Βραδιά βραβείων στο Μέγαρο…

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2012

ΒΡΑΒΕΙΑ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» 2012

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

 

Ο  Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η  Ένωσις Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών διοργανώνουν, τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στις 12.00 το μεσημέρι στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, την Τελετή απονομής των Βραβείων, Τιμητικών Διακρίσεων και Επαίνων των Κριτικών Θεάτρου και Μουσικής 2012, καθώς και των Βραβείων «Κάρολος Κουν» 2012.

Αναγνωρισμένος ως ο εγκυρότερος σχετικός θεσμός, τα Βραβεία Κριτικών αγκαλιάζουν όλες τις κατηγορίες της ελληνικής λόγιας δραστηριότητας στα δύο αυτά κεντρικά παραστατικά αντικείμενα, με παράλληλες αναφορές σε θεατρολογικά και μουσικολογικά συγγράμματα.

Ειδικό κεφάλαιο στην τελετή απονομής αποτελούν τα Βραβεία «Κάρολος Κουν», αφιερωμένα από τον Δήμο Αθηναίων στον σκηνοθέτη που ανάλωσε τη ζωή του στην υπηρεσία του νεοελληνικού θεάτρου. Με τα Βραβεία αυτά τιμώνται και φέτος   οι διαπρέψαντες στο χώρο αυτό σκηνοθέτες, ηθοποιοί και δραματουργοί, κατά την περίοδο 2011 – 2012.

Κεντρικό πόλο ενδιαφέροντος αποτελούν, όπως πάντοτε,  τα δύο Μεγάλα Βραβεία, Θεάτρου και Μουσικής, της Ενώσεως για την περίοδο 2011 –2012, των οποίων η ανακοίνωση επιφυλάσσεται για την ημέρα της Τελετής. Και εφέτος δυο καταξιωμένες προσωπικότητες θα πλαισιώσουν τον μακρύ και λαμπρό κατάλογο των διακρίσεων αυτών.  Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Βραβεία στον τομέα του Θεάτρου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κατηγορίες  Διεθνούς Θεατρικού Ρεπερτορίου και  Αρχαίου Δράματος, ενώ στις τιμητικές διακρίσεις της  Μουσικής συμπεριλαμβάνονται  ενδιαφέρουσες  για Πολιτισμικό Οργανισμό δραστηριοποιούμενο στην Περιφέρεια,  Δίσκο Ελληνικού Ενδιαφέροντος, καθώς και  για Νέο ή Πρωτοεμφανιζόμενο Καλλιτέχνη, κατηγορία κοινή στους τομείς Θεάτρου & Μουσικής.

Ιδιαίτερη αναφορά οφείλεται στο εφετινό Βραβείο Θεατρολογικού Συγγράμματος, που παρέχει την ευκαιρία απόδοσης τιμής στον διαπρεπή λογοτέχνη, διανοητή και κριτικό Θεάτρου Γιάννη Βαρβέρη, με την ευκαιρία ολοκλήρωσης της πολύτομης έκδοσης των κριτικών του απάντων που παρουσιάζουν ιδιαίτερο θεατρολογικό ενδιαφέρον.

Τέλος, με τη χορηγία της διακεκριμένης βιολονίστας κ. Ισμήνης Χρυσοχόου – Κάρτερ, θεσπίζεται Θεατρικό Βραβείο «Γιώργου Κάρτερ», στη μνήμη του σπουδαίου αυτού ανθρώπου της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, θεατρικού κριτικού και λογοτέχνη, που διετέλεσε επί πολλά χρόνια πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών και γενικός γραμματέας της Ενώσεως Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών και έφυγε ξαφνικά από τη ζωή τον περασμένο Ιούλιο.

Οι Επιτροπές Θεάτρου και Μουσικής απαρτίζονται και αυτή τη φορά από κριτικούς προερχόμενους από ένα ευρύ φάσμα του έντυπης δημοσιογραφίας. Συγκεκριμένα την Επιτροπή Θεάτρου αποτελούν οι Αριστούλα Ελληνούδη, Καλλιόπη Ραπανάκη, Έλλη Σολομωνίδου – Μπαλάνου, Μαρώ Τριανταφύλλου, προεδρευόμενη επί τιμή από τον Αντιπρόεδρο του ΔΣ της Ενώσεως Ζήση Τσιριγκούλη, ενώ η Επιτροπή Μουσικής αποτελείται από τους Κορνήλιο Διαμαντόπουλο, Κυριάκο Λουκάκο (Πρόεδρος), Γιώργο Β. Μονεμβασίτη,  Κωνσταντίνο Καράμπελα – Σγούρδα και Ευτύχιο Δ. Χωριατάκη. Την Τελετή θα παρουσιάσει, ευγενώς προσφερθείσα, η διακεκριμένη ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, κ. Αγάπη Μανουρά.

