Κρούγκμαν: Οι Γερμανοί είναι τρελοί που επιβάλλουν λιτότητα στην Ελλάδα

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Με τη Γερμανία και την επιβολή του προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα, τα βάζει ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος, Πολ Γκρούγκμαν, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Huffington Post.
Στη διάρκεια της συνέντευξης ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος είπε πως «αυτή δεν είναι μια εποχή για εφαρμογή λιτότητας. Παρόλα αυτά σήμερα εφαρμόζονται ανήθικα πειράματα λιτότητας σε ανθρώπινα όντα σε όλον τον κόσμο. Οι χώρες που εφαρμόζουν πολιτικές λιτότητας, μας προσφέρουν στοιχεία για το τι πραγματικά συμβαίνει, όταν τις ακολουθείς».
Αναφερόμενος στις οικονομίες της Μεγάλης Βρετανίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, όπου τα τελευταία χρόνια εφαρμόστηκαν πολιτικές λιτότητας, επισήμανε ότι στις χώρες αυτές τα ποσοστά ανεργίας έχουν αυξηθεί ενώ η οικονομία έχει μείνει στάσιμη.
Όταν η συζήτηση ήρθε στην Ελλάδα και τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει, ο Κρούγκμαν ήταν κατηγορηματικός:
«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, γιατί στην ουσία πρέπει να κάνει ό,τι ικανοποιεί τους Γερμανούς. Ωστόσο οι Γερμανοί είναι στην πραγματικότητα τρελοί, γιατί επιβάλλουν λιτότητα, η οποία δεν βοηθάει καν στη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας σχετικά με το χρέος. Ωστόσο η Ελλάδα δεν έχει ουσιαστικά άλλη επιλογή, εκτός ίσως από το να χρεοκοπήσει και να φύγει από το ευρώ. Θα μπορούσε να το κάνει αυτό, αλλά είναι ούτως ή άλλως μια καταστροφική επιλογή».
Ο οικονομολόγος αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα λιτότητας που εφαρμόστηκε από την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας χωρίς, κατά τη γνώμη του, να υπάρχει λόγος. «Ήταν καταστροφικό. Η χώρα επέστρεψε στην ύφεση».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.