Η Μαίρη Ραζή με τη «ΡΟΖΑ» συνεχίζει την επιτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στο Θέατρο Πρόβα συνεχίζεται με πολύ μεγάλη επιτυχία το καινούργιο έργο του Παναγιώτη Μέντη, «Ρόζα», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Τσόγκα, με τη Μαίρη Ραζή στον ομώνυμο ρόλο.

Μία παράσταση που συνδέει το χθες με το σήμερα, αναζωπυρώνει μνήμες και εναλλάσει τη συγκίνηση με τη χαρά, το τραγούδι με το λόγο. Η μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη γίνεται συνδετικός κρίκος των εποχών, των εικόνων, αφήνοντας όμως την κυρίαρχη θέση στο ρεμπέτικο  που ζωντανεύει μέσα από την εκφραστική και γεμάτη συναίσθημα φωνή της Μαίρης Ραζή.

Κάθε φορά οι αντιδράσεις του κοινού είναι συγκινητικές έχοντας αποκομίσει άγνωστες πτυχές της ζωή ενός θρύλου του ρεμπέτικου τραγουδιού, της Ρόζας!

Η Ρόζα Εσκενάζυ μπήκε στο πάνθεον των μεγαλύτερων φωνών που έβγαλε η Ελλάδα. Χαρακτηρίστηκε ως «Η μεγάλη κυρία» του ρεμπέτικου τραγουδιού. Ο Παναγιώτης Μέντης με την άρτια γραφή του παρουσιάζει σκηνές που διαδέχονται αβίαστα η μία την άλλη και καταστάσεις που ξαφνιάζουν ευχάριστα τον θεατή. Η Ρόζα είναι μια ελεύθερη, ανεξάρτητη, χειραφετημένη γυναίκα που έζησε 97 χρόνια. Ένα ατίθασο πλάσμα, αντράκι στη συμπεριφορά, ένας μύθος με ταραχώδη ζωή.

Κατά τη διάρκεια της παράστασης ακούγονται  με συνοδεία πιάνου γνωστά τραγούδια της σπουδαίας ερμηνεύτριας «Το χαρικλάκι», «Δημητρούλα», «Η γκαρσόνα», «Του Μάνθου ο τεκές», « Γιατί φουμάρω κοκαΐνη», «Μπαμπέσα» και πολλά καινούργια τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη, γραμμένα ειδικά για την παράσταση.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

Σκηνικά-Κοστούμια: ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΟΠΑΝΙΤΣΑ

Μουσική Σύνθεση: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ

Σχεδιασμός Φωτισμών: ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

Μουσική επιμέλεια-διδασκαλία: ΑΡΗΣ ΒΛΑΧΟΣ

Επιμέλεια χορευτικών κινήσεων: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΥΡΚΟΥ

Εκτέλεση-Χειρισμός Φωτισμών: ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΟΥΤΣΟΥΡΗΣ

VideoArt: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΓΚΑΣ

Βοηθός σκηνοθέτη: ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΣΚΙΑΘΑΣ

Φωτογραφίες: ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΡΔΙΟΥ

Ραφή Κοστουμιών: ΒΙΚΥ ΣΔΟΥΓΚΟΥ

 

Στο ρόλο της Ρόζας Εσκενάζυ, η Μαίρη Ραζή

Μαζί της ο ταλαντούχος νέος ηθοποιός Γιάννης Τσουρουνάκης

και στο πιάνο ο Δημήτρης Καραβίτης

Στην προβολή εμφανίζεται ο   ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

 

ΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ :

Παρασκευή : 21:15

Σάββατο : 21:15

Κυριακή : 19:30

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :

Γενική είσοδος : 15 ευρώ

Φοιτητικό : 12 ευρώ

Ανέργων- συνταξιούχων: 10 ευρώ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : 90 λεπτά

 

«Με σεβασμό για τα βάσανά της, με κριτικό χιούμορ για τα λάθη της, με βιογραφική ακρίβεια, αλλά και δραματουργική ευλυγισία, ο συγγραφέας εμφανίζει τη γριά πια Ρόζα Εσκενάζι να αναδράμει στο«ρέμπελο» βίο της, στους έρωτες και στην τέχνη της, εμπλουτίζοντας την αφήγησή της με ένα πρόσωπο (τον άντρα που της αφοσιώθηκε μέχρι τέλους), με τραγούδια που ερμήνευσε, αλλά και δικούς του στίχους που «ευλόγησε» με υπέροχες μελωδίες του ο Σταμάτης Κραουνάκης. Η αισθαντικά ρεαλιστική σκηνοθεσία του Σωτήρη Τσόγκα, το απέριττο σκηνικό και τα κοστούμια (Καλλιόπη Κοπανίτσα), η μουσική επιμέλεια (Αρης Βλάχος), το βίντεο (Παναγιώτης Τσάγκας), η κινησιολογία(Τατιάνα Μύρκου) και προπάντων η ερμηνεία της Μαίρης Ραζή που, με ευαισθησία,δύναμη και χιούμορ έπλασε τη Ρόζα, ερμήνευσε τραγούδια της και ένα εξαιρετικό τούρκικο τραγούδι. Αξιοσημείωτη η ερμηνεία του Γιάννη Τσιρουνάκη και η πιανιστική συνοδεία του Δημήτρη Καραβίτη.»

Αριστούλα Ελληνούδη

«Η Μαίρη Ραζή παίζει φέτος το ρόλο της καριέρας της. Η ιδέα ήταν τολμηρή, αλλά το πείσμα και η πίστη της στο έργο του Παναγιώτη Μέντη απέδωσαν. Και τα κατάφερε να ερμηνεύσει στη σκηνή του θεάτρου «Πρόβα» ένα μύθο του ρεμπέτικου τραγουδιού, τη Ρόζα Εσκενάζυ. […] Μέσα από την παράσταση που σκηνοθέτησε ο Σωτήρης Τσόγκας, η ζωή της Ρόζας διατρέχει τις εποχές και τα γεγονότα από τη Μικρασιατική καταστροφή, τη δικτατορία του Μεταξά και τον ξεριζωμό των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη μέχρι τον εμφύλιο και τη χούντα. Στο νεοκλασικό της Ηπείρου και Αχαρνών η ρεμπέτισσα Ρόζα, ασυμβίβαστη, μαχητική, μια γυναίκα που δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι γέρασε κι ας πέθανε σε βαθιά γεράματα, διεκδικεί μερίδιο στη μνήμη μας.»

Έφη Μαρίνου

«Ο κώδικας είναι η συνέπεια λόγων -πράξεων, βίου και τέχνης. Αυτήν την αλήθεια υπηρετεί η παράσταση, χωρίς να προσφεύγει σε ευκολίες. Η σκηνοθεσία είναι καθαρή και η Μαίρη Ραζή δίνεται στον ρόλο με συγκίνηση, έχοντας επιστρατεύσει όλες τις Πολίτικες μνήμες της. Ένα μουσικό ταξίδι στο σημείο συνάντησης Ανατολής και Δύσης, που είναι εν τέλει ο αληθινός μας «προορισμός». Μια «άλλη» πόλη που πρέπει να ξαναβρούμε μέσα μας,για να σταθούμε  …

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.