Τα Μεγάλα Βραβεία Θεάτρου και Μουσικής περιλαμβάνουν επίχρυσα ακριβή αντίγραφα στεφάνου, το οποίο βρέθηκε σε βασιλικό τάφο της Αττικής Ελληνιστικής Εποχής και φυλάσσεται στο Μουσείο Μπενάκη, που τα κατασκευάζει. Το βασικό σύμβολο των Βραβείων Καρόλου Κουν, είναι αντίγραφο του «Ήλιου», το οποίο φιλοτέχνησε ο ζωγράφος Διαμαντής Διαμαντόπουλος για τις ανάγκες της σκηνοθεσίας της «Άλκηστης» του Ευριπίδη, που ήταν και το πρώτο αρχαιοελληνικό έργο που σκηνοθέτησε ο Κάρολος Κουν.


ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΒΡΑΒΕΙΩΝ «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» & ΒΡΑΒΕΙΩΝ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2012

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ 2012

 

Βραβείο «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» σκηνοθεσίας ελληνικού έργου

1. Γιάννης Κακλέας  για την σκηνοθεσία του έργου «Αυλή των Θαυμάτων»  του  Ιάκωβου Καμπανέλλη, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου

2. Στάθης Λιβαθινός  για την σκηνοθεσία του έργου  «Ερωτόκριτος» του  Βιτσέντζου Κορνάρου, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Ακροπόλ».

 

Βραβείο «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ερμηνείας ηθοποιού σε ελληνικό έργο

1. Μπέτυ Αρβανίτη για την ερμηνεία του επώνυμου ρόλου στη θεατρική μεταφορά της «Φόνισσας» του Αλέξανδρου  Παπαδιαμάντη, που παρουσιάσθηκε στο «Θέατρο της οδού Κεφαλληνίας» σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθηνού.

2. Ρένη Πιττακή  για την ερμηνεία του ρόλου της Γριάς στη  «Νίκη» της Λούλας Αναγνωστάκη, που παρουσιάσθηκε στη Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία  Βίκτωρα Αρδίτη.

3. Λήδα Πρωτοψάλτη  για την ερμηνεία του επώνυμου ρόλου στη «Φαύστα» του  Μποστ, που παρουσιάσθηκε στο Θέατρο «Στοά» σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου.

 

Βραβείο «ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΟΥΝ» ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑΣ ελληνικού έργου

1. Δημήτρης  Δημόπουλος για την «Ελληνογερμανική συνάντηση φιλίας»  «Yasou Aida» (πάνω σε μια ιδέα του σκηνοθέτη της παράστασης  Αλέξανδρου Ευκλείδη, βασισμένη στην όπερα «Αϊντα» του Τζουζέππε Βέρντι) που παρουσιάσθηκε στο Βερολίνο (Neuköllner Oper)  τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

2. Βασίλης Κατσικονούρης για το έργο του «Πήρε την τύχη στα χέρια της» (σε σκηνοθεσία Γιώργου  Παλούμπη).

3. Λεωνίδας Προυσαλίδης  για το δράμα του «Βαγόνι στα νερά» (σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντύπα).

4. Ελένη Ράντου Σάρα Γανωτή, Νίκος Σταυρακούδης για την κωμωδία τους «Κατάδικός μου» (σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη).

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2012

 

Α) ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Θα ανακοινωθεί στην Τελετή

 

Β) ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ

1. – Γιάννης ΜΠΕΛΩΝΗΣ: «Η μουσική δωματίου στην Ελλάδα στο πρώτο μισό του 20ού αιώνα. Η περίπτωση του Μάριου Βάρβογλη (1885-1967)», Αθήνα:  έκδ. Κέντρου Ελληνικής Μουσικής, 2012.

2. – Γαρυφαλλιά Ε. ΝΤΖΙΟΥΝΗ: Μουσικοθεραπευτική θεωρία και πράξη.

Από τον Όμηρο έως τους ελληνιστικούς χρόνους, Αθήνα: έκδ. Παπαγρηγορίου- Νάκας [Ελληνικές Μουσικολογικές Εκδόσεις, 13], 2012.

3. – «Για τη Μουσική», ανθολογία κειμένων, συνεντεύξεων και αναλυτικών σημειωμάτων έργων του συνθέτη Γιώργου ΣΙΣΙΛΙΑΝΟΥ, Αθήνα: έκδ. Μουσείου Μπενάκη σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής, 2011.

