63ο Φεστιβάλ Βερολίνου: χιόνι, πορνό και φεμινισμός

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn
του Γιάννη Ζουμπουλάκη
Από το πρωϊνό του Σαββάτου 9 Φεβρουαρίου, το χιόνι το έχει στρώσει για τα καλά στην πρωτεύουσα της Γερμανίας. Ωστόσο, ο κόσμος απτόητος. Βγαίνει από το σπίτι του για να μπει στις αίθουσες όπου φιλοξενούντα οι ταινίες της τελευταίας κινηματογραφικής Μπερλινάλε
η οποία αυτές τις μέρες πραγματοποιείται για 63η φορά στην ιστορία της. Ως γνωστόν το φεστιβάλ Βερολίνου είναι ένα από τα μεγαλύτερα  φεστιβάλ κοινού στον κόσμο και αυτό φαίνεται από τις ατελείωτες ουρές στα ταμεία των εισιτηρίων.
Το παράξενο μάλιστα είναι ότι η καλοκαιρία των πρώτων ημερών της εφετινής διοργάνωσης …παραξένεψε πολλούς επισκέπτες, αφού τα τελευταία χρόνια φεστιβάλ χωρίς χιόνι δεν γινόταν. «Μα που είναι το Βερολίνο που ξέρουμε;» μου ανέφερε ένας από τους οδηγούς του φεστιβάλ ότι τον ρωτούσαν επισκέπτες απορημένοι με την ηλιόλουστη ατμόσφαιρα που έβλεπαν βγαίνοντας από το αεροπλάνο…
Η Αμάντα Σέιφριντ, ο Τζέιμς Φράνκο και ο Πίτερ Σάρσγκααρντ μίλησαν το μεσημέρι του Σαββάτου στους δημοσιογράφους για το «Lovelace» των Ρόμπ Επστάιν και Τζέφρεϊ Φρίντμαν, στο οποίο και οι τρεις πρωταγωνιστούν. Η ταινία που προβάλλεται στο Πανόραμα μας μεταφέρει στην δεκαετία του 1970, την δεκαετία που χάρη στην επιτυχία της ταινίας «Το βαθύ λαρύγγι» με πρωταγωνίστρια την Λίντα Λάβλεϊς το πορνό έγινε για πρώτη φορά «μια εμπειρία στην δημόσια αρένα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Επστάιν.
Το φιλμ παρακολουθεί όλη την πορεία της Λάβλεϊς η οποία έχοντας ξεφύγει από το βαθιά πουριτανικό περιβάλλον της οικογένειάς της, έπεσε στην αγκαλιά στην του hustler Τζακ Τρέινορ (Π. Σάαρσγκαρντ) τον οποίο και παντρεύτηκε. Η εμφάνισή της στο «Βαθύ λαρύγγι» πήρε διαστάσεις παγκοσμίου φαινόμενου αλλά η εξέλιξη της Λάβλεϊς υπήρξε τραγική.
«Τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και οι αρχές της αμέσως επόμενης ήταν μια πολύ παράξενη εποχή» δηλώνουν οι σκηνοθέτες Επστάιν και Φρίντμαν.«Την ώρα που ωρίμαζε η πορνογραφία ,μαζί της ωρίμαζε και ο φεμινισμός. Και η Λίντα Λάβλεϊς βρέθηκε μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα. Ενώ είναι η πρώτη διάσημη πορνοστάρ στην Ιστορία του πορνό, οι αντι- πορνογραφικές δραστηριότητές της που ακολούθησαν αργότερα την μετέτρεψαν σε σύμβολο του φεμινισμού. Ετσι ανακάλυψε την φωνή της.»
Στην πιο τολμηρή κινηματογραφική εμφάνισή της μέχρι σήμερα, η Αμάντα Σέιφριντ υποδύεται την Λίντα Λάβλεϊς και όσοι την θυμούνται ως γλυκύτατο κοριτσάκι στη  «Μamma Mia!» θα εκπλαγούν από την «μεταμόρφωσή» της. Και απ ‘ότι φαίνεται ήταν ένας ρόλος τον οποίο η ηθοποιός αναζητούσε. «Είναι μια μεγάλη κίνηση για την καριέρα μου» είπε η Σέιφριντ. «Ηθελα να παίξω για μια φορά έναν άνθρωπο που όντως υπήρξε και όσο για το θέμα του γυμνού δεν με απασχόλησε καθόλου καθότι ήταν ένα αναγκαίο εργαλείο για τον ρόλο αλλά ήξερα επίσης ότι οι σκηνοθέτες μου θα με προστάτευαν.»
Σημειώμνουμε τέλος, ότι στην ταινία «Lovelace» ο Τζέιμς Φράνκο υποδύεται τον εκδότη του Playboy Χιού Χέφνερ. Ο Φράνκο είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με τους δυο σκηνοθέτες στο «The howl» – όπου υποδύθηκε τον ποιητή και διανοούμενο Αλεν Γκίνσμπεργκ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.