρο και τους μουσικούς και θα έχουν τη δυνατότητα να πειραματιστούν με μουσικά όργανα όπως κιθάρες, βιολιά, κλαβινόβα και άλλα και να παραγάγουν ήχους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου οι μουσικοί αλληλεπιδρούν με τα παιδιά τα οποία παίρνουν μέρος σε διάφορα παιχνίδια αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα με βάση τους τη μουσική. Οι δραστηριότητες που στηρίζονται στη ρυθμική αγωγή της μουσικής και τους χρωματισμούς είναι ποικίλες, ενώ έννοιες όπως η παύση, η ένταση, η ταχύτητα χρησιμοποιούνται συνδυαστικά για την έκφραση συναισθημάτων και την κατανόηση απλών εννοιών μέσα από επαναλαμβανόμενα ακούσματα.

Το δημιουργικό παιχνίδι με κρουστά όργανα, η συμμετοχή των μουσικών και οι μουσικό – κινητικές δραστηριότητες ωθούν τα παιδιά να συμμετάσχουν ενεργά, να καθορίσουν και να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριο των μουσικών ανάλογα με τις προτιμήσεις τους. Έτσι οδηγούνται στην τελική παρουσίαση και εκτέλεση της συναυλίας με αποτύπωση της μουσικής με χρώματα και σχήματα και με την ενεργό συμμετοχή των γονέων – συνοδών.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τη μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου και τον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη, μαζί με μια ομάδα μουσικών και συνεργατών. Την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου (18:00-20:00) είναι η πρώτη συνάντηση, μόνο για τους γονείς), ενώ ακολουθούν συναντήσεις τα Σάββατα 2, 9, 16 και 23 Φεβρουαρίου 2013 (11:00-13:00)

 

Εργαστήριο

«Η Μουσική αγαπά τον αυτισμό»

1 – 23 Φεβρουαρίου 2013

Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Για κρατήσεις: 213-017-8034 ή education@sgt.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.