 

Γ) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Ωδείον Κερκύρας (έτος ιδρύσεως 1894), δεύτερο παλαιότερο εν ενεργεία ωδείο στην Eλλάδα.

 

Δ) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

1. – «Metamorphosis», έργα οκτώ Ελλήνων συνθετών για σόλο όμποε ή όμποε και πιάνο, ερμηνευμένα από τον ομποΐστα Σπύρο ΚΟΝΤΟ και την πιανίστα Λητώ ΘΩΜΟΥ, εταιρεία DNA Label (2012).

2. – Θανάσης ΜΩΡΑΪΤΗΣ: «Εικόνες για τη θλίψη των ξανθών κοριτσιών και της Ελένης», διάφοροι σολίστ, εταιρεία EMI Classics, 2 cd, 2010.

3. – «Vivaldi ma non solo», άριες Βιβάλντι, Χαίντελ και Μπερτόνι ερμηνευμένες από την μεσόφωνο Μαρίτα ΠΑΠΑΡΙΖΟΥ, ορχήστρα I Solisti Veneti, μουσική δ/νση Claudio Scimone, εταιρεία MDG, 2012.

 

Ε) ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΝΕΟ Ή ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

1. – Ο κιθαριστής Αντώνης ΛΙΟΠΥΡΗΣ για την ατομική του εμφάνιση «It’s all Dyens to me» στο «Ωδείο Φίλιππος Νάκας» (17/02/2012),

2. – Ο βαρύτονος Διονύσης ΣΟΥΡΜΠΗΣ για τις ερμηνείες του ως Μπελκόρε, στο «Ελιξήριο του Έρωτα» του Ντονιτζέττι και Βαλεντίνος, στον «Φάουστ» του Γκουνώ σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και ως Μουσταφά Πασάς στην συναυλιακή παρουσίαση της όπερας «Μάρκος Μπότσαρης» του Καρρέρ στην αίθουσα συναυλιών του «Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός».

 

ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ 2012

 

1. ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ

Θα ανακοινωθεί στην Τελετή

 

2. ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ

Γιάννης Βαρβέρης: «Η Κρίση του Θεάτρου τ. Ε΄» (Αθήνα, 2010, εκδόσεις Αλεξάνδρεια), συγκεντρωτική έκδοση των κειμένων κριτικής  του της περιόδου 2003-2010.

 

3. ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ

1. Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης  για την σκηνοθεσία του έργου «Πυρκαγιές» του Λιβανοκαναδού συγγραφέα Ουαζντί Μουαουάντ, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του «Εθνικού Θεάτρου».

2. Λευτέρης Βογιατζής για την σκηνοθεσία του «Αμφιτρίωνα»  του Μολιέρου, που παρουσιάσθηκε από το «Εθνικό Θέατρο» στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012, και σε άλλους χώρους ανά την Ελλάδα.

3. Άρης Σερβετάλης  για την ερμηνεία του στο έργο της Αγγλίδας συγγραφέως  Hattie Naylor, «Ο Ιβάν και τα σκυλιά», σε σκηνοθεσία Γιώργου Οικονόμου

4. Γιάννης Χουβαρδάς  για τη σκηνοθεσία του έργου «Περικλής»  του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, που ανέβηκε στην Κεντρική Σκηνή του «Εθνικού Θεάτρου».

 

4. ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΕ ΝΕΟ  Ή ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

1. Λένα Παπαληγούρα για την ερμηνεία της στο έργο του Γιάννη Τσίρου «Αόρατη Όλγα», σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη.

2. Νεφέλη Κουρή  για την  ερμηνεία της στο ρόλο της Αρετούσας στον «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, που παρουσιάσθηκε στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Ακροπόλ».

 

5. ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ

1. Τσέζαρις Γκραουζίνις για την σκηνοθεσία της τραγωδίας του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», που παρουσιάσθηκε, σε διασκευή του ιδίου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012.

2. Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος για τη σκηνοθεσία της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Εκκλησιάζουσες», που παρουσιάσθηκε, σε απόδοση κειμένου του Βασίλη Μαυρογεωργίου, από το «Θέατρο του Νέου Κόσμου», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012.

3. Αγγελική Κασόλα για την σκηνοθεσία της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Πλούτος», που παρουσιάσθηκε από τη θεατρική ομάδα «Πείρα(γ)μα»

4. Νίκος Μαστοράκης  για τη σκηνοθεσία της κωμωδίας του Αριστοφάνη «Νεφέλες», που παρουσιάσθηκε, σε δραματουργική επεξεργασία, σκηνικά  και κοστούμια του ιδίου, από το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.