Στον Ολλανδό φιλόσοφο Χαμπέρμας το βραβείο «Έρασμος»

Facebook
Twitter
LinkedIn

Υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο 83χρονος

Ο Γιούργκεν Χαμπέρμας, ο οποίος θεωρείται ο μεγαλύτερος εν ζωή φιλόσοφος, στην Ολλανδία, κέρδισε χθες το φετινό Βραβείο ‘Ερασμος (του ομώνυμου ιδρύματος) «για το σύνολο του συγγραφικού έργου του με θέμα την Δημοκρατία».

«Για περισσότερο από μισό αιώνα, ο Γιούργκεν Χαμπέρμας αποτελεί δεσπόζουσα μορφή της ιδεολογικής αναζήτησης στα πεδία : πολιτικής, κοινωνιολογίας, φιλοσοφίας. Η ανάλυσή του, έχει οξυδέρκεια κριτικό πνεύμα, διατηρώντας ακέραιη την αισιοδοξία για το μέλλον που έχει η δημοκρατική Ευρώπη», αναφέρει επίσης το πρακτικό της απονομής αυτής της τιμητικής διάκρισης.

Στο διαχρονικό σημαντικό έργο του (με κομβικό σημείο τη δημοσίευση, το 1962, του «Δομικού Μετασχηματισμού της Δημόσιας Σφαίρας») ο τιμηθείς φιλόσοφος, 83 ετών σήμερα, αναζητά τον βέλτιστο τρόπο οργάνωσης μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κρίνει εντούτοις ότι αυτή πάσχει τώρα από ένα έλλειμμα Δημοκρατίας, το οποίο ναρκοθετεί την αλληλεγγύη των πολιτών στο όραμά της.

Ο Χαμπέρμας γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας στις 18 Ιουνίου του 1929. Στο Γκέτινγκεν, στη Ζυρίχη, στη Βόνη διαδοχικά πήρε πτυχία : φιλοσοφίας, ψυχολογίας, γερμανικής λογοτεχνίας, οικονομικών.

Το βραβείο Έρασμος συνοδεύει ένα έπαθλο 150 χιλιάδων ευρώ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.